изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:20 EET
ВОЙНАТА В СИРИЯ: Лидери от цял свят обявиха позицията си по очакваните удари срещу Сирия (ОБЗОР)    
По света Посланиците в Съвета за сигурност на ООН на Великобритания, Китай, Франция, Русия и САЩ започнаха обсъждането на предложената от Лондон проекторезолюция, която може да позволи предприемането на военни действия срещу режима на сирийския президент Башар Асад, съобщиха дипломати.

Великобритания настоява с резолюцията да се позволи „предприемането на всички необходими мерки за защита на цивилните жители”. В същото време се очаква Русия остро да се противопостави на тази стъпка от страна на западните държави, която ще разреши нанасянето на военни удари по сирийски правителствени цели заради предполагаемото използване на химическо оръжие през миналата седмица в близост до Дамаск.
Междувременно световните лидери продължават да се изказват относно предполагаемото използване на химическо оръжие в предградие на Дамаск преди седмица и очакваната международна акция на това. „Използването на химическо оръжие в Сирия „не може да остане безнаказано”, заяви ръководителят на НАТО Андерс Фог Расмусен и допълни, че 28-те страни-членки на военния алианс продължават консултациите по този въпрос.
„Информацията, която постъпва от широк спектър от източници, сочи, че сирийският режим е отговорен за използването на химическо оръжие при тези атаки”, подчерта Расмусен в изявление след среща с посланиците в НАТО.
Иракските сили за сигурност са приведени в повишена бойна готовност преди очаквания международен удар по Сирия, заяви премиерът Нури ал Малики. „Всички политически и военни ведомства в Багдад, провинциите и по цялата територия на Ирак са в повишена готовност”, посочи той в ежеседмичното си обръщение към нацията, което бе фокусирано основно върху ситуацията около Сирия.
Западните държави обмислят вариантите за евентуални военни удари по Сирия след предполагаемото използване на химическо оръжие при нападения в околностите на Дамаск преди седмица, когато бяха убити стотици цивилни хора.
Евентуална военна операция в Сирия няма да спре гражданската война в страната. Това мнение изрази бившият външен министър на Швеция и бивш генерален директор на МААЕ Ханс Бликс в радио интервю. „Това е и съмнително, и достойно за съжаление, когато се готвят да проведат някаква полицейска акция на възмездие, която няма да спре войната”, каза Бликс. Според него, международната общност трябва да седне на масата за преговори в Съвета за сигурност на ООН. „Струва ми се, че и Русия, и Китай и дори Иран ще се съгласят да осъдят използването на химическо оръжие. Без да се обвинява режима, преди да са събрани всички доказателства – в това съм сигурен”, допълни той.
Френските власти засега не са взели решение относно участието на страната в евентуална операция в Сирия, заяви министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс. Днес президентът Франсоа Оланд проведе заседание на съвета по отбрана, на което бе обсъдена ситуацията в Сирия с ръководителите на ключовите министерства и ведомства. „Ще продължим внимателно да следим развитието на ситуацията, осъществяваме множество контакти по международна линия. В нужния момент президентът ще вземе необходимите решения”, уточни Фабиюс след края на срещата в Елисейския дворец.
Полша изрази резерви относно евентуална военна интервенция в Сирия. „Не съм убеден, че въоръжената атака ще спре престъпленията”, заяви пред журналисти полският премиер Доналд Туск. „Разбирам подбудите, но не споделям убеждението и ентусиазма на тези, които смятат, че подобна операция може да има позитивен резултат”, допълни той.
Туск също така обяви, че Полша не възнамерява да участва в евентуална военна интервенция.
Ръководителят на Пентагона Чък Хейгъл проведе телефонен разговор с германския си колега Томас де Мезиер относно възможния международен отговор на предполагаемото използване на химическо оръжие в Сирия. Хейгъл, който в момента е в Бруней на среща с регионални министри на отбраната, проведе конферентен разговор с германския си колега относно „необходимостта международната общност да обмисли възможните ответни действия на трагичните развития в Сирия”, посочи говорителят на Пентагона Джордж Литъл.
Разговорът се проведе на фона на все по-явните признаци, че САЩ, Великобритания и Франция са близо до решение за нанасяне на наказателни удари срещу сирийския режим заради използването на химическо оръжие.
Хейгъл и де Мезиер отбелязаха, че „използването на химическо оръжие нарушава основните принципи на международното законодателство”, допълни говорителят на Пентагона
САЩ отхвърлиха възможността за самостоятелни военни действия срещу Сирия. Вашингтон обсъжда със съюзнически държави евентуални наказателни атаки, които могат да траят повече от един ден. „Ако САЩ решат да провеждат военни действия, те биха включвали и международни партньори”, заяви висш представител на американската администрация, който е запазил анонимност
Специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими заяви днес, че е съвсем ясно, че на 21 август край столицата Дамаск е била извършена химическа атака, която е отнела живота на стотици хора. „Жертвите на употребената химическа субстанция със сигурност са повече от сто на брой. Някои говорят за триста загинали, други за 600, може би и повече хиляда”, коментира Брахими.
Министърът на външните работи на Германия Гидо Вестервеле в сряда призова всички страни-членки на Съвета за сигурност на ООН, и особено Русия, да подкрепят проекторезолюцията за Сирия.
„Ние приветстваме британската инициатива за свикването на Съвета за сигурност на ООН за повторно обсъждане употребата на химически оръжия в Сирия. Ние призоваваме всички страни-членки на съвета, и особено Русия, да използват тази възможност и да допринесат за общата позиция на международната общност срещу употребата на химически оръжия за масово поразяване в Сирия”, каза Вестервеле.
Иран оповести, че участието в евентуална военна операция срещу Сирия обслужва единствено интересите на Израел и в тази връзка директно предупреди Турция и останалите страни в района. Говорителят на иранското външно министерство Саид Аббас Аракчъ заяви, че възможно нападение срещу Сирия ще разтърси Близкия изток, може да се разпространи в целия район и поради това „всички страни в региона трябва да се държат разумно и да не позволяват кризата да достига до непоносими и неуправляеми размери.”
Иранският върховен лидер Али Хаменей заяви в сряда, че намесата на САЩ в Сирия ще бъде „бедствие за региона”.
„Намесата на Америка ще бъде бедствие за региона. Регионът е като склад за барут и бъдещето не може да бъде предвидено”, казва той.
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че Съветът за сигурност на международната организация трябва да се намеси в разрешаването на сирийската криза. Бан допълни, че ситуацията в близкоизточната държава е достигнала до критичен момент, а „употребата на химически оръжия е грубо нарушение на международните правила и огромно престъпление”.
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че военно решение на конфликта в Сирия допълнително би дестабилизирало ситуацията вя страната и Близкия Изток. Изказването на Лавров дойде по време на телефонен разговор със специалния представител на ООН за Сирия Лахдар Брахими.
"Руският министър и Брахими се съгласиха, че в този критичен момент всички страни, включително и чуждестранните играчи, трябва да действат много отговорно и да не повтарят грешките от миналото”, съобщиха от министерството на външните работи в Москва.
Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че използването на химическо оръжие в Сирия представлява престъпление против човечеството и няма как да остане без международни последствия. По повод евентуалната военна намеса в Сирия турският външен министър подчерта, че „основният приоритет на Анкара е да развие обстановка и стимулира страните-членки на Съвета за сигурност на ООН да заемат обща позиция срещу това очевидно престъпление против човечеството”.
Във връзка с дискусиите вътре в Турция за необходимостта от получаване на разрешение от Меджлиса при евентуално присъединяване на страната към възможна международна военна коалиция в Сирия, Ахмет Давутоглу обясни, че и в момента „има много ясно и категорично разрешение от турския парламент за действията на турската армия и на правителството срещу евентуални заплахи за националната сигурност, идващи от Сирия”. „Ако обаче обстоятелствата наложат друга ситуация, пак ще се обърнем към Меджлиса за получаване на ново разрешение”, допълни още министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

ВОЙНАТА В СИРИЯ: Лидери от цял свят обявиха позицията си по очакваните удари срещу Сирия (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди