изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 05:07 EEST
ВОЙНАТА В СИРИЯ: Плевнелиев допусна, че ще участваме във война срещу Сирия    
ПолитикаПрезидентът Росен Плевнелиев няма да свиква още Консултативния съвет по национална сигурност заради Сирия, но ще го събере по-бързо, ако се наложи. От думите му стана ясно, че се допуска страната ни да участва в международна коалиция срещу режима на Башар Асад.

Държавният глава изтъкна, че утре ще се свика Съветът за национална сигурност към Министерски съвет, както вече обяви външният министър Кристиан Вигенин.

"Ще свикам Консултативния съвет за национална сигурност на по-късен етап, тъй като се договорихме с партиите темата да е реформата в сектор "Сигурност". Ако обаче се наложи България да участва по-мащабно и по-сериозно в каквато и да било операция, или ако стартират по-мащабни военни действия в региона, е възможно да реагирам бързо и да го свикам много по-рано от предвиденото", обясни Плевнелиев на военно учение край Шабла, цитиран от "Фокус" и БТА.

По думите му няма информация от България да се иска каквото и да било, но допълни, че ситуацията е много динамична и може да се промени.

Той допълни, че се очакват данните от разузнаването ще има ли голяма бежанска вълна и други последствия за България заради напрегната ситуация в Сирия.
Както стана ясно, потокът от сирийски бежанци към България се е увеличил двойно за година.

Плевнелиев бе категоричен, че употребата на химическо оръжие е недопустима в какъвто и да е аспект. Според него световната общност е длъжна да реагира и България ще действа солидарно спрямо ангажиментите си в евроатлантическото семейство.

"Окончателната позиция на България за Сирия ще бъде обявена утре, но не притежаваме способността за преки военни действия", призна обаче военният министър Ангел Найденов, който също е на учението, цитиран от БГНЕС.

Според него България държи на политическия диалог и не е коректно да се коментира ситуацията в сегашния момент, но все пак каза, че няма съмнение, че обстановката в Сирия не може да мине безнаказано.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в Стара Загора, че ситуацията около Сирия е изключително опасна, а българският външен министър е много слаб. Той прогнозира, че от ситуацията са възможни много тежки последици за региона, включително и за България, от бежанска вълна, до етнически проблеми и дори – тероризъм.

"В Сирия има и много християни и политиката на България трябва да е много премерена. Този министър няма никакъв шанс като фактор в общата международна политика", каза още бившият премиер.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък настоя за пълен неутралитет на страната ни при евентуален военен конфликт в Близкия изток.
Има решение на партията, което ще бъде представено за обсъждане и гласуване в Народното събрание.

От "Атака" настояват да не се изпращат  контингенти и формирования, да не се предоставят територии, военни бази и/или цивилни съоръжения.

Външно: Не пътувайте

Министерството на външните работи настоятелно препоръча на българските граждани да се въздържат от пътувания в страните от Близкия изток и Северна Африка, най-вече в Сирия, Ливан, Египет и Либия.

В случай на извънредна ситуация, българските граждани, временно или постоянно пребиваващи, могат да се обръщат за съдействие към най-близкото ни дипломатическо представителство или на страна-член на ЕС.
Препоръчва се те да се регистрират в дипломатическите мисии по телефона или email.
http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

ВОЙНАТА В СИРИЯ: Плевнелиев допусна, че ще участваме във война срещу Сирия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди