изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 09:36 EET
Заклетите девственици на Албания    
Любопитно

Заклетите девственици на Албания



Мъж на преклонна възраст. Облечен с традиционни дрехи, може би с цигара в ръка. Времето е оставило незаличимите си следи върху лицето му, но погледът сякаш си е същият.

Поглед на жена.

Някога той е бил тя. Но не за дълго. Защото е избрала пътя на "заклетите девственици на Албания". Отрязала е косите си, облякла е мъжки дрехи, усвоила е маниерите на противоположния пол. За да се превърне в глава на семейството, да се грижи за майка си, братята и сестрите си, да заеме мястото на баща си.

Древната традиция позволява на жените, избрали да останат девствени завинаги, да живеят като мъже. Някои дори сменят имената си. Новият живот, който получават, им позволява да избягат от някои закостенели схващания, според които нежният пол няма равни права със силния.

Една фотографка се изправя пред предизвикателството да заснеме представителки на общността, преди традицията да се е изгубила завинаги. Джил Питърс се отправя към няколко планински албански села, в които още могат да се открият "заклети девственици".

Резултатът от експедицията е впечатляващ и можете да го видите в нашата галерия

Какво обаче са споделили тези жени пред нея?

Ето как фотографката описва причините, накарали ги да се отрекат от своето начало?

Заклетите девственици на АлбанияJill Peters
"Свободата да гласуват, шофират, развиват бизнес, печелят пари, пият, пушат, псуват, притежават оръжие и носят панталони е право, традиционно принадлежащо само на мъжете. Младите момичета са принуждавани да влизат в предварително уговорени бракове, често с доста по-възрастни мъже от далечни села. 

Превръщането в "заклета девственица" дава на жената мъжки статус и ѝ гарантира всички права и привилегии, които притежават мъжете. "Тя" се превръща в "той". 

Тази традиция продължава и днес, но вече се приема като отживелица. Останали са само няколко представителки на общността."
http://jenite.bg
 


Сходни връзки

Заклетите девственици на Албания | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди