изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:36 EET
Пробив и в Швейцария: Кантон забрани бурките с референдум    
По света Южният щвейцарски кантон Тичино забрани с референдум носенето на бурки, съобщава “Ройтерс”. Няколко други европейски държави също взеха такова решение. Очаква се дори да се стигне до национален дебат по темата в разделената на кантони Швейцария.

Две трети от италианоезичните гласоподаватели в Тичино са гласували да се забрани бурката. Референдумът е иницииран от местен активист. Швейцария е страната на референдумите и там всеки въпрос се решава чрез този демократичен инструмент, независимо дали засяга един отделен кантон или цялата страна.

Забраната засяга носенето на дрехи, които закриват лицето на публични места. Тази неясна формулировка най-вероятно ще включва бурки, никаб и други забулващи аксесоари, носени от някои мюсюлмански жени по религиозни причини.

Шейцария затегна правилата за имигрантите и търсещите убежище, много от които идват от северна Африка, Близкия изток и други традиционно мюсюлмански части на света.

“Беше исторически референдум”, заяви инициаторът на референдума Джорджо Гирингели – 61-годишен журналист. “Време е да кажем “Стоп!” на хората, които не искат да се интегрират в нашето общество”, смята той.

След вота трябва да бъде променена и конституцията на кантона. Това от своя страна изисква одобрението на швейцарския парламент.

Организации за защита на човешките права заявиха, че се надяват парламентът да отхвърли законодателната поправка на Тичино, както постъпи и през 2010 г., когато друг кантон бе поел подобна инициатива.

В свое изявление Централният ислямски съвет на Швейцария каза, че съжалява за резултата от референдума и предупреди, че това е знак за засилваща се “ислямофобия” в страната. По-малко от 2% от близо 340 000 жители на Тичино се определят като мюсюлмани.

Преди четири години швейцарците също с гласуване одобриха националната забрана за строеж на нови минарета. През 2011 г. Франция и Белгия прокараха закони против носенето на дрехи, покриващи лицето – най-вече бурки. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Пробив и в Швейцария: Кантон забрани бурките с референдум | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди