изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:03 EET
БАРБАРА ГЕРИНГ Е НОВИЯТ ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ДОБРИЧ /СНИМКИ/    
Общество Добрич отбеляза 73-ата годишнина от свободата си

 За втори път швейцарски гражданин става Почетен гражданин на Добрич. След като през 1993 г. със званието бе удостоен основателят на междуболничното партньорство „Шафхаузен-Добрич” д-р Андре Гредел, 20 години по-късно то бе присъдено на еколога Барбара Геринг. Тя бе отличена за дългогодишната си, последователна и всеотдайна благотворителна дейност, инициатива и подкрепа за изграждане и развитие на Центъра за защита на природата и животните в град Добрич, който е уникален за Югоизточна Европа.

Почетните символи й бяха връчени на тържественото заседание на Общинския съвет на Добрич по случай празника на града – 25 септември.

„За всеки добруджанец и всеки родолюбив българин 25 септември е големия ден на обединението, когато по мирен начин е извоювано изконното право на българския народ да живее единен. От възвръщането на Южна Добруджа към България днес се навършват 73 години”, каза председателят на Общинския съвет на Добрич Ангел Табаков при откриването на тържествено заседание на местния парламент. И пожела да бъде честит „този свещен ден, в който преди 73 години Южна Добруджа получи свободата си”.

За празника си Добрич посрещна гости от побратимени градове от Македония, Украйна, Турция и Швейцария. Сред официалните гости бяха евродепутатът Преслав Борисов, народните представители Пламен Желязков и Рушен Риза, консули, видният български дипломат и общественик Иван Станчов, почетни граждани на Добрич.

„Пътят на слънцето започва от Добруджа. Тук, на тази златна земя, празнуваме своето Възраждане, своята независимост”, каза в празничното си слово кметът Детелина Николова. И подчерта, че празникът е и ден за равносметка и размисъл. Тя завърши с думите „Гордея се, че съм кмет на този изконно български град. Обичам неговите хора, те са моята опора, молитва и надежда. Да пребъде град Добрич, мирен и преуспяващ!”

 

Празникът започна с панихида, военен ритуал и общоградско поклонение в мемориалния комплекс Военно гробище в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа. Целият ден изобилстваше от спектакли и концерти за малки и големи. Празничният концерт от 19 часа на площад „Свобода” бе с участието на Графа и изпълнители от Добрич. НДТ


 


Сходни връзки

БАРБАРА ГЕРИНГ Е НОВИЯТ ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ДОБРИЧ /СНИМКИ/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди