изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 18:24 EEST
Плевнелиев и Прокопиев с общ нотариус за имотите им в Гърция    
Новини Президентът Росен Плевнелиев и олигархът Иво Прокопиев ползват услугите на един и същи нотариус в Гърция за сделките си там. Връзката на двамата зад граница лъсна вчера в нова порция разкрития на TV7. Ден по-рано гръмнаха нови скандали около държавния глава ­ за покупката през 2007 г. на къщата му на полуостров Халкидики със 700 000 евро кеш и за вземани рушвети и пране на пари, за което Николай Бареков вече сезира прокуратурата.

Както „Монитор“ писа, в резултат на разкритията политици призоваха да се направи имотна проверка на Плевнелиев, а самият той скочи срещу медиите със закани, че ще ги съди, вместо да обясни какъв е произходът на парите, които дал в брой за палата си в Гърция.Общият нотариус, обслужвал и Плевнелиев, и сочения за близък до него олигарх, е Виргиния Хасапи Гагана, показват документите, с които разполага TV7. От тях става ясно, чечрез свои хора Прокопиев е влязъл на пазара на имотив Гърция през лятото на 2007 г. ­ същата, през която държавният глава придобива палата си в местността Амаксина, Халкидики. В рамките на няколко месеца следват покупки на имоти, като сделките на двамата приключват в края на същата година.Бизнес инвазията на олигарха в Гърция стартирала на 16 май, когато увлечен от възможностите да печели от религиозен туризъм до Света гора, той урежда с предварителен договор закупуването на хотел в град Йерисос на третия ръкав на Халкидики. Данъчната оценка на имота е 3 273 576 евро, обектът е втора категория и разполага със 194 легла. Простира се на 22 дка, а разгънатата му застроена площ е над 5000 кв.м. Самата покупка била осъществена от фирма „Априлци кънтри клуб“, контролирана от Прокопиев. Сделката била изповядана пред нотариус Гагана ­ същата, която подписва и договора за продажбата на имота в Амаксина на Плевнелиев. Местни хора разказаха пред TV7, че купувачите на хотела са трима българи. След промяната на собствеността обаче сградата била обхваната от пълна разруха и сега инвеститорите искали да я продадат заедно с парцела около нея.Друга скандална сделка на олигарха в южната ни съседка, разкрита от TV7, е свързана със земеделска земя. Два дка били наети срещу забележителната сума от 25 000 евро за 110-годишен период на договора, или до 2117 г.Интересите на Прокопиев в гръцкия имотен пазар, реализирани чрез „Априлци кънтри клуб“, продължили и в края на 2007 г. На 27 декември, навръх Коледа, фирмата вложила още пари в земеделска земя, която граничи с хотела в Йерисос. Точно както Плевнелиеви Прокопиев плаща „на ръка“, но по-малка сума ­ 400 000 евро, а останалите 1,3 млн. евро са преведени по банков път в рамките на следващите 10 дни. Така в окончателния договор за 50-те дка напълно прозрачно са описани номерата на чековете, сумите и имената на всеки от гръцките продавачи. Парите, платени кеш за земята, също са описани като суми и получатели за разлика от договора на Плевнелиев за къщата му в Амаксина. И в този случай обаче не ставало ясно как тези 400 000 евро са се появили в Йерисос ­ дали са пренесени през границата в пачки, или са изтеглени на място и от коя сметка, както и дали е намесена офшорна схема. Тези въпроси били от изключителната компетентност на НАП.
Президентът се оправдава за палата в Халкидики, уличиха го в лъжа

Факсимиле от превод на нотариалния акт за покупката на къщата в Гърция.
Президентът Росен Плевнелиев се оправда едва вчера за гръмналия ден по-рано скандал с купената от него къща в Гърция със 700 000 евро в брой. Вместо да даде чаканите обяснения за произхода на парите обаче, той определи разкритите данни като „абсолютни лъжи” и заяви, че разполага с доказателства, че самият той е превел сумата в банката, която след това се е разплатила с всички останали по веригата. Плевнелиев не даде детайли за доказателствата си, а отново обяви, че срещу него се водела кампания, която целяла да го постави в зависимост.Думите на президента, че си е платил за палата на полуостров Халкидики по банков път, обаче бяха напълно опровергани по-късно през деня с разпространени от TV7 документи от самата сделка. В нотариалния акт черно на бяло е записано, че начинът на плащане е „в брой”. Оригиналите могат да бъдат получени от всеки заинтересован, уточниха от телевизията по повод документите, които уличават Плевнелиев и в лъжа.
Бареков: Държавният глава да се откаже от имунитета си

 
Нека президентът Росен Плевнелиев сам се откаже от имунитета си и да се остави в ръцете на съдебната система, в това число и прокуратурата, която да провери фактите около неговите сделки. Този призив отправи вчера през блога си Николай Бареков, който вече сезира държавното обвинение за вземани комисиони от Плевнелиев и пране на пари.24 часа след разкриването на рушвети, които държавният глава е приемал в качеството си на мениджър, той отказва да отговори на изнесените факти. Вместо това повтаря схемата с офшорките – отправя послания и заплахи през пресцентъра си за евентуални съдебни дела, с които плаши медиите и се опитва да налага цензура. Аз съм готов да бъда съден от г-н Плевнелиев, защото така в съда ще стане ясно, че той е обикновен рушветчия, обяви лидерът на „България без цензура”.Плевнелиев е сериозен политически проблем и за неговите благодетели от ГЕРБ, които мълчат гузно за скандала. Това ли беше успешният модел на бизнесмен и политик, който менторът на Плевнелиев Бойко Борисов налагаше в медиите, попита Бареков. Той смята, че липсата на позиция от страна на Реформаторския блок пък била, защото „тези хора са изцяло зависими от Плевнелиев”. http://www.monitor.bg
 


Сходни връзки

Плевнелиев и Прокопиев с общ нотариус за имотите им в Гърция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди