изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:26 EET
Къде са чековете, с които се е разплатил президентът Росен Плевнелиев за скандалния си имот в Гърция    
ИнтервютаМоника Гаджанова, журналист; Емил Хърсев, финансист; Явор Дачков, журналист, в интервю за предаването "Добро утро, България" на ТВ7

Водещ: Ще говорим за продължението на скандала за имотите на г-н Плевнелиев след вчерашната пресконференция, брифинг или както искате го наречете.
Моника Гаджанова: Може ли да говорим като начало и отговори на въпросите, които ти зададоха, Вито?
Водещ: Ще говорим за няколко неща. Само преди това да кажем, че бяхме поканили и Сашо Диков в студиото. Той прие, в последствие отказа и впоследствие разбрахме, че е организирал пресконференция по въпрос Против поръчковата журналистика в България. И там имаше даже конкретно обвинение, доколкото знам, с разговора с Кети – нашата продуцентка, т.е. той е споменал, че ти си поръчкова журналистка.
Моника Гаджанова: Аз взимам 10 пъти по-малко пари от г-н Диков като заплата. Останах с 110 евроцента, за да златя за въпросните документи от Гърция. Така че ако той разчита, че някой от телевизията ме е изпратил специално, нямахме и най-малки подозрения, че можем да стигнем до документите както на „Априлци кънтри клуб”, така и на президента Росен Плевнелиев. Благодаря на колегите Огнян Кръстев и Борис Железчев, които ми дадоха от джоба си пари, за да платя за документите. Това е истината. Екипът на ТВ7 сам направи това разследване, което благодаря след това на всички колеги, които ме подкрепиха, стигна до някакво развитие, което доказа и нашата теза поне на този етап. Поне на този етап казвам. По отношение въпросите на хората от сутринта за данъчните проверки, както ти каза, дали са направени на президента. Да. Точно преди кандидат-президентската кампания 2011 г. изнесоха такава проверка – Николай Йонов, данъчен експерт, който беше уволнен от Красимир Стефанов, шефа на НАП, сега депутат от ГЕРБ. Проверката показа нарушени данъчни и осигурителни от „Линднер” България. Папка с 420 страници, които са оставени в Нова телевизия. Ако можеш, тъй като си бивш кадър на тази телевизия, намери я. Аз от 2 месеца се опитвам да намеря тази папка.
Водещ: Какво общо има „Линднер” с конкретния казус?
Моника Гаджанова: Ами много общо има. Той е управител на „Линднер” България г-н Росен Асенов Плевнелиев.
Водещ: Въпроса е, че ако има нарушение във фирмата „Линднер” няма нищо общо с покупката на къщата.
Моника Гаджанова: Има общо с неговото минало, което ти каза, че е чисто и прекрасно, но то е проверено и не е такова.
Водещ: Конкретния казус, да не прехвърляме от едното на другото – ако е виновен за къщата, за къщата.
Моника Гаджанова: За конкретния казус веднага ти отговарям – президентът вчера заяви следното: „по моя сметка”. Ние не знаем от коя сметка са наредени парите нито в „Дойче банк”, нито в „Райфайзенбанк”. Моя сметка означава сметка на физическо лице и сметка на юридическо лице. Затова навсякъде по сайтовете призива е: Дайте да видим какви са тези сметки, декларирани ли са сметките пред НАП? Това те попита човекът. Ние не знаем дали те са декларирани.
Водещ: Самият Плевнелиев каза, че всичките тези пари са /.../.
Моника Гаджанова: Той каза, че само е декларирал имота. Дай да бъдем конкретни – той е декларирал имота си. Но това, че ти си декларирал покупка на имот, не ти е индулгенция за данъчни и осигурителни нарушения.
Водещ: Би трябвало ако има някакъв проблем вече да сме го разбрали.
Моника Гаджанова: Точно за това го уточнявам, защото пък някой хора те пратиха да си правиш палачинки в къщи. Но по нататък по отношение деклариране на сметките, това е също много важно. В конкретния случай имаме данъчна давност. Т.е. ако президентът е абсолютно сигурен в своето бизнес минало, може да поиска данъчна и банкова тайна да бъдат свалени по този случай по тази сделка, за да разберем каква е истината. Само че единственото условие, че данъчната давност е минала, обаче действието на закона за борба за пране на пари не.
Водещ: Добре, дайте да питаме г-н Хърсев тези документи какво показват?
Емил Хърсев: Само по всичко казано да ви кажа – никой не бива да презумира престъпно поведение. Всеки на този свят по презумпция е невинен до
Моника Гаджанова: Не, казваме какво се пише по форумите.
Емил Хърсев: Всеки на този свят по презумпция е невинен докато не бъде доказано какво точно е нарушил, какво е престъпил.
Водещ: Не навсякъде. Има страни по света, където е виновен до доказване на противното.
Явор Дачков: По времето на Цветанов не беше така, но сега е по-различно.
Емил Хърсев: Да де, но това е нормалния свят. Специално приех вашата покана, тъй като са публикувани три банкови документа, просто да ви кажа, човек, който се занимава с банково дело какви са тези документи, какво пише в тях.
Водеща: Ако пише на прост език, хората не е нужно да са финансисти.
Емил Хърсев: това са три банкови документа, издадени от три различни банки. Всичките говорят за сметки, които са лични сметки. Две от тях – сметката в „Райфайзенбанк”, сметката при София, сметката, която се води в Националната банка на Гърция, в Атина, доколкото забелязвам, май че не е Атина. Не знам кой е точно този клон, който е обозначен, но така или иначе е в Гърция, Националната банка на Гърция в Гърция. Тези две сметки са личните. Трета сметка се води при „Дойче банк”АГ, заличен е клонът на „Дойче банк”, където се води конкретния клон. Това е една фамилна сметка на г-н Плевнелиев и на г-жа Плевнелиева. Тези документи, едното е банково удостоверение на „Райфайзенбанк”. То ни казва, че от сметката на г-н Плевнелиев при „Райфайзенбанк” София са излезли 350 000 евро на 2 октомври 2007 г. и са отишли по сметката на г-н Плевнелиев в Атина, при Националната банка на Гърция, където са пристигнали на 4 октомври 2010 г. В това удостоверение се казва, че тези 350 000 евро отиват точно по тази сметка. Във второто извлечение на „Дойче банк” – това е едно месечно извлечение, стандартен формат, в което са заличени всички останали операции, посочена е една операция, която е извършена на 01.10., на 1 октомври, където пише, че от тази сметка външен с трансфер на средства, т.е. директен кредит, на някъде си тръгват 460 000 и 70 допълнително евро за такси, които отиват нанякъде, да по сметката на г-н Плевнелиев в Атина виждаме в третия документ, че наистина, след 2 дни, на 2 октомври, наистина виждаме тук 460 000 евро. Третия документ представлява копие от една спестовна книжка. То ни казва, че на 2-ри влизат едни 460 000, предполагам от „Дойче банк”, на 4-ти виждате едни 350 000, предполагам от „Райфайзенбанк” София, а на 8-ми излизат едни 850 000, а къде отиват, тук не пише. Не пише, просто излизат. Няма противоречие с версията, развита от президента Плевнелиев примерно, че е платил с чекове, доколкото е нормално, когато банката издава, т.нар. „обезпечени чекове”, т.е. bankers drafts, документи издадени от самата банка, които гарантират плащане при предявяване на чека. Обикновено тогава от сметката на клиент,а наредил издаването на банковите чекове се събират се събира пълния размер на покритието. Къде са платени тези пари се установява едва в момента на инкасирането, т.е. след 8-ми някой някъде е предявил пред Националната банка на Гърция тези чекове за плащане, което и дали наистина става въпрос за чекове това би трябвало да се установи от самата Банка на Гърция
Моника Гаджанова: Т.е. ясно ли е, че тези пари са за тази сделка, за покупката на къщата?
Емил Хърсев: Не, не е ясно, никъде не пише, че са за покупка на къща. Просто тук, както забелязвате, пише…
Водещ: А необходимо ли е да пише?
Емил Хърсев:Не разбира се. Банката казва, че тези 705 000 са извадени от сметката. Има една референция, един номер на сделка, обикновено срещу този номер на сделка има описание самата банка каква е тази сделка – чекове са издавани, кредити ли са били, гаранции – всякаква сделка може да е тя, включително и на каса може да са теглени, ако това ще ме питате.
Моника Гаджанова: А може ли да ви дадат на 8 октомври чек, да си го осребрите на същата дата и да попълните договора, че сте получили всичко в брой?
Емил Хърсев: Може, разбира се, но просто от никъде не следва, че е така както го казвате
Моника Гаджанова: Т.е. че е имало такава следваща операция.
Емил Хърсев: Такава информация няма. Честно да ви кажа, моето лично усещане е, няма данни от тези документи за това, че просто съвсем нормална сделка и наистина е така, както г-н Плевнелиев казва по отношения на тези плащания. Но от тези документи, разбира се, че е платено точно за тази сделка и за тази къща, не се доказва. На негово място аз бих похарчил 3-4 000 евро, нали видимо е напълно в състояние да си ги плати и бих назначил одитор, дипломиран експерт-счетоводител.
Моника Гаджанова: Който да докаже безспорно.
Емил Хърсев: На който бих му дал пълномощно от мое име да отиде във всичките ми банки и да отиде да провери тези движения – кога са инкасирани, чекове са издавани, срещу тези референции банката би могла да установи точно какво се е извършвало – 1 чек, 2, 5, какво, кога са предявени, за какво са предявени и т.н. след което да напише едно заключение експертно на един дипломиран експерт-счетоводител. Всеки нормален човек по земята би вярвал. Това е валидния начин да се установи какво се е случвало по една банкова транзакция.
Моника Гаджанова: А защо само един от документите има подпис и печат, г-н Хърсев? Нашите документи са официални. Как се представя такъв вид документ?
Емил Хърсев: Абсолютно валидни са документите. Никой банков документ печатан автоматично в света няма подпис и печат. Напротив, даже тук отдолу, то не личи много, но ясно пише, че този документ на „Дойче банк”, ясно пише, че този документ е издаден автоматично, т.е. разпечатан от компютрите на банката, не е подписан.
Моника Гаджанова: А на коя дата е издаден?
Емил Хърсев: Това е месечно извлечение на „Дойче банк”. То отразява всички сделки за месец декември 2007 г. От 1 декември до 31 декември по тази сметка, която е семейна сметка очевидно, на г-н Росен Плевнелиев и г-жа Юлиана Плевналиева.
Водещ: Октомври трябва да е, не декември.
Емил Хърсев: Да октомври, извинявам се.
Моника Гаджанова: Още в понеделник ние попитахме какво се случва с тази сделка, с това плащане. Не ни беше отговорено. Ето, документа бил наличен, можеше да бъде изпратен на пощата на редакцията. Точно този документ не изисквал време. Единствено на „Райфайзенбанк” документа е издаден миналата седмица на 18 октомври.
Моника Гаджанова: Така че спорът можеше да е по-лесно решен.
Водеща: Г-н Дачков, вие как ще коментирате? Особено сега след като експертно ни беше разяснено какви са тези документи.
Явор Дачков: все още не е изчистен този въпрос до край. Искам да кажа нещо по-различно, за да разширим темата на разговора. Няма нищо лошо в това да се пита г-н Плевнелиев как си е купил къщата. Няма никакво заяждане на дребно. Той реагира малко привъзбудено и емоционално на тези въпроси. Всъщност те му бяха спестени преди кампанията. Това е единственият недостатък на нас журналистите. Защото тези работи обикновено се изръчкват буквално до последния детайл преди президентската кампания. Само че тогава, той беше галено дете, в България имаше много по-голяма цензура от колкото сега и тези въпроси бяха неудобни. Преди кампанията за миналото на г-н Плевнелиев ни беше разказана една за малкия Рокфелер от Гоце Делчев, които е отишъл в Германия и е единственият, на който му е провървяло и се е върнал милионер – с много чисти пари, с много чисто минало и е станал президент, което противоречи на цялата логика на прехода и за олигархията, за която така обичат да говорят днес протестиращите. Самият г-н Плевнелиев обича да говори така. Затова въпросите за неговото минало не трябва да го стряскат и той трябва да дава бързи отговори. Този отговор беше закъснял и неясен. Той самият се оплете на няколко пъти в противоречиви изказвания, каза, че не са в кеш, пък са в незнам какво си, в чекове, по банков път, по небанков път. Няма срамно, няма лошо, нищо лошо в това.
Водещ: /…/ Той го каза съвсем ясно – има преводи, има чекове и т.н.
Моника Гаджанова: Точно така, има преводи.
Емил Хърсев: Каза го след много дни на размисъл. Също така, между другото
Водещ: А от друга страна, като си президент трябва ли да отговаряш на всяко обвинение, което получаваш?
Явор Дачков: Абсолютно.
Водещ: Т.е. той трябва да се занимава с това да отговаря на абсолютно всяко нещо, което…
Явор Дачков: С абсолютно нищо не се занимава, снощи го гледах – откри един конкурс по народни танци и след това за Мениджър на годината. Не е толкова натоварена програмата му, че да не каже от къде са му парите. Това е много важно за политиците. Обама отговори и си показа кръщелното свидетелство на Донълд Тръмп, който направи цял цирк по телевизията и обяви награда от 5 млн. долара. Аз пак казвам, тези въпроси към г-н Плевнелиев трябваше да му се зададат преди кампанията, преди той да стане президент. Но неговата биография е абсолютно неясна за мнозина българи. Аз имам и други примери: излезе един човек, който каза, че е главен редактор на вестник, който е издавал самият Росен Плевнелиев. Каза, че той е натрупал богатството си по много спорен начин и чрез вестника, на който той е бил главен редактор в Благоевград „Югозападни новини”…
Водещ: Това бяха публикации във вашия вестник.
Явор Дачков: Няма значение на кой вестник е, аз не дърпам чергата към себе си. Застанал си е с името. Казал е: Аз съм главен редактор. Този човек ме издаваше. Има фирмата, която е издавала – същата на г-н Плевнелиев и нямаше отговор по тези въпроси.
Водещ: Това означава, че той трябва ад чете вестници и да отговаря на всяко нещо написано във вестниците ли?
Явор Дачков: Не на всяко, но на по-сериозни неща, разбира се, че трябва ад отговаря.
Водещ: Защо? Да чете вестника и да излезе и да каже: Във вестник „Галерия” е написано еди какво си и това не е вярно.
Моника Гаджанова: Защото той е избран от народа и се отчита пред народа по Конституция. ТВ7 също е част от този народ. Това е негово задължение по Конституция.
Водещ: Представяш ли се как се превръщаш в човек, който постоянно се обяснява за някакви неща?
Водеща: Чакай малко. Той е президент, той не е фолк певица. Има някаква разлика. Има някаква разлика.
Явор Дачков: Няма никаква прошка за политиците.
Водещ: Разбира се, аз не казвам да има прошка, въпроса е, че влизаме в един убедителен режим, от който не можем да излезем.
Явор Дачков: Ще влезеш разбира се, в Германия президента падна, защото имаше едно подозрение, че е влез някакъв кредит с предимство и се обясняваше 3 седмици за това.
Емил Хърсев: Хич не беше подозрение, а си беше абсолютно доказано.
Водещ: Това е различно.
Явор Дачков: И се обясняваше.
Водещ: Германия не е най-добрия пример, за да я сравняваме с България по начина, който се действа.
Водеща: Вчера Моника се опита да зададе още един въпрос, доколкото чух от прякото излъчване на пресконференцията, именно за този рушвет, за който стана дума също така.
Моника Гаджанова: Вчера стъписващото беше, че президентът се изправи пред нас и каза: като ви кажа, че това е така, трябва да ни вярвате. Като ви кажа, че нямам офшорки, значи нямам, като ви кажа, че съм си платил така къщата, трябва да ми вярвате.
Емил Хърсев: Нормално е да вярваме на хората, особено като нямаме доказателства, че не са прави.
Моника Гаджанова: Да, в случая както и ние имаме доказателства.
Емил Хърсев: Аз лично му вярвам честно да ви кажа.
Явор Дачков: Според мен, тук е по-голям въпроса, пак казвам, по-принципен, политиците не трябва да бъдат оставени намира. Трябва да бъдат питани за всичко и не трябва да се сърдят, че ги питаме.
Водещ: Трябва да бъдат питани така, а не да бъдат обвинявани постоянно и то сега защо си с шапка и защо си без шапка.
Явор Дачков: Това да, но трябва да бъдат питани. И аз ще дам един пример: Сега, например, нашият колега Николай Бареков влиза в политиката и аз ще го попитам, той води една много скъпа кампания, откъде са парите за тази много скъпа кампания? Той има много голяма охрана.
Водещ: Е това 12-ти път или 20-ти път трябва да го обясняваме вече. Той го е обяснил.
Явор Дачков: Няма лошо. 30 пъти. Аз не съм го чул. Аз следя всеки ден новините. Но всеки политик, който излиза на сцената, трябва да се научи, че трябва да дава отчет на парите, с които прави кампания. Аз лично не знаех нищо за Плевнелиев докато не го извади от ръкава си Бойко Борисов. Аз се занимавам с политика и следя политическия живот от 20 години. И забележете, Плевнелиев стана президент, без да е минал по никакъв начин по никаква политическа стълбица, никакъв политически опит, на всичкото отгоре и излъга. Аз пък не му вярвам, защото излъга, че няма да става президент и стана президент. Това го има в You tube.
Водеща: Той и Бойко Борисов каза едно време, че няма да става премиер, когато беше кмет на София…
Моника Гаджанова: Не, моля ви се.
Водеща: Аз го помня.
Явор Дачков: Именно. А на Бойко Борисов вярвате би му, извинявайте? Кой му вярва на него?
Водеща: Няма значение кой не му вярва тук, в това студио. Има значение хората дали му вярват.
Явор Дачков: Когато един политик или един президент е излъгал, означава, че той е под подозрение непрекъснато. След като този човек каза: „Аз съм експерт, нищо общо нямам с политиката, никога няма да стана президент” и 5 месеца по-късно стана президент, аз докато не видя документа черно на бяло, че си е купил къща с честно спечелени пари, минали през данъци и доказани, няма да му повярвам. Разбира се.
Водещ: Добре, това пак е друга част от въпросите – дали парите са легални или не са легални…
Моника Гаджанова: Произхода на парите – това е първият въпрос, който му зададохме в официалното писмо.
Водещ: Е, не, първият въпрос сега от това, което се говореше е това дали ги е принесъл в куфарче или не ги е пренесъл в куфарче.
Моника Гаджанова: Въобще не се споменава куфарче.
Водещ: Все едно – плащане на ръка. Самият той каза, че…
Моника Гаджанова: Не е все едно. Въпросите са три: какъв е произхода на парите, как е осъществена сделката и защо се е наложило плащане в брой, според документа, с който ТВ7 разполага?
Водещ: А, това е интересен въпрос. Ако е платено с чекове, г-н Хърсев, както твърди президента, може ли в документа, който е издаден от гръцкия нотариус да пише: платено на ръка. Чекът плащане на ръка ли е?
Емил Хърсев: Плащането в брой включва различни форми на плащане, които в крайна сметка достига до ефективни, без всякакви ограничения, за ползване средства. Т.е. може да бъде в банкноти, може да бъде с директен банков превод, може да бъде с чекове. За обезпечени банкови чекове говорим. Всичко това влиза в понятието платено в брой, поне в международния банков одит.
Водещ: Т.е. ако платиш с чек, може да се напише „плащане в брой”, така ли е? Да го кажем ясно.
Емил Хърсев: Именно. Т.е. плащането с чекове влиза в категорията „платено в кеш”. Даже когато трябва да посочим в банковите документи, че нещо трябва да се извърши точно в банкноти, то винаги пишем „cash in hand” – „пари на ръка”, за да ги разграничим от другите, които също се водят „касо”. Отворете баланса на всяко дружество, примерно, английско, американско и ще видите веднага, в един от първите раздели пише „Cash and cash equivalents” и там ще видите и чекове и пари в банкноти и пари при банки. Всичко това влиза в понятието „Кеш”.
Явор Дачков: Има една полза, че научихме нещо ново аз банковото дело. Само нещо да вмъкна. Защо президента е на такъв прицел? Защото той си позволи да се намеси директно в политиката и трябва да очаква такива удари. Това е съвсем нормално. Той беше президент, т.е. надпартиен, човек, който трябваше да взема арбитраж, но в една фаза на протестите много остро взе едната страна – тези на протестиращите, затова сега търпи тези удари. Това е политическото обяснение на това и в това няма нищо лошо и нередно. Това е част от политиката. Който оцелее, оцелее. Той може да използва, ако има добър PR да извлече дивиденти от това. Или има една друга възможност – да влезе в кръг от обяснения, защото това може да се окаже първа стъпка за разплитане на цялото му минало като бизнесмен, предприемач, който изведнъж става богат на 28 години.
Водеща: Как ще коментирате това, че на практика документите за всичко, което се е случило се оказаха в един журналист. Той каза, че това са документи, които можехте да вземете и вие от Гърция. Ти няма как да вземеш
Водещ: Журналиста си има име. Това е Сашо Диков в Нова телевизия.
Водеща: Всички знаят кой е този журналист.
Водещ: Зрителите не знаят. Дайте да говорим конкретно.
Водеща: Не съм пропуснала Сашо Диков. Той просто каза, че Моника Гаджанова е можела да отиде и да вземе същите документи. Ти можеше ли, Моника да вземеш същите документи и ако не, защо?
Водещ: Точно така, и утре даваме пресконференция. Аз искам да чуя Явор по въпроса.
Моника Гаджанова: Сашо Диков говори на границата на лъжата. Това го казахме. Първо, той твърди, че същите документи…
Емил Хърсев: Не, тези документи не бихте могли да вземете, извинявайте, не са публичен домейн, айде сега.
Водещ: Как тези документи попадат в един журналист, г-н Хърсев?
Емил Хърсев: Да, нотариален акт можете да вземете, защото се вписва в по вписвания.
Водещ: Как такива документи попадат в един журналист?
Явор Дачков:Дали са му ги от прессекретариата на президентството.
Емил Хърсев: Дал му ги е някой, който е имал право да ги има, най-вероятно титуляра на сметката, ако питате мен.
Водеща: Кой друг освен титуляра на сметката може да вземе такъв документ?
Емил Хърсев: Разбира се, служител на банката-издател, но ще се извърши в предпоследният му работен ден, защото на другия ще го уволнят.
Водеща: Как изглежда това, че очевидно човекът, който е получил документите от титуляра на сметката, именно президента, утре ще дава пресконференция на тема: „Поръчковата журналистика”?
Явор Дачков: Ами всичко е чалга в България, хора, колеги. Не го ли разбрахте? Аз вече не се учудвам. Разбира се, че се дава, после ще се обръща, ще говори друго, трето, четвърто. Аз честно да ви кажа, не мога да се занимавам сериозно с този проблем. Но мисля, че е срам на журналистиката, това ще ви кажа. Не само Сашо Диков, да не продължавам нататък, но целия начин, по който се води разговора. Фамилиарността, това „ти”, вадене на документи, търсене на скандал на всяка цена. Моника я познавам от 20 години, ние сме работили заедно в ТВ7, тя не е поръчков журналист. Това мога да кажа. Друг е въпросът политиката на ТВ7 каква е била. Това са други въпроси, няма какво да влизаме за 2 секунди в детайли. Но искам да кажа, че по този начин не се прави нито журналистика, нито политика. И че всичко се срина в една обща чалгария, „Биг брадър” или както искате го наречете. Да се търси смисъл, няма никакъв смисъл.

http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Къде са чековете, с които се е разплатил президентът Росен Плевнелиев за скандалния си имот в Гърция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди