изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:27 EET
Джунгла вкъщи    
Любопитно Смръдльо живее втори живот. Дребното китайско мишле е купено от зоомагазин броени минути преди да отиде “на гости” в терариума на новоизлюпено питонче. Смръдльо е късметлия и вместо храна сега самият той е домашен любимец, който доволно хрупа слънчогледови и тиквени семки. Повечето от братчетата и сестричетата му обаче не са имали същата щастлива съдба.

Котките, кучетата и вълнистите папагалчета вече не са на мода. В момента все повече българи си търсят по-странни и екзотични домашни любимци, които на пръв поглед са доста стряскащи. В магазините за животни в големите градове може да се намерят десетки различни видове, които са преки наследници на чудовищата от Спилбърговата поредица “Джурасик парк”.

Влечугите - чисти
и без алергии

“Изобщо не можете да си представите за каква мания става дума. Редовно виждам всякакви странни гадинки по домовете на хората”, разказва 30-годишният Стоян, който си изкарва хляба като монтира климатици. “Онзи ден в апартамент в столичния квартал “Лозенец” работих в компанията на 7 питона. На тарантулите и игуаните вече изобщо не им обръщам внимание”, обяснява той.

Влечугите няма да ви оближат с език, да ви гледат вярно в очите и да ви мъркат, но определено имат все повече фенове на родна почва. Една от причините е чисто медицинска. Според лекарите мръсният въздух, нездравословната храна и куп други фактори са довели до невероятен бум на алергиите и все повече малчугани имат непоносимост към кучета и котки. Рибките в аквариума също не са безопасни. Масово използваната суха храна на люспи е силен алерген.

Не така стоят нещата с влечугите. Еволюцията ни е отдалечила максимално оот тях и те не прихващат и не пренасят никакви човешки болести. Затова към тях няма алергии. Освен това не миришат лошо и не цапат. Спокойно може да чистите терариума веднъж на няколко месеца.

В момента никой не може да каже с точност колко са екзотичните домашни любимци в България, но със сигурност броят им расте много бързо.

Преди две години продавах по 5-10 мишки на седмица, а сега толкова се купуват само за половин ден, обяснява служител в голям зоомагазин. Същото важи и за щурчетата - предпочитана храна на хамелеони, гекони и тарантули. Големите магазини зареждат тези насекоми всеки ден или в най-лошия случай веднъж на два дни. Хиляди от тях се продават всеки ден. Възрастен хамелеон може да излапа 10-ина насекоми на едно хранене.

Щурец в устата

Преди години имаше идея родопчани да отглеждат индийски биволи като алтернатива на тютюна. Нищо не стана! Имаше и ферми за червени калифорнийски червеи, които са признати за най-доброто средство за екологично наторяване на почвата - повечето фалираха. Бизнесът с охлюви също удари на камък и мнозина мераклии за лесни печалби калкулираха сериозни загуби.

Но отглеждането на щурци се превръща в доходен бизнес с осигурен и растящ пазар. С навлизането на все повече влечуги в домовете на българите щурците стават много важни. Геконите, китайските водни дракони и хамелеоните ги предпочитат пред каквито и да е други лакомства. Скорпионите и тарантулите също ги хапват с кеф.

Бизнесът - лесен
и доходен

Отглеждането на щурците не е никак трудно. И когато говорим за бизнес с това насекомо, изобщо не трябва да си представяте някакви много специални съоръжения, в които те се излюпват. В повечето случаи става дума за обикновени мазета, в които се подреждат широки аквариуми, покрити с торфена смес. Не е необходимо да са много високи, защото за разлика от скакалците щурците не могат да се катерят по гладки повърхности, нито да скачат нависоко.

В торфа песнопойците си хвърлят яйцата и съвсем скоро от тях се излюпват стотици малки, които само след няколко седмици са готови да се възпроизвеждат. Най-важното за отглеждането им е да е светло, топло и влажно. Хранят се с абсолютно всякакви органични боклуци, а също и похапват с охота вестници и тоалетна хартия.

Всъщност тези насекоми отблизо са доста по-различни от романтичните представи за лятна нощ, житно поле и приятните им песни. Ако ги разгледате отблизо, ще видите, че тези гадинки твърде много приличат на хлебарки, миришат изключително лошо и често използват по-слабите си другарчета за храна.

Цената на щурците в столичните зоомагазини е доста висока. На повечето места ще ви поискат по 30 стотинки за бройка. Все пак има и магазини, в които може да се намерят и по 10 стотинки в кутии по 50 броя. Без посредник по интернет може да намерите и още по-изгодни оферти от хора, които ги отглеждат.

Марсианец ли е това?

Мексиканска амбистома. Няма грешка, точно така се пише и става дума за съвсем истинско животно, а не за възстановка по свидетелски описания на гости от Марс.
Съвсем отскоро мексиканските амбистоми се превърнаха в доста масово предлаган домашен любимец. Това странно същество всъщност е земноводно (стърчащите около главата му израстъци са външни хриле), или още по-точно ларвеният стадий на твар, наречена аксолотъл. Става дума за нещо като добре охранена попова лъжичка, която обаче няма да се превърне във възрастен екземпляр през целия си живот, в случай че няма възможност да излиза на сушата.


Амбистомите са доста непретенциозни и може да се отглеждат в аквариум с обикновени рибки (има все пак риск да ги изядат, ако огладнеят). Продължителността на живота им е до 15 години и растат доста бързо, в случай че им давате питателна храна. Може да се използват гранули, но също така и малки рибки, каквито се продават за стръв в рибарските магазини. Най-добра работа обаче вършат замразените или живи червейчета тубифекс.

Хотел за змии и гущери

В случай че имате влечуго за домашен любимец, е доста трудно да го поверите на грижите на бабата съседка, ако отсъствате за дълго от дома.


Най-вероятно тя няма да се съгласи да пъха живи мишки в терариума на питона или щурчета при хамелеона или тарантулата. Затова някои специализирани зоомагазини за влечуги и насекоми вече предлагат хотелско настаняване за необичайните домашни любимци. Цената е по договаряне и обикновено не е висока, а бонусът е, че на тези места домашният ви любимец наистина ще получи професионални грижи - най-добрите витамини, утравиолетово осветление и подходяща нагревателна лампа.

Вече често хора си оставят при нас змиите и хамелеоните, разказва ветеринарка от столичен зоомагазин, специализиран за влечуги и насекоми. Тя си спомня, че преди време целият персонал се видял в чудо с хамелеона Пешо, който бил оставен за отглеждане, докато стопаните му са в лятна отпуска.

“Сложихме в терариума му много щурци, а той изобщо не им обръщаше внимание, но пък гледаше лакомо винаги когато минавах с ябълка в ръка край терариума. Оказа се, че е вегетарианец, което е доста рядко явление при популярния у нас вид йеменски хамелеон”, обясни тя.

Това животинче обикновено се храни с живи насекоми, които мърдат - щурци, бели червеи, мухи. Може да му се дават и обикновени скакалци, но трябва да са от чист район, за който сте сигурни, че не е обработен с пестициди.

И косматата тарантула може да е кротка

Скорпионите и тарантулите също се превърнаха в популярни домашни любимци. На съботния хайван пазар в столичния квартал “Подуяне” може да се намерят тарантули на цена в пъти по-ниска от тази в магазина.


Там за по-малките паячета ще ви поискат 5-7 лева, а цената на по-големите и внушителни е 12-15 лева, но пак е доста под 40-50 лева в големите зоомагазини. Тези животни са хищници, които нападат настървено и хапят болезнено. Понякога обаче свикват с телесната температура на стопаните си и позволяват да ги вземете в ръка. http://www.trud.bg

* АВТОГРАФ С ОПАШКА: ДЕКОРАТИВНИТЕ ЗАЙЧЕТА - СРЕД ЛЮБИМИТЕ ПОДАРЪЦИ ЗА ДЕЦАТА

* АВТОГРАФ С ОПАШКА: КОТАРАКЪТ ПЕРСЕЙ НЕ ПАЛУВА, ОБИЧА ДА ИГРАЕ С ТОПЧЕТА ЗА ТЕНИС

 


Сходни връзки

Джунгла вкъщи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди