изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:10 EEST
Полк.Валентин Чакмаков: Става ми много тъжно като гледам как МиГ-21 си отива и нищо ново няма на хоризонта    
НовиниПловдив. Първите пилоти на МиГ-21 се надяват един ден авиацията на България да е така силна, както е била преди. "Става ми много тъжно като гледам как този самолет си отива и нищо ново няма на хоризонта”, каза пред журналисти полковник Валентин Чакмаков, управлявал 28 години МиГ-21, предаде репортер на Радио "Фокус"- Пловдив.

По думите му, в авиационните бази у нас са работели хиляди хора, имало е над 400 бойни самолета в България. Едно по едно поделенията са били съкратени, поделението в Граф Игнатиево остава единственото. „Самолет МиГ-21 беше прекрасен, най-сполучливият за поколението самолети, надежден, маневрен, беше самолет доказал качествата си във всяко едно отношение, отлична машина”, каза още пилотът. Това е самолет, който е кацал с най-голяма скорост. Затова на пилотите им е тъжно, че тази машина си отива. Колкото и да се удължава ресурсът и, това ще трае още само година –две, не повече, твърди полковник Чакмаков.
Полковник Валентин Чакмаков е бил заместник - командир на полка в Граф Игнатиево, по времето когато там е имало три ескадрили, 60 самолета. От 1998г. до 2000г. е командир на изтребително-бомбардировъчна авиационна база Чешнегирово. С указ на президента на френската република летецът - пилот изтребител от българските ВВС е награден с орден "Национални заслуги". Предложението е направено от Министерството на отбраната и Щаба на Въоръжените сили на Франция. Отличието е във връзка с мандата му като военен аташе на България във Франция от 2000 до 2004 г. След това полковник Чакмаков служи в Щаба на Военновъздушните сили като началник на направление "Разузнаване". Негова заслуга са преговорите за вертолетите "Кугър".
В момента летецът поглежда с тъга към самолет МиГ-21, на който е минал почти целият му живот. Започнал е на този самолет и се е пенсионирал на него.
Цветана ТОНЧЕВА
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЛЕТЦИ, СПАСИЛИ ГЕН. ТОШЕВО
ОТБЕЛЯЗАХА 70-ГОДИШНИНАТА НА НЕПОТОПЯЕМИЯ САМОЛЕТОНОСАЧ
70 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА АВИОБАЗА БАЛЧИК
ДОБРИЧЛИЯТА ЙОРДАН КОЛЕВ С ИСТОРИЧЕСКА МАНЕВРА СПАСИ ХИЛЯДИ В ЛИБЪРВИЛ
БОЙКО БОРИСОВ ДАДЕ ВИСОКА ОЦЕНКА НА УЧЕНИЕТО В ШАБЛА
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ДВАМА ВОЕННИ ПИЛОТИ
* ПРЕДИ ДЕСЕТ ГОДИНИ: ИЗВОЗИХА ПОСЛЕДНИТЕ САМОЛЕТИ ОТ БАЛЧИК
Военните си харесаха суперскъпи изтребители
Ведомости: България дава шанс на Русия
 


Сходни връзки

Полк.Валентин Чакмаков: Става ми много тъжно като гледам как МиГ-21 си отива и нищо ново няма на хоризонта | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди