изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 11:32 EEST
Скоро магнитните полюси на Слънцето ще разменят местата си    
Любопитно На всеки 11 години Слънцето обръща поляритета на магнитнот си поле – юг и  север сменят местата си. Това събитие засяга цялата слънчева система, пише astronews.

Въпреки че точният механизъм, който лежи в основата на тази промяна все още не е напълно разбран от учените, изследователи от  Stanford“s Wilcox Solar Observatory ежедневно следят магнитното поле на звездата от 1975 г., и могат да определят точно кога това ще се случи. Това ще бъде четвъртата смяна на полярността на Слънцето откакто се водят наблюденията.

Новата полярност по време на 11 -годишния слънчев цикъл се създава чрез   петна – области с висока магнитна активност,  които се появяват в близост до екватора на повърхността на Слънцето. В рамките на месец петното  расте и постепенно това магнитно поле мигрира от екватора към един от полюсите на Слънцето. Движейки се към полюса, новата полярност разрушава съществуващата   там обратна полярност.

Магнитното поле постепенно  намалява до нула и след това се възражда , но с обратна полярност.  Поради смяната на полюсите слънчевата хелиосфера  „се разтяга“ далеч отвъд Плутон. По време на  смяна на полярността Слънцето  е на върха на своята активност, която се характеризира с увеличаване на броя на слънчевите петна, както и с увеличаването на броя и силата на слънчевите изригвания.

Променящото се магнитно поле на Слънцето  и емисиите на заредени частици могат да взаимодействат със собственото  магнитно поле на Земята, един от признаците е  увеличения брой на магнитни бури и северни сияния.

Ефектът от това се забелязва и на други планети. Започват  бури на Юпитер, на  Сатурн – северни  сияния.

nepoznato.energetika-bg.com

http://znanie.eu

 


Сходни връзки

Скоро магнитните полюси на Слънцето ще разменят местата си | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди