изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:07 EEST
НСИ: Разликата в заплатите между София и другите градове е огромна    
Новини София и всички останали! Такава е ситуацията на трудовия пазар у нас, показват данните на Националния статистически институт за средната работна заплата по области.

Към септември тази година средното възнаграждение в полите на Витоша е 1087 лв., а разликата с най-ниската средна заплата – тази във Видинско, е вече повече от два пъти. В Северозапада средното възнаграждение през септември е било едва 517 лв. Статистиката ясно показва, че не само Видин е изключение.

В цели 23 области средната работна заплата е под 700 лв., а в 10 от тях даже е под 600 лв.

София и всички останали! Такава е ситуацията на трудовия пазар у нас, показват данните на Националния статистически институт за средната работна заплата по области.

Към септември тази година средното възнаграждение в полите на Витоша е 1087 лв., а разликата с най-ниската средна заплата – тази във Видинско, е вече повече от два пъти. В Северозапада средното възнаграждение през септември е било едва 517 лв. Статистиката ясно показва, че не само Видин е изключение.

В цели 23 области средната работна заплата е под 700 лв., а в 10 от тях даже е под 600 лв.

Дори в градове като Пловдив – втори по-големина у нас, и Бургас, който е в топ 3 в класациите за най-скъпите имоти, възнагражденията са под средните за страната!

Кои са изключенията?

Освен в столицата по-високи от средното са доходите само в четири други региона – Стара Загора, Враца, Варна и Софийска област. За разлика от други държави, в които разделителната линия между бедни и богати често е географска (в Италия са по-богати северните индустриални региони, а в Гърция – обратното – богатството е на юг), у нас няма ясно изразена териториална зависимост. По-скоро обяснението е свързано с дейността на конкретни предприятия. Традиционно приз последните 10 години втората по високо заплащане област у нас бе Враца, която често е пращана в „Северозападнала България“. И това определение е абсолютно заслужено. В областта бяха съсипани някои от най-големите предприятия като „Химко“, ТПК „Христо Ботев“ и др. А там, където работят, доходите не са по-високи от който и да е друг средноголям областен център у нас. Обяснението обаче е трибуквената абревиатура АЕЦ. Първата атомна дава хляб на над 4000 души, а средното възнаграждение (заплата) плюс бонуси е в пъти над средното за страната. Но централата е по-скоро оазис, а не бездънен кладенец, който може да напои цялата област. Враца продължава да е сред областите с най-застаряло население у нас и заедно с Видин и Монтана формират най-бедния регион в Европейския съюз.

Високоволтови заплати

От историческите данни на НСИ прави впечатление, че само преди 12 години – през 2000 г., на практика нямало никаква разлика между доходите в област Враца и столицата. В северозападния град средната годишна заплата е била 3236 лв., а в столицата – 3245 лева. В момента ножицата между двата града се е разтворила до над 3400 лева на година.

От началото на 2013 година второто място в класацията по най-високи средни заплати държи Стара Загора. Причините са отново в енергетиката.
В Маришкия басейн е комплексът от предприятия „Марица-изток“, а енергетиката винаги е свързана с високи заплати. В рудниците, топлоцентралите и съпътстващите дейности там сега са заети към 15 000 души.

Жените вече са силният пол в строителството

Не само в балканска България, но и в целия Европейски съюз жените получават по-малко пари от мъжете за един и същи вид работа. Данните на националната статистика обаче показват, че у нас до голяма степен предразсъдъците на база пол са преодолени и дори има сектори, в които дамите получават по-високи средни възнаграждения от колегите си мъже.

Разликата в повечето отрасли на икономиката в България е под размера на несъответствията в повечето други европейски държави.

Доскоро по-доброто заплащане на служителките важеше само за дамите, занимаващи се с административни и спомагателни дейности. В тази група попадат секретарките или „административните асистенти“, които често вълнуват мъжките фантазии. Те традиционно се радват на по-голяма почит, отколкото мъжките секретарки. Което е напълно разбираемо!

През последните години обаче списъкът се разширява и с типично мъжки професии. Най-шокиращият пример е строителството. В този бранш няма да видите общ работник с маникюр, а кранистките и заварчиците от слабия пол са рядкост. Защо тогава жените в строителството получават повече от мъжете?

Причината е тривиална! Просто дамите в този бранш наистина са рядкост и появата им се цени по достойнство. Те получават бързо и лесно мениджърски длъжности за разлика от колегите си мъже.

Жените, които продават недвижими имоти, получават повече пари от представителите на т. нар. силен пол. Но в случая за разлика от строителството причината е друга. Дамите са огромното мнозинство сред брокерите на недвижимости. Освен това те са много по-успешни от колегите си при хватките за омайване на потенциалните клиенти, обясниха специалисти от бранша.

Секторите, в които дамите получават най-високи заплати, са енергетиката, банките, застраховането, медиите и програмирането.

В тези отрасли обаче колегите им мъже вземат средно с около 20 процента повече от тях, показват данните на националната статистика.

Зад граница лекарите са най-добре платени

С 310 лева просто няма как да живея, казва 29-годишния Петър от Хасково. Това е била офертата да започне работа в нов фитнес център в града. Само че след като пресметнал разходите си за транспорт до другия край на града и за джобни, сметката не излязла, въпреки че младежът няма кредити и живее в собствен апартамент. Реално като приспадна само тези разходи, ще ми останат не повече от 100 лева, а само сметката за ток е по-висока, обясни той. Затова Петър стяга куфари и до дни отлита за Мюнхен. Там има приятели, при които ще спи на първо време, а и те са му намерили работа в суши бар, въпреки че знае само 100-200 думи на немски. „Ще го уча заедно с японския“, смее се бъдещият емигрант. Негова приятелка пък стиска палци да бъде одобрена по нова програма на Агенцията по заетостта за бране на ягоди в Испания. Обещаваният доход от 38 евро на ден след приспадане на данъци и осигуровки за нея звучи като богатство, което в България няма как да получи.

Справка с базата данни на агенцията за подбор на персонал Jobtiger показва, че най-изгодните оферти за чужбина са за медици. Според данните от статистиката на фирмата през последните 6 месеца средният предлаган доход за лекари и медицински сестри зад граница е шокиращите 6208 лева. Никой друг бранш не е толкова конвертируем. Например средната оферта за специалисти по транспорт и логистика е наполовина – 3000 лв. месечен доход, а за домашните помощници се предлагат четворно по-малко пари – 1456 лева.

Според данните на Jobtiger средната заплата в офертите за работа за последните 6 месеца за България е 1104 лева. Почти същото е и средното търсено възнаграждение от страна на работниците и служителите е – 1095 лв.

В столицата оферираните позиции са за заплати малко над средните в страната – 1182 лв. За Бургас средното е 863 лева, в Пловдив – 803 лева, а за другите региони – средно 826 лева, което като съотношение съвпада до голяма степен с данните на Националния статистически институт. Средната оферта за работа в чужбина е 3638 лева, показват данните на агенцията за подбор на персонал.

Частниците все по-малко крият реални доходи

Разликите в заплащането между заетите в обществения и частния сектор все повече намаляват, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). През миналата година средното заплащане в държавния сектор е било 9555 лева на зает, а в частния 9245 лева – разлика от 310 лева, или едва 3,3%.

За сравнение през 2011 г. средните възнаграждения, върху които се плащат данъци и осигуровки в частните фирми, са били значително по-ниски. Средната заплата е била 7926 лева, а държавата е осигурявала доход от 9133 лева. Или разликата година по-рано е била 1207 лева, или 15,2%. През 2005 г. на държавна работа са плащани с 1350 лева лева повече средно на година, които тогава са давали внушителните 39% разлика.
Вече има и сектори, в които заплатите на частно са по-високи от предприятията, в които държавата е работодател. Това важи за преработващата промишленост, имотите и най-вече за софтуерната индустрия и научните изследвания.

източник:ТРУД

http://www.silnabulgaria.com/

 


Сходни връзки

НСИ: Разликата в заплатите между София и другите градове е огромна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди