изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:46 EEST
Сънна апнея и загуба на либидо    
Здраве По традиция хората у нас подценяват своето здраве и се сещат за него, когато каруцата се обърне. А впоследствие не винаги пътищата са много. Радващо е, че все пак процентът на реагиращите при наличието на сексуален проблем е далеч по-голям в сравнение с друг, което предполага своевременна реакция и бързото му отстраняване.

Съществуват непознати за широката публика болести, които както лесно могат да бъдат лекувани, така и същевременно да бъдат много коварни и опасни, в случай че не бъдат предприети навременни мерки.

Умора, сънливост, хъркане, липса на настроение и концентрация, загуба на либидо и нарушена ерекция - симптоми, водещи до сериозен проблем със здравето. Това е синдромът на сънната апнея - вид заболяване, характеризиращо се с дихателни паузи по време на сън.

Добре известно е, че вдишванията ни при спане са дълбоки и продължителни. При сънната апнея те продължават дотолкова, че се пропускат едно или повече поемания на въздух. Клиничните й нива са определени на пет или повече дихателни паузи в рамките на един час.

Сънната апнея бива три вида: обструктивна, централна и смесена. Най-често срещаната е обструктивната. Тя е вследствие на стеснение в областта на хипофарингеалното пространство. По време на сън, когато се отпусне мекото небце, се затваря пространството на горните дихателни пътища за преминаващата въздушна струя и дишането прекъсва.

Централната сънна апнея е вследствие на функционална незрялост или увреда на мозъчната мрежа от респираторни неврони. Среща се при недоносени деца, в ранната фаза след раждане или при някои неврологични заболявания в по-късна възраст - съдови инциденти, енцефалопатия, паркинсонизъм, атеросклероза, някои натравяния и др. Смесената апнея е комбинация от елементи на обструктивната и централната. Веднъж открита, болестта се лекува лесно, което позволява да си възвърнем формата и нормалния сексуален живот.

Сексуалните проблеми продължават да бъдат тема табу

Сексуалността заема челно място в живота на мъжете и жените. Всякакви физически или психологически проблеми в тази сфера водят до негативни последствия. Въпреки че е налице тенденцията да говорим все повече и повече, след навлизането на популярната Виагра, тази тема продължава да бъде табу.

Съществува страхът, в случай че разкрием за сексуалните си проблеми пред някой лекар, което от своя страна може да доведе до откриването на по-тежки заболявания, например сърдечно-съдови. Според ново научно изследване сънната апнея е от болестите, които се отразяват върху сексуалния живот както при мъжете, така и при жените.

Сънната апнея като източник на умората, хъркането и понижената сексуалност

Сънната апнея, както вече споменахме, се характеризира с дихателните паузи по време на спане. Това заболяване често се получава вследствие на хъркане. Причината за дразнещия околните шум при това състояние е спирането на въздуха поради загуба на клетки в зоната на мозъка, която контролира дишането.

При сънната апнея има моменти на вдишване, при които меките тъкани в стеснената зона на дихателните пътища прилепват и така въздухът изобщо не може да премине, обяснява доц. Стефан Лолов от Национална многопрофилна транспортна болница \"Цар Борис III\". При тези състояния спящият спира да диша за 10-20 секунди. Непоемането на въздух може да продължи дори до 40 секунди.

Натрупването в кръвта на въглероден двуокис, който при нормално дишане би трябвало да се отдели, води до дразнене на дихателния център, разбуждане на спящия, волево поемане на въздух и повторно заспиване. Това може да се повтори десетки пъти през нощта и страдащият от сънна апнея не си набавя качествен сън. Затова през деня чувства постоянна умора и сънливост, което е особено опасно при шофиране или работа, която изисква повишено внимание.

Освен това спадът на кислород в кръвта води до нарушения в дейността на сърцето и мозъка. Последиците са високо кръвно налягане, нарушен баланс на захарта в кръвта, водещи до диабет, склонност към депресии, намалено либидо и потентност, сърдечно-съдови заболявания.

С годините честотата на синдрома на сънната апнея се покачва

Макар че болестта е често срещана, само на един мъж от пет се диагностицира и съответно се лекува. Тревога буди и друг факт - девет от десет болни са изключвали вероятността да са засегнати от заболяването. Мъжете са два пъти по-засегнати от сънна апнея в сравнение с жените. Честотата й в световен план се покачва с напредването на възрастта, особено след навършване на 40-те. Най-засегнати са хората със свръхтегло.

Сънната апнея и сексуалният живот

Досега се говореше предимно за последствията на сънната апнея при мъжете, наблягайки се на това, че синдромът й води до проблеми с ерекцията при тях. Много малко изследвания се отнасят до жените, макар че последствията върху сексуалния им живот са също толкова реални.

Представителките на нежния пол при наличие на сънна апнея страдат от понижено сексуално желание, чувствителност, овлажняване и оргазъм. Близо 93 % от тях не са вземали мерки, което е водило до негативни последствия в личните им взаимоотношения с мъжете.

Жените, така както мъжете, трябва да познават и разпознават този синдром на сънната апнея, и неговото отражение. Говорейки с личния си лекар, ще позволи на болестта да бъде открита, да се лекува и същевременно да се подобри всекидневието, както и сексуалния живот.

Начини за лечение

Крайно препоръчително е тази болест да бъде диагностицирана навреме и да се лекува, тъй като непълноценният сън, наличието на умора и липсата на тонус могат да доведат до фатални последици и повишаване на риска на проблеми у дома, в работата или на пътя. Най-разпространеният начин за възстановяване от болестта може да се приложи в домашни условия. Върху носа на болния се поставя маска, свързана с апарат, който подава въздух под налягане, за да поддържа горните дихателни пътища отворени.

Други методи за възпиране на хъркането, а оттам и на заболяването, е намаляването на телесното тегло, спортуването, отказът от цигарите, ограничаването на алкохола или успокоителните преди сън, спането на твърд матрак с единична възглавница, при това настрани (не по гръб, за да не пропада езикът в гърлото), почивката в добре проветрена стая (за да няма концентрация на вещества във въздуха, които да дразнят лигавицата на дихателните пътища).

Както виждате, липсата на информация относно подобен тип болести като синдромът на сънната апнея, могат да ни костват много и да се отразят както на нашето здраве, така и върху сексуалния ни живот, а оттам и на нашите деца. При това заболяване не бива в никакъв случай да се подценява риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания и диабет.

http://www.bb-team.org/
Изследване: На съвременните мъже не им се прави секс

Разкрити са убийците на женското либидо

Защо жените нямат желание за секс

Няма сън, няма оргазъм

...Как се проявява мъжката менопауза

 


Сходни връзки

Сънна апнея и загуба на либидо | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди