изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:50 EEST
Учени: Българското население се топи с 8 души на ден и се ”подменя”    
НовиниНаселението на България се топи с 8 души на ден – това е най-бързото темпо на изчезване на население в света, предупреди проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика във Варна.
HPIM4912   002 Къща в с. Мали извор   Празнуване на Трифон Зарезан в с. Камен бряг

От 9 милиона души станахме 6,98 милиона. Ще станем около 4 милиона души през 2050 г. според прогнозите на Световната банка, на които може да се вярва”, каза още проф. Иванов, цитиран от bTV.

Доц. Георги Бърдаров от СУ допълни, че България е единствената държава в света, която поддържа отрицателен естествен прираст през последните 23 години.

Експертът по демографска статистика от УНСС проф. Тодор Калоянов пък заяви, че тенденциите не са нормални, особено заради продължителността на периода, в който се наблюдават.

Това, което се случва, е обективна тенденция, започнала преди 90 г. Тогава бабите и прабабите ни са раждали по 10-12 деца. Известна е теорията за демографския преход, според която сме достигнали четвъртия етап на ниска раждаемост и висока смъртност. Експертите очакваха да се възстанови възпроизводството, но се случи нещо изненадващо”, обясни Калоянов.

"Подмяна" на населението

Проф. Петър Иванов изтъкна, че винаги се премълчава въпросът за етническата структура. Според статистиката на Центъра за демографска политика за 50% от новородените българският език не е майчин.

Интересно, тези 53 000 деца, родени през тази година, с 16 000 по-малко от предходната, какъв майчин език имат – според нашата статистика за около 30 000 това не е българският”, изтъкна професорът, според когото „подмяната на населението” вече е започнала.

Демографът смята, че етническата структура е неудобна тема за политиците, на които е неудобно да признаят, че "България се циганизира и турцизира".

Доц. Бърдаров припомни, че в един момент на ромското население се е гледало като на трудов резерв, затова трябва да се обърне внимание на тяхното образование.

За мен най-страшна е промяната във възрастовата структура – държавата не може да понесе толкова неактивна част от населението”, подчерта Бърдаров, според когото младежката безработица е друг важен акцент в демографската криза.   http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Учени: Българското население се топи с 8 души на ден и се ”подменя” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди