изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:16 EET
Данъчни погнаха Прокопиев    
Новини Дългове на бизнесмена Иво Прокопиев, гонещи половин милиард лева, стреснаха данъчните и в началото на тази седмица те започнаха проверка на семейството и фирмите му. Ревизиите, 11 на брой, ще обхванат 5+1 години назад, както е по закон. Заради сигнали за данъчни нарушения и престъпления прокуратурата е изпратила искане до Националната агенция за приходите (НАП), чиито служители вече гледат под лупа финансовото състояние на Прокопиев.

Големите задължения на бизнесмена, когото преди седмица президентът Плевнелиев оцени като „направил много добро за България“, се формират от заеми за стотици милиони и неплатени данъци, които с натрупване към края на 2012 г. са нараснали до 8 милиона лева.

Проверява се цялата „Икономедиа“ АД (издател на „Капитал“, „Капитал Daily“ и „Дневник“), фондация „Капитал“, съпругата Галя Прокопиева, Иво Прокопиев и няколко фирми от структурата на „Алфа финанс холдинг“, в която той е основен акционер. Справка с електронната страница на Българската фондова борса (БФБ) показва, че „Алфа финанс холдинг“ - най-голямото дружество в портфолиото на Прокопиев, е драматично задлъжняло. Според годишния отчет за 2012 г. краткосрочните кредити на компанията са за 247,5 милиона лева. Други 179,9 милиона пък са дългосрочните заеми, като 150 млн. лв. от тях са банкови кредити, поети от всички дружества в холдинга. Останалата сума е по задължения по облигационни емисии. Явно данъчните неслучайно проверяват - оказва се, че „Алфа финанс“ дължи на Националната агенция за приходите (тоест на бюджета) 8,1 милиона лева. Близо 70 на сто от тях, или 5,6 млн. лева, са забавени плащания на ДДС към държавата. Така излиза, че дълговете на холдинга са поне 435,5 милиона лева.

За тези задължения на Иво Прокопиев се говори отдавна. Той, съпругата му и цялата им финансова и медийна структура са активни участници в протестите от началото на лятото досега. Според анализатори критиката им срещу правителството се базира именно на корпоративни интереси, които обслужват и президента Плевнелиев. Вчера вестник „Капитал“ публикува статия, в която обяви, че фирмите на Прокопиев ще съдействат на данъчните, но смятат, че проверките са злоумишлени и представляват тормоз. „В нито един момент не сме нарушили правилата - нито закона, нито наредби, нито вътрешните ни правилници“, каза пред „Преса“ изпълнителният директор на приходната агенция Бойко Атанасов. 

(в. Преса, печатно издание, брой 348 (699 от 21 декември 2013)

http://pressadaily.bg

 


Сходни връзки

Данъчни погнаха Прокопиев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди