изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:37 EET
ТРАПЕЗАТА НА БЪДНИ ВЕЧЕР    
КулинарниБъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието, изпълнено с трепетно очакване да се роди Божият син, което в българската народна традиция се свързва с прераждането на цялата природа. Затова ястията, поднесени на трапезата, имат за цел не само да заситят, но и да донесат плодородие и късмет през цялата следваща година. Броят на ястията трябва да бъде нечетен, а най-добре 7 или 9. Ако все пак се чудите, кой вариант да изберете, имайте предвид, че колкото по-отрупана е трапезата, толкова по-голямо изобилие ще бъде осигурено за идващата година.

На трапезата на Бъдни вечер е задължително да поднесем пита. Поверието изисква питата да е домашно приготвена – тъй като представлява символично жертвоприношение. Украсява се с кръстове, кръгове и цветя – символ на плодородието. В нея се замесва пара, за да покаже кой ще е късметлията през годината. Някъде слагат и дрян за здраве.

 

Питка с късмети

Продукти: 1 кг брашно, 300 г вода, 10 г сол, 1 пакет бакпулвер, смесен с брашното, монета от 5 стотинки.

Приготвяне: В пресятото два пъти брашно се прави кладенче, в което се слага солта и се сипва постепенно хладката вода, докато се получи тесто. То се омесва добре, оформя се на питка, в която се слага добре измитата монета и питката се пече в силна фурна.

Ето още няколко вкусни предложения:

Постни пълнени чушки

Продукти:

6-7 чушки за пълнене (замразени или сушени), 500 г ориз, 1 кафена чаша доматено пюре, 1 глава кромид, червен пипер, черен пипер, кимион, джоджен и сол на вкус

Приготвяне:

Оризът се изпържва с кромида. После се слагат червеният пипер и доматеното пюре. Накрая се слагат подправките.

Чушките се пълнят без да се тъпчат, защото оризът в последствие ще набъбне. Може да се варят или да се изпекат във фурна.

 

Постни сарми

Продукти:

500 г ориз, зелеви или лозови листа, 1 глава кромид, червен пипер, черен пипер, джоджен, сол на вкус

Приготвяне:

Оризът се запържва с кромида и червения пипер. Слага се малко джоджен и черен пипер. На дъното на тенджерата се поставят по-големи листа, за да не загорят сармите.

Завиват се сармички и се варят.

 

Боб на фурна

 

Продукти:

200 г (1 ч. ч.) зрял боб, 750 мл (3 ч. ч.) студена вода, 1 глава кромид лук, 1 морков, 1 чушка,

2 с. л. доматено пюре, 1 с. л. сух джоджен, 1/4 ч. л. сол, 2 ч. л. червен пипер, 3 с. л. олио

Приготвяне:

Бобът се почиства и се измива. Залива се със студена вода и се оставя да кисне 8-10 часа, след което - като се измие, се слага в голяма тенджера, да се вари. След като заври, се излива водата и се измива. Връща се в тенджерата и се залива с 3 ч. ч. вода. След като заври, се отстранява с лъжица пяната, която се получава. Огънят се намалява и бобът се вари 60 минути или до омекване. Лукът, морковът и чушката се почистват и нарязват на дребно. Изсипват се при боба и се варят още 30 минути. След като бобът, заедно със зеленчуците, се е сварил, се прибавят доматеното пюре, джодженът, солта, червеният пипер и олиото. Сместа се разбърква и се прехвърля в огнеупорна тава, като е добре бобът да бъде на дебел пласт. Фурната се загрява на 200 С. Бобът на фурна се пече 30-50 минути или докато водата напълно се изпари и бобът придобие коричка.

 

Ошав 

Продукти:

500 г сушени плодове (сливи, ябълки, кайсии, череши), 100 г мед или 100 г захар

Приготвяне:

Сушените плодове се измиват добре и се накисват в студена вода за около 12 часа, след което плодовете се изваждат, а течността, в която са киснали, се прецежда през гъсто сито и с нея отново се заливат плодовете и се варят до омекването им, като тогава към ошава се прибавят медът или захарта. Компотът се оставя в тенджерата, докато изстине, след което се слага в дълбок стъклен или порцеланов съд.

 

Варено жито 

Продукти:

500 г жито, 200 г захар, 50 г орехови ядки

Приготвяне:

Изчистеното и добре измито жито се залива с вода и се вари на тих огън, докато омекне, след което се изцежда от водата, в която се е варило, оставя се да изстине и се смесва със счуканите орехови ядки и захарта.

 

Тиквеник 

Продукти:

200 г брашно, 100 г вода, 100 г олио, 500 г тиква, 100 г орехи, 150 г захар, лъжичка канела.

Приготвяне:

От брашното и водата се прави тесто, от което се точат 5 кори. Тиквата се сварява, обелва се от кората, наръсва се със захар, счукани орехи и канела и след като изстине, се слага по корите (без най-горната). Тиквеникът може да се направи и с плънка от сурова настъргана тиква, смесена със захар, канела и орехи. Опечен, тиквеникът се поръсва с пудра захар.

 

На Бъдни вечер всички ястия се слагат заедно на трапезата, защото по време на самата вечеря не трябва да се става. Цялото семейство трябва заедно да напусне масата, за да узреят заедно житата и да бъде задружно през годината. В тази нощ трапезата не се прибира, защото се вярва, че през нощта идват починалите близки, за да се нахранят и да благословят живите.

НДТ - по материали от интернет

 


Сходни връзки

ТРАПЕЗАТА НА БЪДНИ ВЕЧЕР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди