изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:09 EET
Японската диета – тайната на дълголетието    
Здраве

Кухня, богата на здравословни съставки, която прави японците първи в света по изваяна фигура и дълъг живот



Японските жени са известни по цял свят със стройната си фигура и неостаряваща кожа. Виждали ли сте японка с излишни килограми? Менюто на японците съчетава изключително добре приема на енергия, приятен и подходящ размер на порцията, питателност и здравословен избор. Според тях най-важното е в менюто да бъдат включени повече риба, зеленчуци и плодове. Големината на порциите да е по-малка, храненето да става бавно и ритуално, гарнирането на порциите да става със здравословни храни, като ориз и тофу, например.

Здравословният им начин на живот спомага да живеят до 75 години в добро здраве, често без да се налага прием на лекарства. Средната продължителност на живота им според Световната здравна организация е 82 години. Те са на първо място сред развитите страни по най-малък процент на затлъстяване – едва 3%, в сравнение с французите с 11% и американците с 32%. И това не се дължи на гените им, както си мислят повечето хора, защото експерименти доказват, че японци, преминали на диета, характерна за западния свят, почти задължително затлъстяват.

Една от тайните на тяхната стройна фигура е „храненето с очи“. Особено важно е наслаждаването на приятния вид на храната, сервирана в премерена порция и аранжирана красиво. Според японците наслаждаването на храната ви дава възможност да се храните по-малко, тъй като мозъкът е имал достатъчно време да й се насити и да изпрати сигнали до стомаха, че тялото ви не може да поеме повече от отредената порция. Тайната е калоричната храна да се замени с енергийно обогатена храна (плодове, зеленчуци, зърнени храни, риба).

В Япония различните ястия се сервират в отделни малки чинии, вместо в една голяма. Така човек се наслаждава поотделно на различните вкусове без да прекалява и без да ги смесва. Освен наслада за сетивата, вие изпълнявате и така полезното разделно хранене. Ако ви е толкова трудно да намалите порциите си, направете го само с най-калоричните храни.

Оризът е още една тайна на японците. Средно един японец изяжда около 6 пъти повече ориз от един европеец. С всяко хранене се сервира по една малка купа ориз, сварен или печен, без никаква мазнина. Оризът е съставен от сложни въглехидрати, чието разграждане става по-бавно, което от своя страна освобождава повече енергия. Оризът е и доста засищащ, което не оставя място за тъпчене с бонбони, чипсове и бисквити.

Японската кухня е изключително богата на растителни съставки. Повече от задължително е дневният прием на зеленчуци да е обилен. Микс от подбрани зеленчуци се вари в бульон, което прави ястието още по-здравословно. Разнообразието от зеленчукови предпочитания включва червени чушки, зелен фасул, спанак, бамбук, цвекло, корен от лотос, гъби шийтаке, водорасли и още много други.

Рибата, и по-специално тлъстата риба, е любимо основно ястие на японците. Предпочитани са сьомгата, рибата тон, скумрията, сардината, херингата, които са едни от най-богатите източници на омега-3 мастни киселини. Те спомагат за добрата обмяна на веществата в организма, предпазват от сърдечни заболявания. Японците ядат значително по-малко червено месо, което е основен причинител на артериални плаки и виновник за високия холестерол.

Соята е особено използван продукт в японската кухня. В умерени количества е изключително полезна. Естествените соеви продукти като тофу и соевите ядки са много добър заместител на месото, тъй като съдържат голямо количество протеини.

Не си мислете, че японците се тъпчат със захарни десерти. За тях любим десерт са сезонните плодове, подредени в плато, нарязани и красиво аранжирани. Е, понякога си позволяват и някои от западните десерти, като сладолед или сладкиш, но в доста малки порции. След десерт много типично е сервирането на чаша зелен японски чай.

Ако изберете японската диета за свой начин да поддържате добра форма, можете да я направите дори още по-здравословна, като направите някои промени. Можете да замените белия ориз с кафяв. Той е пълнозърнест и е чудесен източник на фибри. Също така намалете приема на натрий, който в японската диета е сведен до минимум. Като средство за подсоляване те използват соевия сос и киселите храни.

Наситена с красота, вълшебен вкус и множество ползи за здравето, японската диета не е просто начин да отслабнете за седмица или месец. Това е начин на живот, който горещо препоръчваме, тъй като е сигурен начин не само да изваете фигурата си, но и да удължите живота си и да го направите по-щастлив и изпълнен със здраве.

http://www.az-jenata.bg

 


Сходни връзки

Японската диета – тайната на дълголетието | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди