изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:06 EEST
Кой къде хвана богоявленския кръст (снимки)    
Общество

Кой къде хвана богоявленския кръст (снимки)



16-годишен младеж извади Богоявленския кръст от река Банщица край Железния мост в Кюстендил, съобщи Фокус. Итън Добринов е възпитаник на Професионалната гимназия по туризъм в областния център. Той, заедно със своя брат близнак, беше сред 19-те мъже, които тази година участваха в ритуала на Йордановден.

Итън Добринов пожела на кюстендилци да бъдат здрави и по-щастливи, да имат една по-успешна година.

„Здраве и успех в добрите дела. Да бъдем по-добри едни към други, да си помагаме, да сме заедно, да сме единни. Тогава злото не може да ни победи\", пожела архиерейският наместник отец Генади Генадиев.

5-годишният Валентин Анастасов от Калфоер грабна кръстта от ледените води на Тунджа - виж видео ТУК.

21-годишният Росен Петров извади кръста на Богоявление от студените води на река Марица в Пловдив. Младият мъж от Ямбол е студент в Университета по хранителни технологии в Пловдив и за първи път скача за Богоявленския кръст в Марица.

Това е късметът на начинаещият, смята Петров.

След като получи благословията на митрополит Николай, Росен пожела здраве на целия български народ.

Всички момчета, прегърнати рамо до рамо, изпяха българския химн.

Около 70 момчета се хвърлиха да спасяват Богоявленския кръст пред погледите на над 1000 пловдивчани.

39-годишният Никола Узунов от Смолян извади Богоявленския кръст, хвърлен във водите на река Черна край Спортната зала в града от Негово Високопреподобие архимандрит Висарион.

Около 20 мъже от Смолян се хвърлиха във водите на реката, но най-бърз се оказа Никола Узунов, който е разследващ полицай в Регионална дирекция „Гранична полиция\" - Смолян. Той спасява кръста за 10-ти път и пожела на десетките смолянчани, събрали се край реката, много здраве и любов през новата 2014 година.

23-годишният Ивайло Иванов извади кръста от водите на река Янтра. Той е петокурсник в Националния военен университет ''Васил Левски''. Мъжът си пожела здраве и щастие. Участието му в битката за изваждането на кръстта е за втори път. Митрополит Григорий му даде парична награда, а от Военният университет го наградиха с 5 дена отпуск.

Богоявленският кръст, спасен от водите на Тунджа в Ямбол, ще замине с 16 рота на военна мисия в Афганистан. Това обеща Стефан Стефанов, който за трета година подред спаси христовия кръст от река Тунджа в Ямбол.

„Искам да пожелая, както на мен, така и на останалите момчета от 16-та рота, както отиваме така и да се върнем. Да сме живи и здрави и кръста, който хващам за трети път, ще взема в Афганистан, за да ни пази\", каза Стефанов.

Снимки: Ваня Ставрева

За светия кръст в Ямбол скочиха 15 мъже, но Стефан Стефанов отново беше най-бързият между тях. Това ще бъде втора мисия за Стефан Стефанов в Афганистан. Той посочи, че се надява и тази мисия да бъде успешна и да се завърне, за да спаси и догодина Богоявления кръст. Утре ротата ще бъде тържествено изпратена и до дни ще се отправи към Афганистан.

25-годишен мъж от Благоевград улови кръста във водите на река Благоевградска Бистрица. Кръстът бе хвърлен от Отец Кирил от благоевградския храм ''Въвесение Богородично'' във водите на реката малко след 10:30 часа. Името на момчето, уловило кръста е Владимир Дончев. Той е от благоевградския квартал ''Струмско'' и е военослужещ.

21-годишният Александър Николов извади кръста от морето във Варна. Той е от Варна и е студент 3-ти курс в Икономическия университет, занимава се с плуване. За кръста скача втори път и го вади от водите успешно и двата пъти.

Александър честити празника на всички именници и пожела здраве, любов и късмет.

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Велик водосвет и хвърли светия кръст в морската вода на Буна І на варненския плаж 47 души се впуснаха в надпреварата и скочиха в студените води на Черно море на варненския плаж, за да извадят кръста, както повелява традицията. Най-младият от тях е само на 15 години и скача за първи път, а най-възрастният е на 74 години и скача вече за 17 път, казва се Васил. При скачането на мъжете във водата температурата на въздуха беше около 9 градуса, а на водата около 7 градуса.

22-годишен видинчанин извади Богоявленския кръст от водите на Дунав във Видин. Исус Алиев Салиев бе най-бърз и стигна пръв до кръста, хвърлен в реката от Векичкия епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит Дометиан. Исус е скачал многократно за кръста, но за първи път успява да го извади от реката. Той си пожела здраве, късмет и нова къща.

15-годишният Велислав Стоянов извади Богоявленския кръст в Сливен. Той е ученик в сливенската гимназия по хотелиерство и ресторантьорство и скача за втора година във водите на шадравана до сградата на Община Сливен, но за първи път вади кръста.

17-годишният Теодосий Чернев хвана кръста на Йордановден в Бургас. Младежът е ученик в 11 клас от Спортното училище и участва за първи път в надпреварата за спасяването на кръста. Той тренира плуване. След като излезе от студените морски води, Теодосий си пожела много здраве, щастие и късмет през новата година.

Общо 55 души се включиха в надпреварата за спасяването на кръста тази година. Ритуалът по спасяването на кръста се проведе на обновения Мостик в Бургас.

18-годишният Иван Въртигов от село Ивайло хвана кръста на Богоявление в Пазарджик. Момчето каза, че за първи път хваща кръста и е много щастлив и си пожела преди всичко здраве. Утре той има имен ден и каза, че това за него е най-добрият подарък. Архимандрит Яков пожела на всички именници здраве и благоденствие, честити на присъстващите празника Богоявление.

На мястото на ритуала под моста на река Марица в Пазарджик се събраха над 1000 души, а 25 младежи се престрашиха да се борят за кръста в студените води на реката.

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Кой къде хвана богоявленския кръст (снимки) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди