изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:43 EEST
9 шведки раждат с присадени матки    
НовиниПациентките са родени без репродуктивен орган или страдали от рак на шийката

Девет млади шведки осъмнаха с нови утроби след експеримент на опитни хирурзи.
Жените на възраст до 30 г. се сдобиха с матки от техни живи близки, които вече са раждали. Избраните за проекта пациентки са родени без репродуктивен орган или са останали без него заради рак на шийката.

Според лекарите операциите са преминали добре, но едва след като жените родят собствени деца, ще може да се каже, че експериментът е бил успешен. "Това е нов вид хирургия. За нея няма учебник", заявява д-р Матс Бранстрaом от университета в Гьотеборг.

След трансплантацията някои от дамите вече имали цикъл, което според медиците е знак, че новоприсадената утроба функционира на пълни обороти. Присаденият орган не е свързани с тръбите, които отвеждат сперматозоидите от вагината към матката, така че пациентките няма да могат да забременеят по естествен път.

Но преди трансплантацията от тях били извадени и замразени яйцеклетки, които сега се очаква да бъдат използвани за инвитро оплождане и младата майка да може сама да износи биологичното си дете. След като успее да осъществи мечтата си да се сдобие с отроче, родилката отново ще бъде подложена на операция, само че за премахване на използваната матка, обясняват шведските лекари, които са едни от най-добрите в тази област.

http://www.bgdnes.bg

 


Сходни връзки

9 шведки раждат с присадени матки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди