изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:23 EEST
МАЙСТОР ЕВГЕНИ УКРАСИ ЛОВНИ ОРЪЖИЯ НА ЙОРДАНСКИЯ КРАЛ    
Любопитно Известна американска оръжейна фирма е поръчала украса на серия ловни лъкове на майстора гравьор от Сопот Евгени Димов. Той вече създава серия, в която всеки украсен от него лък ще бъде придружаван със сертификат за уникалност. Върху ръкохватката на всеки лък ще има неповторима ръчно изработена украса - с фина дърворезба световнопризнатият сопотски майстор създава ловни сцена, инкрустира златни и сребърни орнаменти, които не се повтарят в нито едно друго украсено ловно оръжие

Това не е първата поръчка за Евгени Димов от престижни оръжейни фирми у нас и в чужбина. Ръцете му са изваяли невероятни произведения на изкуството върху приклади на пушки, ножове, арбалети, лъкове, пистолети. Украсено от Евгени Димов ловно оръжие притежават запалени колекционери.

Преди време майсторът от Сопот получил поръчка да украси арбалет за краля на Йордания. Тя дошла от българо-йорданска търговска организация.
 Изработен от Евгени Димов ловен нож има и принцът на Дубай, както и много политици, дипломати, известни българи и чужденци от Австрия, Германия, Франция, САЩ, Русия. Неотдавна в последното издание на музикалното риалити XFactor ръчно гравирана китара проблесна в ръцете на български музикант. Тунингът на тази китара бе истинско предизвикателство, споделя майсторът. Китарата която правих, беше с цигулковиден рeлeф на предницата, а не както при стандартния за този тунинг равен преден фронт. Панелът трябваше да се изработи от метал, така че плътно да повтори релефа на китарата. При това трябваше да не се разместят множеството важни отвори, и разбира се, по китарата да няма и драскотина.


Евгени Димов започнал първите си уроци по дърворезба при друг прочут майстор на украсено оръжие от Сопот - Светлозар Райчанов. Той бе най-добрият, беше много ярък автор, с оригинални идеи и ръце, които ваеха дървото, отдава дължимото на учителя си неговият приемник. Една от първите им съвместни работи била да инкрустират със злато подписа на легендарния съветски оръжеен конструктор Михаил Калашников. Всяко украсено от нас оръжие от марката "Калашников" имаше освен златна инкрустация, а и сертификат с оригиналния подпис на конструктора, спомня си Евгени Димов. Днес Евгени има самостоятелен път в този занаят, но е признателен на учителя си, покосен от инфаркт преди две години.


Някъде към 50-те години на миналия век украсата на ловно оръжие в света бе издигната до ниво арт, тук говорим не толкова за занаятчийски подход, а за световна тенденция. Ако човек се занимава с това, той трябва да се стреми да прави нещата на световно ниво, което не е лесно. Но за мен това е работа, професия и хоби вече над 20 години и
никога не съм мислил, че мога да се занимавам с нещо друго, казва Евгени.


Всеки клас ловно оръжие е предназначен за конкретна едрина на дивеча и за конкретен лов. За майстора този избор също е определящ, той го насочва в решението за украсата - за какъвто лов е предназначено оръжието, такава ще е украсата, изобразеният дивеч - елен, глиган, птица, композирани в ловни сцени, в които често е изобразена и богинята на лова Диана.


Работи се доста бавно, седмици, по-често месеци наред, обяснява Евгени. Обикновено работата по украсата на един приклад на ловна пушка се работи три месеца при пълен работен ден. Затова украсата на оръжие никога не е евтина. Битува едно схващане, според което само скъпото оръжие е добре да се украси, а
за евтиното не си струват толкова усилия и средства.


Смятало се е, че фина дърворезба и инкрустации с метал върху по-евтиното оръжие ще стои като лети джанти на москвич, примерно. Но пък аз имам не една, не две "тозки" (б.а. масови пушки, произвеждани от Тульский оружейный завод), те също изглеждат много добре, когато са украсени.


Макар че модата в украсата на ловно оръжие е по-консервативна, може да се говори за тенденции, твърди майсторът от Сопот. Самият той познава отлично школите и майстори на украса на ловно оръжие в Австрия, Русия, Германия, Франция, Щатите. В Австрия традицията в украсата на ловно оръжие е много добре запазена и развита. И сега градчето Ферлах има своя развита школа. В продължение на много години аз съм работил по поръчка на австрийски клиенти.
Германските приклади често са украсени с дъбови листенца, руснаците харесват пищната дърворезба и благородните метали по прикладите. Руската шола е впечатляваща. Винаги с удоволствие украсявам приклади и изработвам украсени ловни ножове за руски клиенти. Те харесват арт решенията, пищната, смела и силно изразена дърворезба. На американците им допада много различен вид украса - не става въпрос за избора на сюжета, а изпълнението. Там основно е застъпен така нареченият банкнотен стил, където щриховането е основната характеристика на украсата. Това придава по-стегнат, по-прагматичен по дух стил, обяснява майсторът. В последните две години Евгени разработва украсата на приклади в стил ар нуво.


Светът се отвори и вече общуването с майстори от други държави и други школи става лесно, пазарите също се отвориха, това ми дава възможност не само да работя, но и да споделям уменията си с хора, които се интересуват от моята работа, разказва Евгени. Преди близо две години той създал блога "Craft i -school", в който дава съвети на начинаещи занаятчии, публикува уроци, разяснява конкретни техники и похвати, публикува информация за стилове в изкуството и орнаментиката. По това време създава и школа "МайсторчЕта", в която заедно със свои колеги от "Занаятчийския еснаф" в Сопот обучават деца безплатно.


През Възраждането Сопот е бил град на занаятчиите, а заради многото малки занаятчийски работилници му викали Кючук Манчестър. Много от тези занаяти вече са изчезнали, появили са се нови. Украсата на ловно оръжие например, което правя аз и още няколко мои колеги от Сопот, е нов занаят за града, разказва Евгени. Ние искаме както да развиваме новите занаяти, така и да възкресим някои от старите. Един от тях изработването на прочутите сопотски килими. Сопотската килимарна е съществувала до 70-те години на миналия век, но вече никой в града не знае да тъче. В "Занаятчийския еснаф" пазим много пособия на майсторите от едно време. Сред тях е вертикалният стан, на който са се тъкали прочутите сопотски килими. Но макар да не е било далече времето, днес в Сопот няма кой да вдене този стан и да се поднови занаята. Търсим такъв майстор, загрижен е за съхранението на традициите майстор Евгени Димов.

Източник: Марица
http://www.bgnow.eu
 


Сходни връзки

МАЙСТОР ЕВГЕНИ УКРАСИ ЛОВНИ ОРЪЖИЯ НА ЙОРДАНСКИЯ КРАЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди