изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:42 EEST
"Мис България" става на 85 години    
Мис & Мистър

Kазват, че ако носът на Клеопатра е бил малко по-различен, ходът на световната история щял да бъде съвсем друг. Пословична е силата на женската външност, откакто свят светува. Другия месец се навършват 85 години от първия проведен национален конкурс за красота в България. Годината е 1929 г., мястото е София, журито е кръг от интелектуалци, а участничките - млади, естествени и прилично облечени девойки.

Люба Йоцова. Това е първата българка, която през далечната 1929 г. печели първия конкурс за най-красива нашенка, организиран тогава от в. “Зора”.Люба Йоцова. Това е първата българка, която през далечната 1929 г. печели първия конкурс за най-красива нашенка, организиран тогава от в. “Зора”.Люба Йоцова. Това е първата българка, която през далечната 1929 г. печели първия конкурс за най-красива нашенка, организиран тогава от в. “Зора”.Люба Йоцова. Това е първата българка, която през далечната 1929 г. печели първия конкурс за най-красива нашенка, организиран тогава от в. “Зора”.Люба Йоцова. Това е първата българка, която през далечната 1929 г. печели първия конкурс за най-красива нашенка, организиран тогава от в. “Зора”.



Днес положението е по-различно. Конкурсите за красота са безбройни - от \"Мис Дупе\" до \"Мис Силикон\", а момичетата по-често са полуголи. Вече трета година \"Мис България\" се провежда дори като риалити предаване, в което се набляга най-вече на скандалите и резила на участничките. Сред тях имаше дори полуграмотна ромка.

Колкото и да са различни времената, когато на едно място са събрани куп красиви жени, това винаги предизвиква интерес.

Едва ли са много хората, на които им говори нещо името Люба Йоцова. Това е първата българка, която през далечната 1929 г. печели първия конкурс за най-красива нашенка, организиран тогава от в. “Зора”.

Конкурсът се провежда в елитното столично заведение “Казиното” (днес Столичната художествена галерия), а в журито, което оценява красавиците, участват известни по онова време артисти и интелектуалци.

 Люба веднага заинтригува проф. Асен Златаров и директора на в. “Зора” Данаил Крапчев, които са сред оценяващите.

След като 20-годишната врачанка печели титлата, същата година отива в Париж на конкурса “Мис Европа”. Там тя стига до финала и е избрана за подгласничка на победителката - унгарката Ержибет Шимор.

Европейският конкурс е бил организиран от тиражното издание “Журнал” и на страниците редакторът Морис дьо Валеф описва всяка от участничките. За Люба Йоцова френският журналист се изказва лаконично. Отбелязва само, че изборът бил имал национален характер.

Обаче както при днешните конкурси за красота, така и в началото на миналия век е имало скандали и спекулации. Титлата на Люба се оспорва от друга хубавица - Радка Йосифова. Българският всекидневник “Утро” често излизал с публикации, че изборът е нагласен, тъй като бащата на врачанката бил спонсор на конкурса. След завръщането си от Париж Люба се омъжва за юриста Веселин Веселинов. Тя доживява до 1987 г., когато умира на 82 години.

По времето на социализма “Мис България” се провежда само веднъж през 1967 г. След това той е забранен (чак до 1989 г. - б.р.), тъй като е определен като проводник на негативно западно влияние. Съществуват само по-скромни конкурси като например “Кюстендилска пролет”, който тече от 1966 г. до днес.

Та, короната на “Мис България” през 1967 г. окичва главата на 15-годишната красавица Бранимира Антонова, която преди това е била избрана за “Мис София”. Тя е родена 1952 г. в столицата и от малка тренира балет, а още на 9 г. за първи път се снима във филм - “Етюд”.

 След като става единствената социалистическа “Мис България” , година по-късно печели и “Мис Фестивал” на прословутия Световен младежки фестивал в София през 1968 г.
Бранимира завършва право в СУ, но зад гърба си има участие в над 20 филма и тв новели. Тя има общо 3 брака и една дъщеря - Мария, от покойния бизнесмен Владимир Грашнов.
Бранимира се запознава с бъдещия шеф на “Мобилтел” Грашнов през 1972 г., когато той е студент първи курс във ВМЕИ. Само два месеца по-късно двамата подписват тайно, тъй като родителите на жениха не му позволявали, защото бил прекалено млад. След 8 г. брак двамата се развеждат.

Вторият  съпруг е Венцислав Петков, който работи в “Интерпред”, а третият - певецът Владимир Денев, който по-късно умира.

В момента 62-годишната Бранимира не живее в България, а прекарва повече време в Сърбия, откъдето е нейната майка. 

Калканджиева: Красотата трябва да помага

Безспорно най-известната и успешна “Мис България” е Жени Калканджиева. През 1995 г. тя печели титлата и по-късно същата година става 6-а на “Мис Свят”. Така шефката на “Визаж” е единствената българка, записана в десетката на най-големия световен форум за красота.
Още като тийнейджърка Жени става манекенка в агенция “Хайлевъл”, собственост известния менекен Петър Генадиев. В края на 1994 г . Калканджиева основава собствена модна агенция “Визаж”, която и в момента е сред водещите в България. Освен това от 1999 г. до момента Калканджиева разполага с правата за организиране на конкурса “Мис България”.

Кариерата  обаче не е безоблачна. Мощна бомба пред офиса на агенцията  избухва през 2003 г. Освен другото тя унищожава почти всички снимки от нейните успехи през 1995 г.
А по-рано, през 1996 г., Жени е жестоко пребита от неизвестен нападател отново пред офиса на “Визаж”. През 2007 г. тя се омъжи за Стефан Манов-Тачо, а през 2009 г. се роди синът им Георги. В момента Жени е една от водещите на предаването “Жените говорят” по ТВ7.

“Най-важното качество, което трябва да притежава една “Мис България”, е милосърдие. Красотата трябва да се използва, за да се насочва вниманието към социални дейности. Красотата трябва да помага, трябва да е с цел”, каза пред “Труд” Калканджиева. Тя призна, че не била запозната с историята на конкурса и първите носителки на титлата у нас, а започнала да се интересува едва след като го спечелила.

Жени признава, че има две фаворитки сред победителките досега. Като миска с най-голяма социална ангажираност тя откроява Ромина Андонова (Мис България 2010 г.), а чисто като красота - Росица Иванова (Мис България 2005 г.).

Поради противоречивите мнения относно миналогодишното издание на “Мис България”, което се проведе като риалити формат, тази година конкурсът ще бъде с обичайния досега регламент. Екипът вече е започнал работа по набирането на участничките и до началото на лятото би трябвало да има победителка.

МАНУЕЛА ЕМАНУИЛОВА

http://www.trud.bg/

Снимки: Интернет

 


Сходни връзки

"Мис България" става на 85 години | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди