изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:41 EET
ОБЩИНАТА С НОВО ДРУЖЕСТВО - „ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ”    
Новини На заседанието на Общинския съвет в Добрич вчера бе взето решение за оценка на имущество на общинското дружество „Тролейбусен транспорт” и предприемане на стъпки за покриване на задълженията, които то има – най-вече за осигуровки и ДДС. Заедно с това бе решено да се регистрира ново общинско дружество „Градски транспорт Добрич”, с което на следващ етап общината да може да кандидатства при разпределението на линиите на градския транспорт, съгласно новата транспортна схема.

Както и при реализация на проекта за интегриран градски транспорт, по който общината има намерение да бъдат закупени нови автобуси със средства на европейските програми.

В докладната записка за зам.-кмета Надежда Петкова бе  посочено, че, според направен анализ на състоянието на „Тролейбусен транспорт”, този, макар и екологичен вид транспорт, е нерентабилен поради големите разходи за еленергия, поддръжка и ремонт на напълно амортизираните транспортни средства. В същото време липсва и голям пътникопоток. В резултат на това дружеството е натрупало задължения, по-голямата част, от които са за осигуровки на персонала и ДДС. Поради това е образувано изпълнително дело на данъчната дирекция във Варна за главница в размер 184 281,03 лева и лихва в размер 8693, 75 лева.

Зам.-кметът Надежда Петкова посочи в докладната си записка, че, според направените анализи, най-целесъобразен вариант е да се извърши намаляване на капитала на дружеството със недвижимите имоти, които са били внесени в дружеството под формата на непарична вноска. Общинският съвет реши да се възложи на лицензиран оценител изготвянето на пазарни оценки на четири имота на „Тролейбусен транспорт”, както и да се назначи оценка от лицензиран оценител на предприятието на „Автобусен транспорт” ЕООД, чиито собственик на капитала е „Тролейбусен транспорт” ЕООД. Взето бе решение да се учреди еднолично дружество с ограничена отговорност с фирма „Градски транспорт Добрич“, чийто едноличен собственик на капитала да е общината. То ще е с капитал 30 000 лева, разпределен в 3 000 дяла. Предметът на дейност на дружеството ще е автомобилни и пътнически превози в страната и чужбина, поддържане и ремонт на транспортни средства, товаро- разтоварна и спедиторска дейност, подготовка и квалификация на кадри, отдаване под наем на МПС и всяка друга дейност незабранена със закон. За временен управител на „Градски транспорт Добрич“ ЕООД до провеждане на конкурс за избор на управител на дружеството бе утвърден Георги Генче, бивш управител на «Газинженеринг». До 7 февруари управителят на „Тролейбусен транспорт” трябва да изготви и представи на Общинския съвет план за оптимизиране на дейността на предприятието и намаляване на разходите и на персонала.

На заседанието си вчера общинските съветници актуализираха  Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на общината. 

Приети бяха и отчети за дейността на общинския съвет и неговите комисии през второто полугодие на миналата година, както и за изпърлнението на решенията на местния парламент от администрацията. Отчетено бе изпърлнението на програмата за управление на общината за втората година от мандата, а също и на актуализираната програма за реализация на общинския план за развитие.

Стана ясно, че община Добрич очаква 2 768 000 лева приходи от разпореждане с общинско имущество през бюджетната 2014 година. Най-много средства - 1 150 000 лева, трябва да постъпят от продажбата на земя. Това предвижда новата програма за управление и разпореждане с общински имоти. Общината възнамерява да пусне за продажба общо 200 имота. Повече от половината са парцели в регулация, отредени за жилищно строителство, за обществено и делово обслужване. За продажба ще бъдат предложени и 17 имота - земеделска земя, с площ от около 500 до над 6000 квадратни метра. В общинския бюджет се очаква да постъпят 1 090 000 лева от наеми от имущество и земя. Приходите от концесии ще достигнат 228 000 лева, според годишната програма за разпореждане с общински имоти.

От групата на БСП настояха отчетите на администрацията да бъдат по-аналитични, както и да се дава сравнителна информация, когато става въпрос за предоставяне на собственост.

 На заседанието си общинските съветници утвърдиха още отчети на звено „Вътрешен одит”, на изпълнението на програмата за реализация на граждански инициативи в полза на местната общност, по която са реализирани девет проекта на местни НПО за общо 10 000 лева. Приети бяха отчети за дейността на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, както и на Общинския съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси, а също и на общинския съвет по наркотични вещества. НДТ

 


Сходни връзки

ОБЩИНАТА С НОВО ДРУЖЕСТВО - „ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди