изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:50 EEST
Снеговете отрязаха пътища и взеха жертви в Европа (ОБЗОР)    
ВреметоВиена. Двама души загинаха, а най-малко един е пострадал заради силните снеговалежи и лавините в Южна Австрия. Парализирано е движението по железопътните линии във федералната провинция Каринтия, разположена по границата със Словения и Италия. До 120 сантиметра нов сняг беше измерен в някои райони на Каринтия в петък. Властите във федералната провинция Тирол и областта Лиенц препоръчаха на гражданите да си останат у дома.


Метеоролозите прогнозират, че в неделя вечерта в Южен Тирол ще натрупа още един метър нов сняг, а в Лиенц- до половин метър.
Няколко лавини затвориха редица пътища, като някои райони останаха отрязани от външния свят.
В Източен Тирол няколко долини станаха недостъпни заради лавините. Метеоролозите предвиждат половин метър сняг и ситуация с лавини в тази част на страната.
В петък сутринта 53-годишен шофьор на машина за почистване на снега беше убит от лавина в селището Инерфилгратен в Източен Тирол. В Турн, окръг Лиенц, е загинал още един човек- местен жител на 39 години.

Украйна също даде жертва в лошото време. Мъжът на 39 години почина от премръзване в централния град Черкаси.
Друг 36-годишен жител на района е приет в болница с хипотермия. Лекарите оценяват състоянието му като тежко.
Вчера черкаският градски съвет отмени учебните занятия от първи до четвърти клас.
Решение за отменяне на учебните часове до понеделник приеха и градските власти на Киев и редица други областни центрове.

От неделя 13 души са загинали заради студовете в Румъния, където паднаха и обилни снеговалежи.
Според държавния секретар към вътрешното министерство повечето от починалите са бездомни хора, някои от които - консумирали алкохол.
От около седмица Румъния страда от ниски температури и снежни бури, които засегнаха силно трафика и изолираха десетки села.
В петък температурите паднаха до минус 18 градуса по Целзий в Барлад и до минус 15 – в Букурещ.
Стотици военнослужещи бяха мобилизирани през последните дни, за да разчистят пътищата и да окажат помощ на блокираните в домовете си хора.
От понеделник училищата в няколко области на страната остават затворени.

Силни ветрове и снегове възпрепятстваха трафика в Сърбия днес, принуждавайки местните власти да обявят извънредно положение и да изпратят военни хеликоптери за спасяването на заседнали пътници.
Движението на тежкотоварни камиони бе забранено по пътищата в Северна Войводина, а границата на страната с Румъния, Хърватия и Унгария бе затворена за товарни превози.
Властите изпратиха булдозери да разчистват пътищата около столицата Белград, където над 100 коли бяха заседнали в снежните преспи. Засега от мястото са изведени 24 души, други 20 продължават да очакват помощ.
През нощта срещу петък ветрове със скорост над 100 км/ч удариха източната и североизточната част на Сърбия. Силните ветрове вероятно ще продължат и през уикенда.
Лошото време доведе до забрана за движението на плавателни съдове по река Дунав.
Над 60 души бяха блокирани в коли и автобуси в северната част на Сърбия, след като силните ветрове образуваха снежни преспи, високи по няколко метра.
Спасителите са използвали булдозери и тежка техника, за да отворят пътя в близост до град Зренянин, който се намира на 50 километра от сръбската столица Белград, след като колона от автомобили заседна през нощта в преспите.
Сръбските власти въведоха извънредно положение в Зренянин и няколко други града в северната провинция Войводина, след като източни ветрове със скорост повече от 150 километра в час удариха района.  http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Снеговете отрязаха пътища и взеха жертви в Европа (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди