изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 16:42 EEST
Мартеница спасява британски парашутист    
Любопитно В България от векове си знаем, че мартеницата носи здраве и късмет и пази от уроки. Магическата сила обаче се утвърди и зад граница и усуканите червени с бели конци се превръщат в талисман и по другите географски ширини.

Британският престолонаследник принц Чарлз например не свали мартеницата, която му подариха при посещението му у нас през март 2003 г., чак до май.

Традиционното българско пролетно заклинание бе направило силно впечатление на английските медии. Цитирайки източници от Бъкингамския дворец и посолството ни в Лондон, всекидневникът "Дейли телеграф" тогава обясни на публиката си, че според българската традиция принцът трябва да носи червено-бялата гривна, докато види лястовица или щъркел, а след това да я окачи на цъфнало дърво. По този начин ще донесе късмет и здраве на себе си и на страната.

Откъде се е сдобил с мартеница 25-годишният Джеймс Лий от Уинчкъм, село в малкото графство Глостършър, в Югозападна Англия, още не е изяснено, но явно тя, вързана на китката му, го е спасила от смъртната опасност, в която попадна през миналия юли. Невероятната му история излезе на бял свят чак преди ден, разкрита от "Дейли мейл".
По време на своя скок №1050 с парашут опитният Джеймс губи съзнание във въздуха, след като е ударен от партньора си.

Това става почти веднага след като се хвърлили от самолета в бездната над Нетърейвън, Уилтшър. Другият парашутист скочил само секунди след Джеймс, противно на правилата, и го ритнал силно по главата. За щастие парашутистите скачали на големи тумби.

Следващата двойка разбира какво е станало и всички се притичали, или по-скоро, плувайки из въздуха, се устремили към Джеймс за помощ. Те успели да отворят парашута му и да стигнат заедно благополучно до земята. Цялата драма е записана от камера върху каската на парашутокрушенеца. На кадрите мартеничката на лявата му ръка не може да се пропусне.

Младият мъж, истински рекордьор на скоковете от небето, се свестил едва когато наближил земята. Нищо не помнел от премеждието. "Скачам вече пет години, обяснява Джеймс Лий пред "Дейли мейл".

Това беше моят 1050-и скок, бяхме дузина. Помня само, че най-големите смелчаци се облягаха на самолета, когато аз скочих", обяснява Лий. Той уточнява, че усетил удара, но нищо друго след това. След инцидента е откаран в болница, където се погрижили за главата му. Травмата обаче не била сериозна. Днес Джеймс е категоричен, че случилото се няма да го откаже от скоковете.

И как не, важното е да си носи мартеницата. А който му я е подарил, молим да се обади в редакцията на в."Труд".

http://www.trud.bg/

 


Сходни връзки

Мартеница спасява британски парашутист | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди