изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:29 EET
Цигани потрошиха още 30 паметни плочи, разкостиха оградите на могилите, опечалените плачат    
ОбществоЦигани потрошиха още 30 паметни плочи, разкостиха оградите на могилите, опечалените плачат


Нови 30 гроба са поругани на християнското гробище в квартал „Момина баня” на Хисар. Петко Палавейски от курортното градче се свърза с БЛИЦ, за да изкаже възмущението си и да подчертае, че назрява бунт. Миналата нощ неизвестни са изпочупили надгробните плочи, те са разцепени на парчета и са по земята. Решетките, които опасват някои от гробовете, липсват.

Хората с ужас тази сутрин са ходили да гледат дали не е поруган вечния дом на близките им покойници. Много от тях са плакали. Собственик на пункт за предаване на вторични суровини бил посетен от няколко души, които искали да му предават решетки от гробове. Той им поискал личните карти, не ги получил и не приел желязото.

После решетките били намерени захвърлени в дере. Кметът на общината инженер Пенка Ганева каза, че е изпратила служители на общинското предприятие БКС, които ще се опитат да поправят вредите. Тя е поръчала на майстор на надгробни плочи да огледа повредените и да ги поправи. От полицията съобщиха за БЛИЦ, че има двама задържани, които са заподозрени във вандалските прояви. Установява се съпричастността и на други лица.

Местните хора са убедени, че тези варварски постъпки са на роми, които от няколко месеца са настанени на квартири в квартал „Момина баня”. Те са наети от фирми като дървосекачи и са от цялата страна. Откакто са пристигнали, тук е ад, казва Палавейски. Те рушат гробовете, изсичат частните гори на хората, сега пак има обърнати и унищожени пчелни кошери, а най-пресния случай е на ограбената баба Мина Генова. Миналия ден Палавейски видял 35-годишен ром от Градец да разговаря с бабата. Предупредил я да внимава. На другата вечер, по тъмна доба, същият ром проникнал в къщата на пенсионерката, изтръгнал насила от врата й златния й синджир, задигнал последните й 30 лева и офейкал. Възрастната жена не е подала жалба в полицията от страх.

При друг случай изчезнала козата на местен животновъд. Кожата на животното била намерена дни след кражбата да виси в една от ромските квартири.

Целия квартал е събрал подписка за изселването на циганите. Дали сме я в общината. Вече месец никой не реагира. Страх ги е възрастните хора, особено тези, които живеят сами, като мръкне. Заключват се и треперят цяла нощ. Няма ли полиция в тая държава, беснее Палавейски и се заканва да организира хората и да тръгне сам с аверите си да решава проблемите на квартала.

Това не е първия вандалски акт в квартала. Преди месец отново имаше поругани гробове, полицията тогава излезе с версията, че циганите са изпуснали конете си, които пък изпочупили гробовете. Никой обаче не даде обяснение къде са железните решетки, които опасват вечния дом на покойниците.

Кристина ИВАНОВА,  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Цигани потрошиха още 30 паметни плочи, разкостиха оградите на могилите, опечалените плачат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди