изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:05 EET
Бунт срещу многомъжието в Непал    
Любопитно В затънтения район Хумла в непалските Хималаи момичето се омъжва не само за своя избраник, а едновременно за всичките му братя, без значение колко са те и на каква възраст са

В този не особено гостоприемен за живеене район екзотичните семейни съюзи за много местни жители всъщност са твърде изгодни.

За тибетците няма нищо неприлично в съвместното сексуално “владеене” на жената. Те не правят трагедия от това. Климатът в Тибет е необикновено суров и условията на живот тук играят голяма роля в запазването на тази толкова рядка форма на брака. Уникалната практика е характерна не само за бедните слоеве от населението, но и за състоятелните хора, които владеят земи. Омъжването на дъщерята е доста скъпо “мероприятие”, а тук истински богатите хора, които отглеждат елда, ръж, просо и картофи, се броят на пръсти. Това е доказателство, че на височина 4000 метра над морското равнище благоприятните за земеделие места са голяма рядкост. В повечето случаи ледът и снегът съсипват реколтата, затова земята, която би могла да се използва за селско стопанство, стои незасята.

Освен това по тези места е много трудно да се осигури напояване, защото земята, разположена високо в планините, се използва за пасбища на яковете, козите и овцете. Естествено в такива условия на един мъж му е трудно да се справи с работата около животните и на пасбището, така че е по-добре семейството да е многобройно.

Освен това всичките братя без изключение имат равни права върху семейната собственост. Който напусне семейното огнище, получава нищожен дял. (Всяка вещ в дома се цени като злато.) Излиза, че обединявайки братята около една жена, тибетците избягват пълното обедняване.

Обратната страна на медала

Тази форма на брак си има и минуси. Многомъжието, първо, намалява прираста на населението, второ, превръща по-голямата част от младите момичета в стари моми. Едно е хубавото - към извънбрачните отношения жителите на Тибет се отнасят с търпимост. Самотните жени обикновено имат по няколко деца, което не им пречи да завиждат на онези, които успяват да се омъжат. А и как да не им завиждат, когато наличието на няколко мъже за жената е истинско благо. Ако единият от тях я изостави или загине, за нея ще се грижат братята му.

Ключът за храма

Сватбеното тържество при тибетците продължава цяла нощ. Към полунощ обаче извеждат младоженеца и булката от помещението и ги водят при селския шаман. Той дава на младите пръстени, символизиращи обединяването им с боговете. След това мъжът и жената остават насаме. Те сядат върху килим, където с брашно е изрисувана свастика - будисткият символ, носещ щастие. Ако на сутринта свастиката е останала ясно очертана, както е била вечерта, значи младоженецът не е способен на съпружески живот.

Главата на семейството - най-възрастният брат - осигурява семейството с всичко необходимо. По-младите му помагат в това. Общата съпруга формално принадлежи на най-големия брат, но той гарантира справедливо разпределение на нейните ласки. Тибетското общество изисква всеки брат да получи равен дял от “сексуалните блага”, защото понякога става така, че жената не иска да “вижда” по-младия брат, на който още млякото не му е засъхнало около устата. Или обратно - предпочита да прави любов само с него, лишавайки от това по-възрастния. Жената живее в отделна стая, ключът на която винаги се оставя под вратата. Ако някой от братята забележи, че ключът е на мястото си или види пред прага мъжки обувки, значи следва да посети общата съпруга по друго време.
И съпруга, и бавачка

Многоженството при тибетските мъже не се приветства, но ако обикне друга жена, той може да обяви, че се развежда с предишната си съпруга. Процедурата по развода е проста: мъжът трябва да напусне общото жилище и да се устрои да живее отделно. Но децата, дори в случай на развод на родителите, продължават да бъдат под грижите и на двамата.

Обикновено мъжете по ред отсъстват от дома по няколко месеца, затова бащинството на детето може лесно да се установи. А какво се случва, ако все пак общата жена спи с всички братя? Такъв въпрос не стои пред жителите на Хималаите - никой от мъжете не настоява за точно определяне на бащинството. Те се отнасят с еднаква топлота към всички деца, които пък, от своя страна, гледат на чичковците като на едно цяло, без специално да отделят от тях собствения си баща, дори и да знаят кой е.

Времето, разбира се, неумолимо върви напред и днес многомъжието постепенно отива в миналото. То вече не е толкова необходимо, както преди, когато мъжете е трябвало да мобилизират всичките си сили, за да издържат жената. Освен това против този екзотичен обичай въстават политиците в Индия, Китай и самия Непал. А и отношенията в семействата с много мъже са се отдалечили от идеала. Не са редки случаите, когато жената се омъжва за няколко братя, най-възрастният от които е на 13 години, а най-малкият - на 4. В този случай тя трябва дълги години да им служи не за жена, а за майка. А това не се харесва на никого...

http://www.blitz.bg/


Еротичният бой укрепва любовната връзка

 


Сходни връзки

Бунт срещу многомъжието в Непал | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди