изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:26 EEST
ВРЪЧИХА ПРОТЕСТНА НОТА НА БРИТАНСКИЯ ПОСЛАНИК ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЛУЧАЯ С МЕГАН    
Общество Протестиращите настояват детето да се върне в България и да живее с баба си и дядо си в Тервел. Протестна нота е връчена вчера от представители на социалната група "Да помогнем на Меган да се върне в България“ на посланика на Великобритания у нас Джонатан Алън. Преди това тя е била изчетена на протест пред посолството, на който е имало около 40 присъстващи, съобщиха участници в протеста.

Протестната нота е подкрепена от Асоциация на НПО "Национална мрежа на родителите" – София, НПО " CEDIF " – Франция, Социална група "Аз искам да дишам " – Кърджали, както и от всички съпричастни, загрижени за съдбата на малката Меган хора.
Нотата е относно връщането на Меган Пейви, дъщеря на родената в Тервел Елисавета Попова, в България, за да бъде при баба си и дядо си в България.
С нотата се настоява, че детето Меган Пейви е български гражданин с български ЕГН. Иска се да бъде позволено то да влезе на територията на Република България, за да живее с най-близките си роднини, където те ще си предоставят един любящ дом, доверие и подкрепа.
Подкрепящите протестната нота се обявяват срещу всички принудителни осиновявания на български деца в Обединеното кралство. Всяко български дете има право да живее и да расте в семейна среда сред своите роднини, се казва още в документа.
В него се иска социалният доклад, написан от Sue Bach да бъде обявен за невалиден и се настоява социалният експерт да бъде глобен за предприемане на незаконни дейности и практикуване без лиценз на територията на Република България. Посочва се, че съответните български власти са представили положителни оценки за семейството и гаранции, че ще подкрепят Меган и семейството й при завръщането им в България. Независимо от това, Меган е насилствено отстранен от семейството си и осиновяването е насрочено за 13 март 2014 . Затова всички, обединени около каузата настояват за незабавна намеса по този въпрос. И заявяват, че няма да спрат докато Меган не се върне в България, където да живее с любящо я семейство. НДТ

**************
ПРОТЕСТ ПРЕД БРИТАНСКОТО ПОСОЛСТВО ДНЕС В ПОДКРЕПА НА МЛАДА МАЙКА ОТ ТЕРВЕЛ



Протестът е организиран от група в социалната мрежа „Да помогнем на Меган да се върне при майка си“. Цялата общественост в Тервел подкрепя семейството на Елисавета и нейните родители Мария и Ганчо Попови в борбата им едногодишната Меган да не бъде дадена за осиновяване в Англия

Граждани демонстрираха вчера в София в подкрепа на родената в Тервел Елисавета Попова, чието дете беше дадено за осиновяване във Великобритания. Ден по-рано протестиращи се срещнаха с министъра на правосъдието Зинаида Златанова. Според нея единствената възможност момиченцето Меган да се върне в България е нейните баба и дядо да подадат молба, с която да се признае, че са роднини и имат право да я виждат, съобщи dnevnik.bg.
Родителските права на Елисавета Попова са били отнети, след като социалните служби на Острова са обявили, че тя излага Меган на риск, тъй като се е срещнала с бащата, който е британец, след раздялата им. Двамата не живеят заедно, тъй като Елисавета хванала мъжа да гледа детски порнографски материали в интернет. Освен това службите са написали в доклад, че родителите на жената не са в състояние да се грижат за момиченцето, пишат също централните медии. И припомнят, че на 20 февруари, когато беше последната възможност майката да обжалва решението за осиновяване, съдът е отхвърлил молбата. Не беше допуснато за разглеждане и становището на Държавната агенция за закрила на детето, според което бабата и дядото на Меган са способни да се грижат за нея.
Бабата Мария Попова, която в момента е в Англия, е разказала пред Би Ти Ви, че й предстои консултация с британски адвокат по въпрос за придвижване на документи за попечителски иск. Родителите на майката на Меган очакват подкрепа от българското Външно министерство по казуса.
"На 8 май 2012 г. беше първото дело срещу майката, още на 17 май подадохме гаранция с дядото, че сме готови да се грижим за майката и детето. Взели сме препоръка от кмета. Подали сме и план за бъдещето на Меган – какви грижи за нея ще се полагат. Присъствала съм на всички дела по целия процес. Ответник съм по делото от януари 2013 г. След септември миналата година детето е при осиновителите", е обяснила бабата.
Членове на "Фейсбук" група "Да помогнем на Меган да се върне при майка си" настояват българската държава да се конституира като страна по делото и да защити активно правото на детето да живее с майка си. „Меган ще бъде осиновена в Англия от напълно непознати хора, ако стоим и гледаме безучастно! Призоваваме българските институции спешно да подкрепят Марийка и Ганчо Попови, за да може това българско дете да бъде отгледано от семейството си!“, заявяват от групата в социалната мрежа.
Днес групата организира протест и пред посолството на Великобритания в София. От групата във „Фейсбук" заявяват: „Каним всички съпричастни хора с каузата за Меган и нейното семейство, да се присъединят към нас , за да се възпротивим гласно срещу нехуманните и нечовешки действия на правосъдната система на Великобритания, която отнема завинаги едно българче от семейството му. Нека всички гласно да заявим: не на правосъдие, което отнема деца от Любящите им семейства!“
Обществеността в Тервел е съпричастна и напълно подкрепя семейството, каза за НДТ заместник-кметът на общината Дияна Илиева. Мария и Ганчо Попови са отгледали три деца, от които най-голяма е Елисавета, а другите две са в училищна възраст. Майката има малък магазин, а бащата се занимава със земеделие. „Защитаваме тезата, че те могат да са много добри настойници на Меган, защото самите те са отгледали три деца“, сподели Илиева. И допълни, че всички тервелчани подкрепят семейството в усилията им да получат правото да се грижат за малката Меган, защото са сигурни, че семейство попови могат да осигурят много добри условия на детенцето. И допълват, че Марийка и Ганчо Попови винаги са били социално ангажирани. От общината оказват морална подкрепа на семейството. НДТ




 


Сходни връзки

ВРЪЧИХА ПРОТЕСТНА НОТА НА БРИТАНСКИЯ ПОСЛАНИК ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЛУЧАЯ С МЕГАН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди