изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:05 EEST
Западът преглътна Крим    
Коментари

Поправихме една несправедливост, каза Путин и подписа междудържавен договор за приемането на републиката. Италия няма да промени процедурата по издаване на визи, Германия иска Русия да остане в Г8



Големите закани на Запада да "разкаже играта" на Русия заради присъединяването на Крим явно ще се ограничат с няколко санкции. Малко след като президентът на Русия Владимир Путин подписа договора за включването на полуострова в състава на федерацията, стана ясно, че Западът започва да дава на заден. Италия, няма да промени нищо в процедурата по издаване на визи за руски туристи заради разногласията между Русия и ЕС. Това каза на пресконференция съветникът в италианското посолство в Москва Самуела Изопи и добави, че процедурата и занапред ще бъде облекчавана, съобщи РИА Новости. "Русия заема важно място в ръста на туристическия поток в Италия. От 2009 г. до 2013 г. броят на посетилите Италия туристи се е удвоил и продължава да расте. Затова помага и визовата ни политика. През 2013 г. руските туристи са 2/3 от всички чужденци. В сложната политическа и икономическа ситуация нищо няма да се измени в политиката по издаване на визи", добави тя.
След като Франция заплаши, че ще прекрати сделката на стойност 1,2 млрд. евро за продажбата на 2 хеликоптероносача "Мистрал", външният й министър Лоран Фабиюс започна да отстъпва. Той каза, че такова решение все още не е взето и може да стане само в трета част от санкциите на ЕС срещу Русия. "Само Франция не може да направи това", коментира Фабиюс.
След като в началото на вчерашния ден се появи информация, че Русия ще бъде изключена от Г8, по-късно тя бе опровергана на високо ниво - от германския канцлер Ангела Меркел. "Въпреки че договорът за присъединяването на Крим към Русия бе подписан, Руската федерация остава член на Г-8", заяви Меркел.
Путин подписа "междудържавен договор за приемането на Република Крим в Руската федерация и образуването в състава й на нови субекти" вчера по обед. Под документа сложиха подписите си и председателят на държавния съвет на Крим Владимир Константинов, премиерът на републиката Сергей Аксьонов и кметът на Севастопол Алексей Чалий. Подписът под договора бе поставен след реч на президента, белязана от патриотичен плам и от антизападна риторика, която той произнесе пред депутатите, пред руските губернатори и пред членовете на руското правителство. Руският химн прозвуча веднага след подписването на договора в залата, в която се състоя церемонията. "Република Крим се смята за приета в Руската федерация, считано от датата на подписване на споразумението", беше посочено малко след това в изявление на Кремъл. Въпреки че този документ влезе незабавно в сила, руските депутати трябва да ратифицират закон, включващ в Руската федерация два нови субекта - Крим и Севастопол, който има специален статут. Ратификацията е чиста формалност и трябва да стане до края на седмицата, посочи председателката на горната парламентарна камара Валентина Матвиенко. В момента в състава на Русия влизат 83 субекта на федерацията. Така че съвсем скоро Република Крим вероятно ще стане 84-ият, а Севастопол - 85-ият субект на федерацията със статут на град с федерално значение.
"Референдумът в Крим е протекъл при пълно съответствие с демократичните процедури", заяви Путин пред членовете на Държавната дума и Съвета на федерацията. "За да бъде разбрано решението на жителите на Крим да се присъединят към Руската федерация, трябва да се познава историята на региона и възникването на Русия", каза той и изброи няколко географски обекта в Крим, които окачестви като "символи на воинска слава и невиждана доблест" и като "свети места за Русия". "Въоръжените сили на Руската федерация не са навлизали в Крим и Русия не е надвишавала числеността от 25 хиляди души на постоянно базираните там войски, понеже нямало необходимост от това, заяви още той. "Да, президентът на Руската федерация получи от горната камара на парламента право да използва Въоръжените сили на Русия в Украйна, но той не се възползва от това", добави Путин. Отношенията с Украйна за Русия винаги ще бъдат изключително важни, ключови, заяви Путин, след което обясни, че легитимни власти в Украйна няма и "много държавни органи са узурпирани от самозванци".  "Днес, след толкова много години чух как кримчани говорят как тогава, през 1991 г., са ги предали от едни ръце в други като чувал с картофи. Трудно е да не се съгласим с такова сравнение....Русия наведе глава и се примири, преглътна тази обида. Страната ни тогава се намираше в толкова тежко състояние, че просто не можеше реално да защити своите интереси. Но хората не можаха да се примирят с тази вопиюща историческа несправедливост. През всичките тези години и граждани, и обществени дейци повдигаха тази тема, казваха: Крим е изконно руска земя, а Севастопол - руски град", заяви Путин.
Според него събитията в Украйна представляват преврат, чиито главни изпълнители били "националисти, неонацисти, русофоби и ансемити", които вкарали в действие "и терор, и убийства, и погроми". "Руският народ стана един от най-разделените народи в света, ако не и най-разделеният", каза Путин, имайки предвид разпадането на бившия Съветски съюз, след което добави, че Русия "не иска да разделя Украйна". "Ние уважаваме териториалната цялост на украинската държава", посочи той и призова украинците да "не вярват на тези, които плашат Русия, крещят, че след Крим ще последват други региони". "Ние не искаме да разделяме Украйна", каза той. Според него обаче Крим "фактически може да бъде само руски". Путин обвини САЩ и съюзниците им, че си присвояват правото да решават съдбата на света и създават коалиции от типа "който не е с нас, е против нас", като пренебрегват решенията на ООН. След разпадането на двуполюсния свят Западът смята, че само той е прав в определянето на бъдещето на света, при което използва сила срещу суверенни държави, каза Путин и призова решенията на ООН и САЩ по прецедента с Косово да бъдат приложени в ситуацията с кримския референдум.



вести

НАТО къса с Москва
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че Алиансът прекратява практическото си сътрудничество с Русия заради свързаните с Украйна събития. "Преосмисляме отношенията с Москва. Ние планирахме да проведем съвместна операция по море за обезпечаването на сигурността на американския кораб, на борда на който ще бъде унищожено сирийското химическо оръжие. Ние ще го охраняваме, но Русия няма да участва в операцията".

Яценюк: Алиансът не е на дневен ред
Изпълняващият длъжността премиер на Украйна Арсений Яценюк обяви, че членството на Украйна в НАТО не е на дневен ред. Той обаче потвърди, че в края на седмицата Киев ще подпише в Брюксел политическия раздел на споразумението за асоцииране с ЕС.
standartnews.com

КАКВО ЧЕТАТ В РУСИЯ ЗА ПОЗИЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА КРИМ

Отделение Крыма от Украины и намерение присоединиться к России вызвало острую полемику среди болгарских политиков, мнения которых зачастую не совпадают с официальной позицией Болгарии по данному вопросу

Среди парламентских партий самую четкую позицию высказали представители националистической партии „Атака”. Ее лидер, Волен Сидеров заявил, что Болгарии необходимо признать результаты референдума в Крыму и призвал срочно обсудить этот вопрос либо на внеочередном заседании парламента во вторник, или на очередном пленарном заседании в среду. При этом Сидеров призвал Евросоюз „не сатанизировать Россию, а лучше расширить с ней сотрудничество, и освободится от Вашингтона”.

Как заявил лидер „Атаки”, референдум в Крыму является ярким примером прямой демократии и признании права народов на самоопределение, поэтому необходимо опровергнуть позицию министра иностранных дел Кристиана Вигенина, который заранее объявил о непризнании Болгарией результатов референдума.

Представитель Болгарской социалистической партии Валери Жаблянов, выступая в эфире телеканала „Нова телевизия” заявил, что Болгарии необходимо выработать весьма взвешенную позицию относительно украинского кризиса и отделения Крыма. „Нет другой европейской страны, настолько зависимой от ситуации на Украине, как Болгария, если иметь в виду зависимость от поставок газа”, - сказал Жаблянов. На вопрос телеведущего, сможет ли Болгарии найти какой-то баланс в отношениях между ЕС и Россией, Жаблянов ответил, что не все страны в ЕС настроены против России. „В ЕС есть различные страны с различными мнениями.  Состояние, в котором в настоящее время находится Евросоюз, не позволяет организовать какие-то экономические блокады против России, поскольку это немедленно отразится на жизненном стандарте в самых крупных странах ЕС, не говоря уже о Болгарии”.

Лидер недавно созданной правой партии „Болгария без цензуры“ Николай Бареков в интервью ИТАР-ТАСС заявил, что „Болгария может стать политической дверью России в Европу”.  По мнению Барекова, главным партнером Болгарии должен оставаться Европейский союз, а второе место, с равным результатом должны занимать Россий и США. При этом взаимовыгодные отношения с Россией должны основываться не только на равноправной, но и на более широкой основе.

Наиболее интересные последствия результатов референдума в Крыму для Болгарии усматривает лидер Реформаторского блока Миглена Кунева. Выступая на пресс-конференции, Кунева заявила, что украинский кризис и референдум в Крыму является шансом для Болгарии, чтобы войти в Шенген и достичь энергетической независимости, частью которой станет возобновление проекта стгроительства газопровода „Набукко”. Что касается „Южного потока” то, по мнению Куневой, его строительство приведет к усилению зависимости Болгарии от российского газа.
Короткая ссылка на новость: http://www.bulgariatoday.ru/~Pjnit

 


Сходни връзки

Западът преглътна Крим | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди