изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:10 EEST
ОБОЗНАЧАВАТ ЗООПАРКА В ДОБРИЧ КАТО СПАСИТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ДИВИ ЖИВОТНИ    
ЕкологияТабела, която да удостоверява, че в зоологическата градина в Добрич са настанени птици, жертва на човешката небрежност, които са били пациенти на спасителния център за диви животни на Зелени Балкани, ще бъде поставена в зоопарка в Добрич. Според нея, настанените там диви животни, станали обект на посегателство, са преминали курс на лечение, но са с трайни увреждания. „Безразличието и небрежността, също както бракониерството и незаконната търговия, са причина за изчезването на видовете. Не бъдете част от това престъпление срещу природата“, пише още на информационната табела.



Центърът за защита на природата и животните в Добрич е един от четирите зоопарка в страната, където ще бъдат монтирани такива табели от Спасителния център за диви животни "Зелени Балкани" - Стара Загора.Той работи по образователен проект "Хора ЗА природата - зелено общество в действие“,  финансиран от Конфедерация Швейцария чрез фонда за развитие на гражданското общество. Част от този проект е монтирането на тези информационни табели. Избрани са  четири зоопарка в страната, един от които е Центърът за зашита на природата и животните в Добрич. Целта на тези табели е да се информира обществеността за съдбата на дивите  животни и да се предотврати посегателството срещу тях.
В Зоопарка в Добрич Спасителния център за диви животни "Зелени Балкани" е настанявал птици, жертва на човешко посегателство – щъркели и бухали. През годините тук „Зелени Балкани“ са настанили 20 спасени щъркела и два бухала, обясни директорът на Центъра за защита на природата и животните Севдалина Венкова.
Други диви видове, за които центърът в Добрич се явява спасителен, са и две двойки ангъчи. Те са настанени в зоопарка по предписание на Министерството на околната среда и водите. Птиците не могат да летят, защото са станали жертва на човешка небрежност. Те са защитен вид.
Сред животните, които се отглеждат в Центъра за защита на природата и животните също има диви видове, сред тях и семейството от защитения вид Коне на Пржевалски. Днес това е единственият див кон, който се среща на свобода в природата. Петчленното семейство в зоопарка в Добрич е единственото на Балканския полуостров. Тук се отглеждат и други диви видове като бизони и зубри.НДТ


 


Сходни връзки

ОБОЗНАЧАВАТ ЗООПАРКА В ДОБРИЧ КАТО СПАСИТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ДИВИ ЖИВОТНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди