изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 12:50 EET
Деветте типа хора според традиционната китайска медицина    
Любопитно Философите казват: „няма два еднакви листа в гората". Така е и с хората – всеки е уникален. Традиционната китайска медицина разделя хората в девет групи според характеристиките на физиката и характера им. Ако искате да разберете към коя категория спадате и как да поддържате силите си, прочетете следващите редове.

1. Хармоничен тип

Физически характеристики: При хората, които са постигнали хармония между двете начала Ин и Ян, функцията на вътрешните органи, както и на жизнената енергия Ци и кръвта в тялото, са в добро здравословно състояние. Тъй като нямат проблеми с апетита и сънят им е спокоен, те рядко боледуват.

Психологични характеристики: Хората от „хармоничния тип" са енергични и оптимистично настроени. Те се адаптират лесно към нова среда.

Съвети: На хората от този тип се препоръчва да консумират зърнени храни, плодове и зеленчуци и да избягват прекалено мазната и пикантна храна. За да поддържат добра форма, те трябва да стават, лягат и се хранят в определено време всеки ден. Не бива да пропускат и редовните занимания със спорт. За младите са подходящи бягането или спортовете с топка, а за хората на възраст – разходката или китайските оздравителни упражнения Тайдзицюен.

2. Недостиг на жизнена енергия Ци

Физически характеристики: Хората с недостиг на жизнена енергия Ци често се чувстват апатични и се потят. Причина за това е слабият им организъм. Те са склонни да боледуват от различни болести като настинки и отпуснат стомах. Тъй като организмът им не е достатъчно силен, често им трябва повече време, за да се възстановят след заболяване.

Психологични характеристики: Хората от този тип са интровертни и не са склонни да поемат рискове в живота.

Съвети: Ако не ви достига жизнена енергия Ци, трябва да добавите повече соя, гъби, пилешко, хинап (китайски фурми), плод драконово око и мед към ежедневното меню, за да подсилите функцията на далака. В същото време трябва да ограничите консумацията на сурова ряпа. За да сте енергични през деня, не пропускайте обедната почивка и си лягайте рано вечер. Обличайте се топло.

На хората от този тип се препоръчват по-бавни упражнения като ходенето и Тайдзицюен, докато интензивните занимания със спорт е препоръчително да се избягват, защото те допълнително изтощават енергията Ци.

3. Недостиг на Ян енергия

Физически характеристики: Хората, на които не им достига Ян енергия, обикновено предпочитат да стоят на топло, докато на студ не се чувстват комфортно.

Психологични характеристики: Този тип хора са интровертни и тихи по природа.

Съвети: Тези, които имат недостиг на Ян енергия, трябва да консумират храни, които затоплят организма. Това са телешкото, овчето, чесънът. В списъка на храните, които е желателно да избягват са: крушите, дините и водните кестени. През летните месеци е по-добре да не стоят в помещения с работещи климатици, а през зимата да се погрижат гърбът, стомахът и ходилата им да са топли и да не изстиват.

В слънчевите зимни дни е препоръчително да спортуват на открито, но ако е ветровито или вали, е желателно да си стоят вкъщи.

4. Недостиг на Ин енергия

Физически характеристики: Хората, на които не им достига Ин енергия, не обичат да им е топло. Обикновено дланите и ходилата им са горещи, а лицата им са червени. Те ожадняват лесно, а изпражненията им често са сухи.

Психологични характеристики: Този тип хора са жизнени и весели, но обикновено лесно избухват.

Съвети: Ако не ви достига Ин енергия, е препоръчително да консумирате повече храни, които да попълнят недостига. Това са свинското, патешкото, бобът мунг бенинкаса (зимна тиква), т.е. такива, които по природа имат свойството да охлаждат организма. Освен това ще трябва да спазвате режим и да не стоите до късно вечер. Аеробиката, Тайдзицюен и Цигун са сред упражненията, които ви препоръчват китайските лекари. В същото време е желателно да избягвате бягането на дълги разстояния и спортовете с топка.

5. Застой на флегмата (задържане на течности в организма)

Физически характеристики: Хората от този тип обикновено са с наднормено тегло, издут корем и мазна кожа. Те се потят и уморяват лесно.

Психологични характеристики: Представителите на този тип са благи по природа, обикновено са по-толерантни и демонстрират спокойно и безгрижно поведение.

Съвети: Хората, които задържат течности, трябва да консумират по-лека храна и да избягват твърде мазната и сладката. Освен това ще трябва да се погрижат помещенията, където стоят, да не са влажни, да прекарват повече време на слънце и да намалят излизанията в студените или дъждовни дни. Подходящи спортове за тях са ходенето, джогинга, плуването и танците.

6. Влага и горещина в организма

Физически характеристики: Много от хората от този тип страдат от акне, рани по кожата, а кожата на носа им е мазна. Те обикновено имат лош дъх в устата, урината им е жълта, а изпражненията полутечни.

Психологични характеристики: Хората от този тип обикновено са неспокойни и нервни.

Съвети: Препоръчително е да се храните с лека храна като червен боб, целина и краставици. Помещенията, където прекарвате повече време е желателно да са сухи и добре проветрени. Освен това трябва да се насочите към по-интензивни спортове като бягането на дълги разстояния, плуването и/или спортовете с тока.

7. Застой на кръвта

Физически характеристики: Хората със застой на кръвта обикновено изглеждат тъжни, често се забелязват червени ивици в бялото на очите им, а венците им кървят, когато си мият зъбите.

Психологични характеристики: Този тип хора са склонни да забравят и често се чувстват нервни.

Съвети: Ако имате застой на кръвта, трябва да консумирате повече черен боб, водорасли и репички, които ще подобрят кръвообращението и ще премахнат застоя. Желателно е да танцувате редовно и да се занимавате с бодибилдинг, което се предполага, че ще възстанови нормалния поток на кръвта и енергията Ци.

8. Стагнация на жизнената енергия Ци

Физически характеристики: Хората, при които жизнената енергия Ци не тече свободно, обикновено са слабо телосложение и с по-деликатно здраве. Те често се оплакват от безсъние.

Психологични характеристики: Този тип хора са прекалено сантиментални и често изпадат в депресии.

Съвети: При стагнация на Ци се препоръчва консумацията на повече водорасли и глог, които ще помогнат за преодоляването на меланхолията и ще нормализират потока на жизнената енергия.

Желателно е този тип хора да участват в повече дейности на открито като танци, спортове с топка или игра на шах.

9. Алергии

Физически характеристики: Хората от този тип обикновено са алергични към поелна и/или някои храни, като морските дарове и млякото.

Психологични характеристики: При този тип особеностите на характера варират.

Съвети: Хората, които са склонни към алергии, трябва да консумират храни, които подсилват циркулацията на енергията Ци. Сред тях са картофите, гъбите и пилешкото месо. Желателно е да избягват пикантните и дразнещи храни като телешкото, морските дарове и патладжаните, както и кафето и силния чай.

За да се предпазят от алергични реакции, хората от тази група трябва да поддържат чисти и проветрени помещенията, където живеят и да не отглеждат домашни любимци.

http://bulgarian.cri.cn

От какви жени се впечатляват мъжете
Каквa жена сте според името си?
21 типа женски фигури
Каква сте в леглото според кулинарните ви предпочитания
Виното издава характера на човека
Любимият ни цвят издава част от характера ни
Мъжете си падат по жени тип "пясъчен часовник"
Какъв тип любовница сте?
 


Сходни връзки

Деветте типа хора според традиционната китайска медицина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди