изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 22:23 EEST
ОДЕСА ОТНОВО ИЗДИГА РУСКИ ФЛАГОВЕ СЛЕД ФАШИСТКИТЕ ЗВЕРСТВА В ДОМА НА ПРОФСЪЮЗИТЕ    
По светаТраур и напрежение в Одеса (ОБЗОР)  * Демонстрантите, събрали се пред полицията в Одеса, не си тръгват, искат да бъдат допуснати вътре в сградата * На изгорялата сграда на дома на профсъюзите в Одеса беше поставен руски флаг

Одеса. Във втория ден на траур в Одеса напрежение имаше пред сградата на милицията. Следобяд в Одеса беше отслужена панихида на Куликовско поле в памет на жертвите, където се събраха над хиляда души. Последва шествие на проруски активисти към сградата на милицията, като по време на шествието пострада един мъж, който скандирал "Слава на Украйна". Около 1000 проруски настроени граждани са се събрали пред сградата на полицията в Одеса. Сградата е обкръжена, демонстрантите обвиняват полицаите, че са паднали на колене пред Киев. На Куликовско поле е разпънато голямо знаме на Русия, около което са поставени икони и цветя. Там няколко граждани призовават за присъединяване към акцията пред сградата на полицията. Един човек е започнал да крещи: „Нашите замерят с камъни „десен сектор”. Ситуацията се изостря все повече. Около сградата на полицията са се струпали множество агресивно настроени млади хора, които държат в ръце електрошокове. Те заплашват журналистите и искат от тях да показват журналистически карти.
От сградата на полицията в Одеса са започнали да излизат хора, предаде РИА Новости. Излизащите от сградата са приветствани от тълпата, която се е събрала с искането за освобождаването на задържаните привърженици на федерализацията. На въпрос дали е взето решение, за освобождаване на част от задържаните сътрудничка на пресслужбата на одеската полиция отговори: „Да. Не мога да посоча бройка”.
На сайта на ГУ МВР на Одеска област се посочва , че полицията е освободила около 30 задържани участници в събитията в петък.
В Одеса беше сменен началникът на милицията като новият временно изпълняващ длъжността е полковник Дмитрий Фучеджи. Българи от Одеса коментираха, че той е от български произход, родом от село Кубей, днес с името Червеноармейское. Ще бъдат направени рокади по всички висши постове на милицията в Одеса.
Надпис "Помни Хатин" е поставен на сградата на изгорелия дом на профсъюзите в Одеса, където на 2 май при пожар и сблъсъци загинаха 46 души и десетки други бяха ранени. Хатин е село в Беларус, което е опожарено на 22 март 1943 г., по време на Втората световна война, от 118-и полицейски батальон, с началник-щаб Григорий Васюра и германска СС част, с командир щурмбанфюрер Оскар Дирлевангер. Населението на Хатин е изгорено, заедно с постройките, а геноцидът е извършен, в отговор на убийството от беларуски партизани на хауптман Ханс Велке, олимпийски и световен рекордьор от летните олимпийски игри от 1936 г. През 1986 г. Григорий Васюра е осъден и година по-късно е разстрелян.
През днешния ден стотици жители и гости на Одеса продължиха да носят цветя и да палят свещи пред сградата на дома на профсъюзите. По стълбите и покрай стените на сградата са поставени портрети на загиналите, а край тях са натрупани цветя. Много жители на града влязоха в изгорялата сграда, за да запалят в нея свещ в памет на загиналите. На Куликово поле свещеници отслужиха панихида.
Министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк посети Одеса и направи изявление пред медиите, което започна с минута мълчание, в памет на загиналите на 2 май. "Това е трагедия не само за Одеса, а и за цяла Украйна. Това беше добре подготвена акция срещу хората на Одеса и Украйна. Оценка за дейността на правоохранителната система ще даде прокуратурата. Разследването ще извърши Генералната прокуратура на Украйна", заяви Яценюк.
По мнението на министър-председателя на Украйна, ако правоохранителната система е работила и е защитавала хората, то всички тези терористични организации отдавна щяха да бъдат ликвидирани.
"Ще искам разследване на дейността на всички висши длъжностни лица в милицията на Одеса. Министърът на вътрешните работи съобщи, че днес в Одеса ще бъдат направени кадрови ротации на цялото ръководство", добави премиерът.
Яценюк подчерта, че е необходимо да се потърси политически изход от ситуацията.
"Има такива, които са спонсорирани от руски служби, които носеха в ръце автомати и стреляха по мирни граждани и наши военни. Необходимо е да се намери политически път за решаване, както и да се обедини страната чрез диалог. Зачитането на мнението на всеки и нашето единство са главните ни оръжия против терористите. Процесът на национален диалог е започнал, но той беше заглушен от изстрелите на автомати АК-100, руско производство", заяви Яценюк.
84 ранени при безредиците остават в болниците в Одеса. Оповестени бяха имената на 14 загинали, като всички са местни жители.

*****************************************

Одеса. Демонстрантите, събрали се пред полицията в Одеса, не си тръгват. Те искат да бъдат допуснати вътре в сградата, понеже по техните думи там все още се намират задържани, предаде УНИАН.
По-рано в сградата са пристигнали временно изпълняващият длъжността началник на полицията Дмитрий Фучеджи и депутатът от градския съвет Сергей Бовболан. Заедно с тях в изолатора са влезли и проруски активисти, за да се убедят, че всички задържани ще бъудат освободени.
След като няколко десетки души напуснаха сградата, Сергей Бовболан обяви, че там вече няма задържани.
Демонстрантите скандират „Един за всички и всички за един”, „Русия” и „Ура!”.

********************************
Одеса. Активисти от Куликово поле поставиха флаг на Руската федерация на фасадата на изгорялата сграда на дома на профсъюзите в Одеса, предаде "Репортер". По-рано там беше отслужен молебен впамет на загиналите, след него около хиляда проруски настроени граждани се отправиха към сградата на милицията в Одеса на ул. "Преображенска" като по пътя нападнаха мъж, който извика към шествието "Слава на Украйна".

http://www.focus-news.net

ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА В УКРАЙНА - НАКРАТКО С ЛИНКОВЕ ОТ МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ /ОБНОВЯВА СЕ/
 


Сходни връзки

ОДЕСА ОТНОВО ИЗДИГА РУСКИ ФЛАГОВЕ СЛЕД ФАШИСТКИТЕ ЗВЕРСТВА В ДОМА НА ПРОФСЪЮЗИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди