изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:30 EEST
АФРИКАНСКАТА ПРОЛЕТ ЦЪФТИ И ВЪРЗВА: „Боко Харам” показа отвлечените ученички и постави условията си (ВИДЕО)    
ЗаложнициТерористичната групировка „Боко Харам” разпространи нов видеозапис, показващ отвлечените нигерийски ученички, обявявайки, че те са приели исляма и няма да бъдат освободени преди пускането от затвора на всички екстремисти. Лидерът на движението Абубакар Шекау говори 17 минути в записа, преди да покаже около 130 от момичетата, носещи хиджаб и молещи се.



Във видеото на три от момичетата им е разрешено да говорят. Те са покрити от мюсюлманско облекло от глава до пети. Две от тях казват, че са християнки, приели исляма, а едната – че е мюсюлманка. „Тези момичета, тези момичета, с които се занимавате, всъщност ги освободихме. Те станаха мюсюлманки”, казва и Абубакар Шекау. Момичетата изглеждат спокойни, а едно от тях казва, че не са ги наранили.



От кадрите могат да се преброят около 130 момичета. Това е по-малко от половината от броя на изчезналите на 14 април ученици. Наблюдатели смятат, че те са били разделени на по-малки групи, за да бъде по-трудно откриването им.



Общо 276 момичета бяха отвлечени на 14 април от североизточния град Чибок, в нигерийския щат Борно, представляващ голяма християнска общност. От тях 233 все още са в неизвестност.

В интернет бе подета сериозна кампания под надслов „Върнете ни момичетата” (#bring back our girls). Тя беше подкрепена от хиляди хора, включително съпругата на американския президент Мишел Обама, британския премиер Дейвид Камерън, еврокомисар Кристалина Георгиева и още много популярни лица.

„Сега вече стана официално: западният свят е ужасен от отвличането на повече от 200 нигерийски ученички”, коментира британският вестник „Индипендънт”. „Отне седмици, преди недоволството да избухне, но Мишел Обама заяви, че тя и съпругът й са съкрушени, а премиерът Дейвид Камерън се присъедини към кампания за връщането на похитените момичета. Знаменитости се конкурират да изразяват загриженост, а социалните медии преливат от гняв”, пише изданието.



„Лесно е да се подиграваме на поп звезди и политици, че изразяването на позицията им в Twitter е особено дълбоко предизвикателство към терористична група, която от пет години пролива кръвта на най-многолюдната нация на Африка. Но всъщност може би трябва да бъдем благодарни, че мимолетният поглед на света е паднал върху „Боко Харам”, която е убила и осакатила толкова много невинни хора”.

В същото време преговорите между Нигерия и групировката за освобождаването на момичетата се провалиха. Нигерия отхвърли условието, поставено от лидера на „Боко Харам” Абубакар Шекау. Попитан дали правителството ще отхвърли предложението на Шекау, направено в нов видеозапис, момичетата да бъдат освободени когато Нигерия пусне от затвора всички екстремисти, вътрешният министър Абба Моро каза пред AFP: „Разбира се”.

„Въпросът очевидно не е „Боко Харам” да поставя условия”, допълва той. Групировката поиска освобождаването на всички военни, които са лежат в затворите на Нигерия.

Преди три дни британски експерти по борба с тероризма пристигнаха в Нигерия, за да окажат помощ на нигерийските власти в търсенето на 200-та ученички, които бяха отвлечени от екстремистката групировка „Боко Харам”.

В групата има представители на различни правителствени ведомства. Те ще работят съвместно с властите в Нигерия. Екипът ще се занимава не само с последните инциденти, но и с дългосрочната работа за борба с тероризма с цел предотвратяване на подобни атаки в бъдеще. Експертите ще сътрудничат тясно с колегите си от САЩ и други държави, отбелязват от британското министерство.

Задачата на чуждестранните експерти се заключава в това да се установят районите, където терористите държат похитените момичета.  http://www.blitz.bg

Стотици убити в Нигерия от “Боко Харам”
Най-малко 50 студенти са загинали при нападение на „Боко Харам” в колеж в Североизточна Нигерия
Двама китайски инженери са загинали при нападение от страна на терористи в Нигерия
А НИ ПЪЛНЕХА ГЛАВИТЕ, ЧЕ ЦЪФТЯЛА АФРИКАНСКА ПРОЛЕТ
Десетки жертви при експлозии в църкви в Нигерия
Застреляха нигерийския сектантски лидер
 


Сходни връзки

АФРИКАНСКАТА ПРОЛЕТ ЦЪФТИ И ВЪРЗВА: „Боко Харам” показа отвлечените ученички и постави условията си (ВИДЕО) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди