изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:50 EET
Археолози откриха най-стария в света напълно запазен телескоп    
Любопитно
Учените днес имат на разположение модерни и свръхмощни телескопи, с които могат да наблюдават нощното небе и да правят всевъзможни открития. Но какво са представлявали първите инструменти от този тип, къде и кога точно са били създадени те? Повече информация по въпроса могат да дадат археолозите от град Делфт, Холандия, които наскоро се натъкнаха на интересна находка.

Специалистите попаднаха на най-стария в света напълно запазен телескоп, с който може да се извършва наблюдение на звездното небе.

Археолозите открили старинното устройство по време на разкопки на място, където се извършва строителство на железопътен тунел. Те изпратили артефакта в музея Boerhavenв Лайден, откъдето потвърдили предположението, че става дума за телескоп. Изследователите предполагат, че устройството е създадено през ХVII век.

Стъклото на телескопа не се отличава с високо качество. Върху него има множество „балончета“ и неравности, което предлага не особено добро изображение на наблюдаваните обекти.

Въпреки това устройството осигурява петкратно увеличение, потвърждават от лабораторията в Лайден.

Самото то не е особено голямо – дължината му се равнява на приблизително 10 сантиметра, поясняват изследователите.

„Стъклото беше толкова примитивно, че трудно можеше да се определи, че това е леща. Ние го почистихме и сега телескопът отново може да се използва“, разказва представителят на музея Темен Кокют.

За родина на „зрителната тръба“ се смята именно Холандия. През 1608 г. холандският майстор Ханс Липерсхей за пръв път демонстрирал своето изобретение.

Съществуват гравюри от този период с изображения на телескоп. До този момент обаче се считаше, че нито един телескоп в Холандия не се е запазил.

Известни са всичко на всичко 20 старинни холандски телескопа, като най-древният от тях датира от втората половина на XVII век. Новооткритият обаче явно е най-стар от всички, тъй като, според учените, е създаден през 1650 г.

Редактор: Анна Маринова   actualno.com


 


Сходни връзки

Археолози откриха най-стария в света напълно запазен телескоп | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди