изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:58 EEST
Лондон заплаши да напусне ЕС заради Жан-Клод Юнкер    
Европейски съюз Лондон заплаши да напусне ЕС, ако Жан-Клод Юнкер оглави Европейската комисия, писа сп. "Шпигел". Според анонимен източник на изданието британският премиер Дейвид Камерън е заявил на германския канцлер Ангела Меркел, че изборът на Юнкер за президент на ЕК може да дестабилизира правителството му до такава степен, че референдумът за оставане на страната в ЕС да бъде проведен по-рано и Великобритания да напусне съюза.

Разговорът се е случил по време на неформалната среща на върха на ЕС в Брюксел в началото на миналата седмица. Все още няма официален коментар от "Даунинг стрийт" по темата. Според източниците на "Шпигел" Камерън е казал на Меркел, че "лице от осемдесетте години не може да реши проблемите на следващите пет". В началото на 2013 г. премиерът на Великобритания обеща, че ще проведе референдум за оставането на страната в ЕС до края на 2017 г., ако партията му спечели парламентарните избори през 2015 г.

Европейската народна партия (ЕНП), чийто кандидат е Юнкер, спечели най-много места в Европейския парламент на изборите през май. Дясноцентристката партия, в която членуват християндемократите на Меркел, спечели 213 от общо 751 места в ЕП. Новината за изявлението, което Камерън е направил, идва веднага след като в петък Ангела Меркел категорично заяви, че ще подкрепи Юнкер за поста президент на ЕК, и това я поставя в много трудна позиция. Традиционно оглавяващият Комисията се избира от лидерите на страните членки, но според новите правила трябва да бъдат взети предвид резултатите от евроизборите.

Главният конкурент на Юнкер е лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Мартин Шулц. Юнкер е известен с ръководството си на Еврогрупата по времето, когато трябваше да се вземат решения за борещите се с дългове и финансова криза държави в ЕС. Сред другите европейски лидери, които са против кандидатурата му, са шведският премиер Фредрик Рейнфелд и унгарският Виктор Орбан. Франция също е резервирана относно Юнкер. Лидерът на ЕНП обаче заяви в интервю за в. "Билд", че мнозинството държавни ръководители го подкрепят. "Билд" твърди, че Париж би искал французин да бъде начело на Комисията.

http://www.segabg.com
 


Сходни връзки

Лондон заплаши да напусне ЕС заради Жан-Клод Юнкер | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди