изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:28 EEST
СЛЕД АФРИКАНСКАТА ПРОЛЕТ - АФРИКАНСКА ЗИМА    
По света

Екстремистите в Ирак превзеха и Тикрит, стотици хиляди се опитват да избягат. Терористите са ръководени от военачалник, по-кръвожаден от Осама бин Ладен



Иракското правителство бе на ръба на колапса вчера вечерта, след като ислямистите, водени от военачалник, по-кръвожаден от терорист номер едно за всички времена и лидер на международната терористична мрежа „Ал Кайда“ Осама бин Ладен, поставиха под свой контрол втори град в страната само в рамките на дни. В потресващ удар по шиитското правителство на Ирак, екстремистите от „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ) след Мосул поставиха под свой контрол и град Тикрит. Паниката, че ИДИЛ ще тръгне към Багдад става все по-голяма. Иракската столица се намира само на 130 километра. Атаката на ислямистите предизвика масово преселение на войници и мирни граждани. Над половин милион иракчани са били принудени да напуснат домовете си и да се отправят към съседните контролирани от кюрдите райони. Зад атаката стои 43-годишния Абу Бакр ал Багдади, известен още като Абу Дуа, който през последните години се утвърди като един от най-кръвожадните терористични лидери в света. САЩ са обявили 10 милиона долара награда за главата му.

Иракският премиер Нури ал Малики призова парламента да обяви извънредно положение в страната и да му връчи допълнителни пълномощия, за да се справи с кризата. Правителственият ръководител също поиска помощ от международната общност.

Чувството за настъпването на тотален хаос в страната, от която американският военен контингент се изтегли през 2011 г., бе подсилено от терористичен акт, който уби най-малко 16 души в шиитски квартал и в столицата Багдад.

С настъпването на нощта, в Тикрит са се намирали стотици въоръжени мъже, като военните действия между бунтовниците и армията са се водили в покрайнините на града, съобщават представители на местните власти. Две иракски официални лица потвърдиха, че Тикрит, административният център на провинция Салахудин, е под контрола на ИДИЛ. Те казаха, че губернаторът на провинцията е изчезнал. Тикрит се намира само на 130 километра северно от столицата Багдад. Те добавиха, че голямата петролна рафинерия Бейджи, разположена между Мосул и Тикрит, все още се намира под контрола на правителствените сили.

„Хората купуват храна и може да не отидат на работа утре, защото смятат, че ситуацията ще се влоши“, казва жена в Багдад. Бизнесмен, избягал от Мосул, заяви пред в. „Гардиън“: “Градът падна като самолет без двигатели“. Трети жител на Багдад обясни, че след като правителствените войски започнали да изоставят града, жителите преценили, че е по-добре и те да го напуснат, страхувайки се, че иракската армия може да започне да го бомбардира, за да изгони ислямистите.

Междувременно от Белия дом отказаха да предоставят на иракските власти военна помощ, но добавиха, че ще окажат хуманитарна помощ на бежанците, избягали от боевете в страната. Определяйки ИДИЛ като „една от най-опасната терористична групировка в света“, Стюард Джоунс, за който се очаква да стане следващият посланик на Вашингтон в Багдад, заяви пред политици, че САЩ „ще продължат да следят отблизо ситуацията и ще работят заедно с международните партньори по посрещането на нуждите на хората, напуснали домовете си“. Великобритания също отхвърли възможността да изпрати в арабската страна свои военни.

Все пак възможността за международни действия се запази, когато Турция свика Съвета на НАТО във връзка със ситуацията в Ирак и притесненията за сигурността на намиращите се в нея турски граждани.
По-рано стана известно, че ислямистката групировка ИДИЛ е пленила 48 турски граждани при превземането на консулството на Република Турция в Мосул. Вътрешният министър Ахмет Давутоглу заплаши с репресии терористите, ако посегнат на неговите сънародници. Преди това терористите плениха и 28 турски шофьори на камиони. 

Екстремистите от „Ислямска държава в Ирак и Левант“ тръгват към Багдад

Екстремистите, действащи в северната част на Ирак, след превземането на редица градове в региона, планират да тръгнат по посока на столицата Багдад, съобщава АФП, позовавайки се на американската мониторингова група SITE. По данни на групата, говорителят на „Ислямска държава в Ирак и Левант“ (ИДИЛ) Абу Ахмед ал Андани е обещал, че „боеве ще избухнал в Багдад и Кербала“.Ислямистите в Ирак, които вчера поставиха под свой контрол втори град в страната и вече гледат към иракската столица Багдад, са толкова безмилостни, че дори и международната терористична мрежа „Ал Кайда“, е прекъснала връзките си с тях и се дистанцира от групировката.

„Ислямска държава в Ирак и Левант“ е била част от международната мрежа за терор, но бе изгонена през февруари тази година в светлината на агресивното си поведение спрямо съперничещи джихадистки групи. ИДИЛ е известна с това, че установява шариата в най-строгата му форма в районите, които контролира. Прегрешилите бързо се осъждат на смърт, а телата им се оставят на улиците, за да гният пред очите на всички.

Тази практика е била употребена и спрямо някои джихадистки лидери, убити в рамките на жестоката борба относно стратегията за Близкия изток. Младите джихадисти пък дават мило и драго да влязат в редиците на ИДИЛ за сметка на другите групи, благодарение на тяхната агресия и военния им прогрес в Ирак. През последните два дни групировката успя да постави под свой контрол Мосул и Тикрит – родният град на диктатора Саддам Хюсеин.

През февруари лидерът на „Ал Кайда“ разпространи изявление, в което се разграничи от ИДИЛ, която обвини в „забранени кръвопролития“, насочени срещу бойци-съмишленици. Айман ал Зауахири взе решение да прекъсне връзките с ИДИЛ, след като групировката се опита да подсили своите редици, поглъщайки други групировки в Сирия.

ИДИЛ се ръководи от Абу Бакр ал Багдади. САЩ са обявили 10 милиона долара награда за главата му. Лидерът на ИДИЛ е роден в Багдад през 1971 година. Обучен е за полеви командир и тактик. Багдади, които има и диплома от ислямски университет, се присъединява към бунтовниците още в началото на американската инвазия в Ирак през 2003 година.

От 2005 до 2007 година той е пленник в американския лагер Бука. Именно там е направена едната от единствените му две известни снимки. Членовете на ливанската радикална шиитска групировка „Хибзула“ го наричат „призракът“. Екстремисти, имали взимане даване с него в Ирак, разказват, че когато Багдади говори с някой, той винаги си крие лицето с шал.

Премиерът на Ирак поиска ВВС на САЩ да ударят ислямистите в страната
 

Премиерът на Ирак Нури Камал ал-Малики тайно е отправил молба към администрацията на американския президент Барак Обама да обмисли възможността за нанасяне на въздушни удари по зоните, контролирани от ислямистите в западната част на страната. Това пише The New York Times, позовавайки се на американски и иракски официални лица.Молбите на Ирак за военна помощ до момента са отхвърляни от Белия дом, тъй като САЩ не са склонни да отворят нова глава в конфликта, който президентът Обама настояваше да прекрати с изтеглянето на американски части от Ирак през 2011 г.

Говорителят на американския Съвет за национална сигурност Бернадет Мийан отказа да коментира искането на Ал Малики. „Няма да дадем детайли относно нашите дипломатически обсъждания, но правителството на Ирак даде да се разбере, че то би приветствало нашата подкрепа в борбата срещу ислямистките екстремисти”, се казва в официално изявление на ведомството.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

СЛЕД АФРИКАНСКАТА ПРОЛЕТ - АФРИКАНСКА ЗИМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди