изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 13:26 EET
ЖИВОТ, ОТДАДЕН НА ДОБРУДЖА    
Общество Тази година се навършват 85 години от рождението на Тодор Рачински – един от най-забележителните селекционери по пшеницата. Роден е на 4 юли 1929 г. във Враца. През 1953 г. завършва висшето си образование в Агрономически факултут, специалност „Селекция и семепроизводство” - София.

Професионалната му кариера започва в с. Врабево, Ловешко, като агроном-ръководител на Сортоизпитателния участък. Тук събира и изучава над 500 местни форми пшеница и още толкова местни форми полски фасул.

След успешно издържан конкурс през 1959 г. Рачински започва работа като научен сътрудник по селекция на пшеницата в Комплексния научноизследователски институт в Кнежа.

Истинското разгръщане на творческите сили и способности на Тодор Рачински става през 1963 г.  в Института по пшеницата и слънчогледа край Генерал Тошево. През 1965 г. защитава дисертация, по-късно е хабилитиран като ст.н.с. I ст., от декември 1974 г. е директор на Института, където работи до кончината си.

В продължение на много години Тодор Рачински провежда обширна по обем селекционно-генетична изследователска дейност на високо теоретично ниво, резултатите от която са обобщени в 55 публикации. Голяма част от тях са в архивния му фонд и са достъпни за всеки потребител на архивна информация.

В периода 1970 - 1979 г. Рачински и ръководеният от него колектив създава 22 сорта пшеница. Високата класа на тези сортове е демонстрирана по най-убедителен начин от резултатите, получени в международното сортоизпитване, организирано и ръководено от университета в Небраска, САЩ. В това изпитване в продължение на две последователни години (1977 и 1978) сорт „Юбилей“ е на първо място по добив, като изявява най-пълно своите продуктивни възможности и високата си екологична пластичност.

Наред с високата си продуктивност сортовете на Рачински притежават много добра устойчивост на болести и по-специално на брашнеста мана и кафява ръжда.

Най-висококачествените сортове в България са създадени също от Тодор Рачински. От тях „Славянка“, „Лудогорка“ и „Тошевка“ се отнасят към групата на силните пшеници и се ползват като подобрители на другите сортове.

Нова, по-висока стъпка в селекцията на пшеницата, се явяват последните му признати сортове „Чародейка“ и „Скития“, отличаващи се с изключителни продуктивни възможности. През 1978 г. в опитни условия сорт „Чародейка“ дава добив 1308 кг/дка.

Едновременно със селекционната си дейност Рачински разработва теоретични и методични въпроси от приложната генетика на пшеницата. Особено ценни са неговите изследвания по наследяването на количествените признаци при пшеницата и по-специално признаците, които обуславят нейната продуктивност.

Тодор Рачински пръв оценява и използва световните селекционни постижения и практически ги използва и въвежда в селскостопанската практика в България. Пръв създава и внедрява нискостъблените пшеници с повишена продуктивност и висока устойчивост на полягане, използва нови генетични източници за увеличаване потенциала на класа, за устойчивост срещу болести и други стресови фактори, за качество на зърното. Неговите публикации по тези въпроси не са изгубили значението си и до днес. Те са ценен източник на информация за учени с широк спектър на изследователска дейност и по-специално за генетици, селекционери, преподаватели и студенти.

Днес повече от 30 години след смъртта му неговите селектирани сортове заемат около 60% от засятите площи в България.

Част от паметта му е и съхраненият негов личен документален фонд в Държавен архив – Добрич, предаден от съпругата му като дарение.

                                                                                          Веселина Жечева – ст. експерт

                                                                                          Държавен архив - Добрич     

УЧРЕДИХА НЧ \"ТОДОР РАЧИНСКИ - 2011\" В ПЕТЛЕШКОВО

НИКОЛАЙ ЦЕНОВ ОТ ДЗИ - С ОТЛИЧИЕ НА ФОНДАЦИЯ \"РАЧИНСКИ\"

НАУЧЕН РАБОТНИК ОТ ДЗИ - СЕЛЕКЦИОНЕР НА 2005 Г.

През седемдесетте години Никита Хрушчов и Тодор Живков посещават и тогавашния Институт по пшеницата и слънчогледа край Генерал Тошево - сега Добруджански земеделски институт. В програмата е включено да се засадят пред официалния вход на института от двамата държавници по една елха. Тях ги има и днес. Любопитното е, че в лятната жега засадената от Н. Хрушчов елха започва да линее. Налага се двете елхи да бъдат обхрадени с паравани, за да оцелеят. Назначен е специален човек за поливането на дръвчетата. С идването на есента растежът на на височайшата съветска елха се нормализира. Но и днес елхата, засадена от Н. С. Хрушчов е малко по-ниска от тази на българския държавен глава Тодор Живков.

Преди това, за да бъдат посрещнати подобаващо двмата държавници, е изкарано цялото местно население, а с автобуси са извозени хора и от съседните селища.

При посещението в института на държавниците са показани успехите на българските учени, най-вече в областта на селекцията на пшеницата. Заложените по това време нови сортове по-късно стават на три пъти световни шампиони. Пръв от тях е \"Юбилей\" на колектив с ръководител Тодор Рачински. За негова основа е послужил съветският сорт \"Безостая\". По-късно Т. Живков пред гостуващи държавни глави ще \"обвини\" Т. Рачински, че е голям предател, тъй като е използвал съветски сорт, за да създаде български световен шампион.

НДТ 2005-04-17


 


Сходни връзки

ЖИВОТ, ОТДАДЕН НА ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди