изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 06:04 EEST
АРАБСКАТА ПРОЛЕТ ЦЪФНАы ПРЕЦЪФТЯ И ВЪРЗА: Новият халиф иска подчинение от мюсюлманите    
По света Във видео, качено на джихадистки сайтове, водачът на Ислямската държава (ИД) Абу Бакр ал Багдади, обявен от своята групировка за халиф, поиска всички мюсюлмани да му се подчиняват. Джихадисткият водач, който досега действаше в сянка, отправи призива на проповед в Мосул, втория по големина град в Ирак, който бе завзет при предприетата на 9 юни офанзива на неговите бойци в Ирак, предаде АФП.

Аз съм Уали (водач), посочен, за да ви управлявам, но не съм по-добър от вас; ако мислите, че имам право, помогнете ми; ако смятате, че греша, посъветвайте ме и ме вкарайте в правия път, казва във видео материала Багдади, облечен в дълга традиционна роба и с черен тюрбан на главата. Подчинявайте ми се, както се подчинявате на Бога във вас, казва той.

Засега не може да се установи автентичността на видеото.

В неделя джихадистите от Ислямска държава в Ирак и Левант (ИДИЛ) обявиха установяването на халифат на териториите, които завладяха в Ирак и съседна Сирия, и оповестиха, че променят името на групировката в \\\"Ислямска държава\\\".

Те прокламираха също Абу Бакр ал Багдади за халиф – водач на мюсюлманите навсякъде по света - и призоваха правоверните да се закълнат във вярност на \\\"халифа Ибрахим\\\".

Халифатът е политически режим, наследен от времето на пророка Мохамед и изчезнал с разпадането на Османската империя през 20-те години на миналия век. Халифът фактически е смятан за наследник на пророка, за да прилага закона на ислямска земя.

bgnes.com

 


Сходни връзки

АРАБСКАТА ПРОЛЕТ ЦЪФНАы ПРЕЦЪФТЯ И ВЪРЗА: Новият халиф иска подчинение от мюсюлманите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди