изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:14 EET
Меню за кожа като сатен    
ЗдравеИска ви се тенът ви да не беше толкова блед и жълтеникав? Всеки мечтае да изглежда добре по бански, особено в навечерието на лятото. Добрата новина е, че е по-лесно да се постигне, отколкото си мислите. През зимата тялото не е непрекъснато на показ и най-големият му орган - кожата, често е пренебрегван месеци наред. Прост план в 4 стъпки може да лъсне "опаковката". С него ще намалите критичните за фигурата обиколки, ще стегнете кожата и ще изглеждате чудесно, пише "Дейли мейл".

Прекаляването с джънк фуд и обработвана и пакетирана храна не само трупа килограми през студените месеци, но влияе зле на кожата и косата. Тенът добива сивкав цвят, който придава нездрав и измъчен вид, а прическата губи блясък и изглежда безжизнена. Именно това цялостно впечатление не може да се замаскира дори и с най-скъпите боди лосиони и шампоани.

Как да се сдобиете със сияещ тен и лъскава грива бързо, при това без да харчите цяло състояние? Всичко, което трябва да направите, е да изберете меню, което ще помогне на кожата ви да покаже най-добрата си форма.

Започнете с 2 дни детоксикация.

Това ще постави началото на добрия ви естествен външен вид под плажния чадър. Прочистването има за цел, от една страна, да спре претоварването на организма с нездравословни храни, и от друга, да го зареди с енергия чрез включване на подходящи храни. Сурови плодове и зеленчуци, леща, бобови култури и цели зърна и кафяв ориз са основните играчи при желание за бързо изчистване на натрупани токсини. Възможно е кожата да изпадне в бързопреходна криза, но това е очаквано - появилите се пъпчици и несъвършенства са знак, че се прочиства вътрешно и избутва навън вредните вещества. Важно е да избегнете стреса, защото при напрежение тялото произвежда големи количества хормони, които може да нарушат добрия вид на кожата.

За да изглежда кожата добре, трябва да е хидратирана отвътре. Това е най-бързият и прост механизъм за сочен вид. Базовата препоръка е на ден поне 1,8 литра, без да
броим кафе, чай, бира в общото количество. Важно е и газираните напитки да се избягват.

Фрешове от моркови, зелени ябълки и малини са сред най-препоръчваните "оросители", но с уговорка, че не се превишават 3 водни чаши дневно заради многото калории. Неподсладен чай от корени на джинджифил също тонизира кожата. Може да се пие студен с малко лимонов сок и сок от краставица. На плодови и зеленчукови фрешове с включен магданоз може да се изкара 1-2 дни, а при непоносим глад се добавя и цял плод - например ябълка заради пектина, ананас или манго заради съдържащия се в тях бромелин, който улеснява храносмилането. В умерени количества са разрешени и гроздето и пъпешът.

На следващия ден се препоръчват варени зеленчуци и кафяв ориз (той е най-лесно усвояващият се вид с полезните за кожата витамини и минерали). Храносмилането ще се повлияе положително, ако подправите с лют червен пипер и джинджифил. След тези по-стриктни дни е важно да се спазват общите правила за "подхранване" на кожата отвътре.

Основни мастни киселини
Омега-3 и омега-6 мастните киселини правят тена здрав, повърхностните слоеве на кожата нежни, а косата - блестяща. Идеално е, ако от тях вземаме към 15% от приетите за деня калории. Добри източници са мазните риби - тон, сьомга, сардини, едрите скариди, ядките, яйцата, соевите кълнове. Най-безболезнено може да се увеличи приемът на полезните мастни киселини чрез добавяне на сусамово или ленено семе и орехи. Паралелно трябва да се спрат вредните животински мазнини, които блокират "добрите" братовчеди.

Антиоксиданти
Всички са чували, че антиоксидантите борят свободните радикали, предпазват от инфекции и са препоръчвани горещо като профилактика на дегенеративни промени, рак и сърдечни болести. Срещат се в храни, богати най-вече на витамините А, С, Е и някои от група В, минералите селен, манган и цинк. Те се съдържат в пресните плодове и зеленчуци с ярък, наситен цвят - ягоди, малини, боровинки, череши, черно грозде, папая, броколи, спанак, къдраво зеле, моркови, грах, червени и тъмнозелени чушки, домати. Гладка и еластична кожа се постига и с някои сушени плодове и ядки - стафиди, сини сливи, орехи, лешници, бразилски орех. А през студения сезон - и с кестени.

Витамин А
Той участва във формирането на новите клетки. Суха, лющеща се кожа може да е знак на недостиг на витамин А. Ще помогнат мазните риби и яйцата, пълномаслено мляко, масло, черен дроб. Тялото може да си набави витамин А индиректно и чрез храни от растителен произход, богати на бета-каротин. Най-добър източник са тъмнозелените зеленчуци (предимно спанакът, броколито и кресонът), сладките картофи и узрелите домати, портокалите, кайсиите, мангото, тиквата.

Витамин Е
Знае се, че той подмладява по-успешно кожата в комбинация със селен. Преждевременни бръчки, "измит" цвят на лицето, акне и бавно заздравяване на рани може да са сигнал за дефицит на този витамин. По 1-2 супени лъжици пшеничен зародиш, добавени във варивата или сутрешните овесени ядки, ще имат вълшебен ефект. Включете в менюто си и сладки картофи, авокадо, цели зърна и студенопресовани растителни мазнини.

Витамин С
Това е витаминът на виталността. Пушенето, стресът и прекомерното излагане на слънце може да "изпие" голямо количество от витамин С от организма. Противодействайте, като по-често хапвате чушки, картофи, грах, домати, киви и ягоди.

Витамини от група В
Почти всички от "семейството" изглаждат и тонизират кожата и по естествен начин се набавят с млякото, мазните риби, птичето и червеното месо, карантията, яйцата, соевите кълнове, целите полезни зърна, пшеничния зародиш, бананите.

Селен
Той е незаменим в битката със сухата кожа и си партнира с витамин Е за укрепване на имунитета. Съдържа се в житни култури, пшеничния зародиш, зърната, фасула, бразилския орех, меласата, месото, морските дарове, сиренето и кашкавала, яйцата, гъбите.

Цинк
Христоматиен пример е за засилващ имунитета елемент, който има важна роля и при производството на колаген. Липсата му може да е причина по тялото да се образуват стрии и петна. Други признаци за недостиг на цинк може да са бели резки по ноктите, сивкав тен и пърхот. Тогава се нуждаете от мощни източници като морските дарове, червеното месо, пуешкото, сиренето, бирената мая, яйцата, ядките, полезните цели зърна, гъбите.

Желязо
То е много важно за формирането на хемоглобина - червения пигмент на кръвта. Тъмните кръгове под очите и бледото безжизнено лице често говорят за дефицит. Най-добре се усвоява от червеното месо, черния дроб, морските дарове и яйцата. Добри нива на желязо има и в спанака, тученицата и сушените кайсии, но те се абсорбират по-трудно от организма. За оптимизиране на усвояването - в същото хранене включете и богати на витамин С храни.

http://www.24chasa.bg

Защо мъжете не трябва да носят тесни дънки?

Японската диета – тайната на дълголетието

Няколко начина да запазим младостта на гърдите си

Ето тези продукти се грижат за красивия бюст

4 храни, които ни поддържат млади

Вредният начин на живот състарява кожата с 10 години

Мед и ябълков оцет срещу рани и бактерии по кожата

Полезните храни за женското здраве

 

 


Сходни връзки

Меню за кожа като сатен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди