изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:32 EEST
БРИКС настоява за независимост на световната валутна система    
По света

В интервю за ИТАР-ТАСС руският президент Владимир Путин заяви, че страните от БРИКС се обявяват за независима световна валутна система, разработват стратегия за икономическо сътрудничество, няма да правят военен съюз. Путин даде интервюто в хода на посещението си в Бразилия, където се провежда среща на върха на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка).



Той заяви, че БРИКС иска световната валутна система да не зависи от политиката на САЩ. "Самата международна валутна система е прекалено зависима от положението на долара и по-точно от валутно-финансовата политика на американското ръководство. Страните от БРИКС искат това положение да се промени", подчерта Путин. Според него страните от БРИКС имат "цял комплекс съвпадащи стратегически интереси". "Преди всичко става дума за взаимен стремеж към реформиране на международната валутно-финансова система. В сегашния си вид тя е несправедлива по отношение на БРИКС и като цяло – на новите новите икономики", посочи по-нататък президентът. Ние трябва по-активно да участваме в системата за вземане на решения в МВФ и Световната банка, убеден е Путин. Той заяви, че в областта на световната икономика групата ще обсъди реформа на МВФ. По неговите думи "страните от БРИКС са обезпокоени от това, че реалният конкретен разговор по тази тема неоправдано се протака. "Това подкопава всички усилия на "групата на 20-те" по този тема. Става въпрос за удовлетворяване на законните искания на новите икономики за промяна на баланса в МВФ в съответствие с реалностите на XXI век", подчерта руският президент.

Сега по инициатива на Русия БРИКС разработва стратегия за икономическо сътрудничество, продължи по-нататък събеседникът. По думите му тя "ще бъде насочена към създаване на предпоставки за ускоряване на икономическото развитие и укрепване на международната конкурентоспособност на нашите държави, за разширяване и разнообразяване на търговските връзки, за осигуряване на взаимодействие за целите на иновационния растеж". Путин уточни, че "за инвестиционното насищане" на този документ се разработват перспективни проекти за сътрудничество.

"Ние се стремим активно да развиваме търговско-икономическите връзки в рамките на "петорката". Делът на страните членки на БРИКС във външнотърговския оборот на Русия устойчиво расте – през цялата 2013 г. той е бил 12,5%, а само през първите 4 месеца на тази година е достигнал 13,1%1 отбеляза Путин, добавяйки, че през миналата година обемът на взаимната търговия е надхвърлил 300 милиарда долара. Според руския президент общият интерес на страните от БРИКС е "максимално да се използва факторът на взаимното допълване на националните икономики". "Възможностите за сътрудничество в това отношение са огромни. Става дума за пазар с близо 3 милиарда потребители.

Путин даде пример с необходимостта от "скорошно завършване на преговорите от Доха, от сформиране на справедлива глобална търговска система и осигуряване на прозрачност при сключването на регионални търговски споразумения".

Руският президент увери, че Москва няма намерение да създаде военно-политически съюз на основата на БРИКС.

"Безусловно страните от БРИКС са настроени да укрепват политическото си сътрудничество. За тази цел ще разширяваме практиката на взаимните консултации, съвместните действия в международните организации и преди всичко в ООН", каза президентът. Той съобщи за плановете на групата "да създаде в бъдеще свой виртуален секретариат". По мнението на руския държавен глава "в съвременния свят факторът общи граници не играе определяща роля". "Напротив, глобалните процеси ни подтикват към обединяване на усилията така, както стават общи предизвикателствата и проблемите. В случая с БРИКС ние виждаме цял комплекс съвпадащи стратегически интереси", отбеляза държавният глава.

Президентът на Руската федерация Владимир Путин е убеден, че е необходимо да се разработят правила за отговорно поведение в глобалното информационно пространство, които биха уважавали държавния суверенитет и правата на човека. "Според нас важен въпрос е съдействието при разработването на правила за отговорно поведение в глобалното информационно пространство. Те трябва да затвърдяват принципите на уважение на държавния суверенитет, ненамеса във вътрешните работи на държавите, спазване на правата и свободата на човека, както и равни права за всички страни да участват в управлението на интернет", подчерта Путин. Той предполага, че БРИКС ще извоюва "ръководни позиции по въпросите на укрепването на международната информационна сигурност".

"В нашите планове фигурира също сформиране на съвместна информационна политика на международната арена в подкрепа на дейността на БРИКС, както и за обективното осветяване на световната картина", добави руският ръководител. /ИТАР-ТАСС

bgnes.com

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРОМЕНЯТ СВЕТА: „Коммерсант”: БРИКС демонстративно строи свои инстуции

 


Сходни връзки

БРИКС настоява за независимост на световната валутна система | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди