изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:56 EEST
Тайнствена дупка в Сибир озадачи учените /ВИДЕО/    
Любопитно

Изследователи ще проучват странна гигантска дупка, която се появи в един от най-изолираните райони на Русия, предаде Ройтерс, като се позова на информация на руската държавна телевизия. Не е ясно какво е причинило появата на огромния кратер с около 100 метра диаметър, заснет от въздуха в Ямал, чието име означава "Краят на Земята" на местния ненецки език.



В този район температурите пада до -50° по Целзий и слънцето едва изгрява през зимата.

Експедиция за събирането на проби от почвата и от водата от района на обекта се планира за утре. В нея ще участват двама изследователи от базирания в Сибир Център за изследване на Арктика и един учен от Руската академия на науките. Те ще бъдат придружени от специалист от Министерство на извънредние ситуации.

Ямал, в Северозападен Сибир, е обитаван от пастири на северни елени. Той е един от най-богатите на природен газ руски региони. Гигантската дупка беше открита край газовото находище Бованецки.

Има предположения, че тя може да се е образувала след подземна експлозия. Наличието на тъмна почва около нея, говори за действие на висока температура.

Експертите са убедени, че ще се намери научно обяснение за появата на дупката и че тя няма нищо общо с появилите се веднага твърдения, че причинена от НЛО обект, разбил се на Земята, пише "Сайбериан Таймс".

Говорител на местните власти отхвърли възможността кратерът да е причинен от метеорит, но подчерта, че е твърде рано да се каже какво е предизвикало появата на гигантската дупка.

"Определено можем да кажем, че не е от метеорит. Все още обаче не разполагаме с подробности", заяви говорителят.

Първоначално се смяташе, че докладите и снимките са фалшификати, но дупката е реално явление и се предполага, че се е формирала преди около две години.

http://www.vesti.bg/

 


Сходни връзки

Тайнствена дупка в Сибир озадачи учените /ВИДЕО/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди