изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 06:11 EET
НОЖ В ГЪРБА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМЕДЕЛЦИ: Украйна сваля цената на житото    
Земеделие Украйна е една от основните причини за натиск върху цените на зърното, коментират наблюдатели. Страната, както и другите двама големи производители в нашия регион - Русия и Казахстан, очаква богата зърнена реколта. Заради военната криза обаче на Украйна ще й се наложи да продава по-евтино житото, за да може да набави достатъчно ресурс да закърпи държавната хазна.

Съчетанието от богата реколта и необходимост от средства на всяка цена ще принуди държавата да продава евтино пшеницата, коментират брокери. Житото там е поевтиняло с цели 20% за последната година, сочат данните от борсата. Цените у нас пък се влияят пряко от нивата, на които се продава зърното в Черноморския регион, част от който са и Украйна, Русия и Казахстан. И трите държави се очаква да опитат агресивен износ, а качеството на пшеницата им е много добро, особено на зърното от Казахстан. Затова на страната ни ще се наложи да се съобразява с тях и да предложи цени, близки до техните, ако иска да реализира прибраното жито, което у нас се очаква да е и с далеч по-ниско качество.

"Цените на пшеницата в България ще бъдат повлияни основно от международните котировки, по-специално от цените в Черноморския регион, които от своя страна ще зависят от първите данни за новата реколта в световен мащаб. Към момента очакванията са голямото предлагане за износ от Черноморския регион и Европейския съюз да упражнят натиск върху световните цени", сочи и анализът на земеделското министерство. Първите сделки, които се уговарят у нас за по-сериозни количества, са за цени от 250 до 260 лв. за тон, съобщават фермерите. Голяма част от тях са готови да продават на тази цена, за да спестят допълнителните разходи за изсушаване на зърното, които трябва да направят задължително, за да не се съсипе стоката им.

Втора поредна година очакванията на производителите за добри цени на реколтата не се оправдават и голяма част от арендаторите признават, че обмислят сериозно да изоставят нивите. Според стопаните в момента разходите са ненормално високи, в същото време се намаляват субсидиите за стопанствата с над 300 декара, а цените на продукцията са ниски. Всичко това ни поставя на ръба на оцеляването, много по-малки ферми вече обявиха фалит, а земята им ще запустее, защото никой не иска да купува актив, който не му носи приходи, алармират браншовиците.
standartnews.com

 


Сходни връзки

НОЖ В ГЪРБА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМЕДЕЛЦИ: Украйна сваля цената на житото | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди