изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:12 EEST
БИСЕРИ В ДУШАТА НА ТВОРЕЦА    
Общество Фолклористът и композиторът Петър Крумов – на 80 години

Помня, запознахме се, когато беше вече главен художествен ръководител на ансамбъл „Добруджа”. Стара уличка в центъра на града събираше в една забравила годините си сграда гласовете и стъпките на певци, инструменталисти и танцьори. Подготвяха музикално-хореографската композиция „Дъга над равнината”. Беше нещо вълшебно – спектакъл с преливащи се мелодии и ритми, незабравим народен празник
Цели двайсет и пет години ръководи ансамбъла Петър Крумов. През това време обикаля по фолклорни празненства и надпявания, събира песни и свирни от народния извор. Среща се със самобитни певци, гъдулари, кавалджии и гайдари из всички краища на Добруджа. Няколко хиляди са записаните от него творби в оригинал. Една част от тях нотира, след това ги хармонизира и оркестрира. Поемат ги изпълнители, разпространяват ги в концерти, в записи за радиото и телевизията… Много години денонощен къртовски труд в лоното на българската музикална култура.
През 1949 г. Петър Крумов започва да свири на цигулка в Добричкия симфоничен оркестър заедно с баща си. Първите му учители по музика са Тошо Димитров, Николай Качулев и Йосиф Душек. Още като ученик в гимназията ръководи хор „Дунаевски”. След това учи хорово дирижиране в Консерваторията и известно време се застоява в ансамбъла на Филип Кутев, който му дава криле за просторите на фолклора. През годините Крумов издига високо изкуството на ансамбъл „Добруджа” с много свои песни за хор и оркестър. Най-известните между тях са „Весел хоровод”, „Ой, Вело”, „Пустите момци долнянци” и други.
Слушал съм тези песни, зная музикално-хореографски композиции на ансамбъла. Свидетел съм на усилията на композитора да утвърди триото „Добруджанка” и авторските му концерти в Добрич и столицата. Помня изявите му в националните прегледи „Нова българска музика”. През годините той пише музика за театрални спектакли в Добрич, автор е на музиката за балета „Българка платно белила” преди 35 години. Има и произведения за камерен оркестър – „Котленски триптих”, „Селски мелодии” и др. Чет нямат композициите му в репертоара на народните ансамбли „Ф. Кутев”, „Пирин”, „Загоре”, „Варна”… Музика на добричкия композитор изпълняват Детският хор на БНР и хор „Бодра смяна”. В последните години той непрекъснато пише музика и редактира музикална литература, появяват се и негови авторски книги.
Петър Крумов е може би най-ярък с книгата си „Добруджански изпълнители пред микрофона”. Това е документален разказ, написан топло и увлекателно, с белетристичен дар, с преклонение пред душата на народа, с много данни от изобилието на музикалния живот в нашия край през последните четири-пет десетилетия.  В разказа той нарежда на високо място дядо Радичко Куманов от с. Войниково, дядо Васил Колев от с. Земенци, Стоянка Илчева от Мали извор, Мария Николова от Пчеларово, бай Митьо Попинчето от с.Бабук…Те дават на фолклориста и композитора песните и мелодиите, които рисуват автентичния български характер през вековете. Всяка песен е наниз от поетично изваяни образи, изблик на радост, обич и мъка.
Най-широко е представен певецът Иван Георгиев от с. Дъбовик, родното гнездо на Дора Габе. Неговите песни, обработени от Крумов, са популярни и до днес – „Кирчо на чардак седеше”, „Есен се заесенява”…Бисери, които блестят от първата дума до последната извивка в мелодията. „Прочу се мома Манолка” и „Ветре, ветре” пък са сред песните, изпълнявани от Галина Дурмушлийска, която е известна не само у нас, а в цяла Европа…
На 6 август Петър Крумов навършва 80 години. Да е жив и здрав. Все тъй усърдно да работи. Да векува. И да налива в сърцата ни магията на изкуството си.

Драгни   Драгнев



 


Сходни връзки

БИСЕРИ В ДУШАТА НА ТВОРЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди