изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:01 EEST
Никола Петров: Ще може да се наблюдава „Супер Луна” в нощта на неделя срещу понеделник    
НовиниСофия. Ще може да се наблюдава „Супер Луна” в нощта на неделя срещу понеделник. Това каза за Агенция „Фокус” Никола Петров, астроном от Националната астрономическа обсерватория на Рожен. „На 10 август ще имаме „Супер Луна”, но тя ще бъде по-малка от тази на 12 юли. Визуално няма как да направим съществена разлика”, обясни Петров.

Той обясни,че на 12 юли Луната е била в своята фаза на пълнолуние и се е намирала на около 361 хил.км, а на 10 август се отчита с около 5 хил.км по-малко. Това не може да се забележи с човешко око, а само чрез фотоапарати и снимки, като сравним двете компютърни изображения .
„Луната обикаля около Земята по елипса, както всяко едно небесно тяло обикаля около някое друго такова. Както Земята обикаля в елипса около Слънцето , така и Луната обикаля около Земята. Тогава, когато съответно Луната е най-близо по орбитата си около Земята и до нея, и съответно имаме фаза на пълнолуние се нарича „Супер Луна”. Максимално доближеното състояние , на което можем да наблюдаваме Луната от Земята на 10 август, теоретично изчислено, е около 356 000 км” каза още Петров. Той допълни, че се отчита възможно най-близкото разстояние на Луната по време на нейната максимална фаза. В случая под „Супер Луна” се разбира не минималното, тоест, тя няма да бъде във възможно най-близкото си състояние до Земята, но в рамките на две, максимум три пълнолуния, Луната се намира около положение по орбитата си близо до Земята. Той коментира , че това не вещае нищо лошо и нищо добро, а просто се случва. На две години това явление се случва задължително веднъж, на три години задължително два пъти. Повече от два пъти в годината това явление физически не може да се случи, дори два пъти е много.
„За тази година, трябва да уточним , че наистина максималното доближаване на Луната по време на своята фаза пълнолуния до Земята е на 12 юли. Тоест, миналия месец ние имахме повече „Супер Луна”, отколкото сега” заяви Никола Петров. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Никола Петров: Ще може да се наблюдава „Супер Луна” в нощта на неделя срещу понеделник | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди