изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:46 EEST
ГОСТИ ОТ МИНАЛОТО ОЖИВЯВАТ ПО "ВИА ПОНТИКА"    
Забележителности Брегът на морето, заключен между Несебър и Синеморец, е мястото, което пази най-мистичните тайни на древността. Руините на антични крепости, неразгадани мегалити и подводни градове още пазят магията на отминалите хилядолетия. Южното Черноморие е мястото, на което оживяват \\\\"Чудесата на България\\\\". На брега на морето си дават среща мощи на светци и останки от вампири, обвити в древни легенди за кървави пиратски нападения и несметните им съкровища.

Пътуването във времето отвежда до гробници на тракийски владетели, пълни със злато, и до антични крепости на римските аристократи.
Остров Света Анастасия е мястото, от което си заслужава да стартирате туристическия маршрут, ако искате да се превърнете в съвременен Робинзон. Най-новата атракция в региона ще ви изненада с романтична атмосфера и нотки на отшелническия живот, кипял някога насред морето. На острова има старинен ресторант, лекарна и музей, а някогашните монашески килии са превърнати в уютни спални за туристите. Малкото късче земя сред вълните е обвито в тайнствени легенди, които обещават истинско пътешествие във времето. Една от тях разказва, че пирати са нападали и опожарявали няколко пъти острова. Причина за кървавите пиратски набези е старинно предание, според което на острова е заровено несметно златно съкровище. Ако има такова, досега никой не го е открил. Според друга история пък, навремето до острова са достигали викинги. Документирани сведения за това няма, но има следи от две опожарявания. Някои вярват, че под самата Св. Анастасия е скрито имането на Вълчан войвода, а до него се стига през кладенеца в центъра на острова. През годините много смелчаци са отивали да го търсят, но досега никой не го е намерил.
Всички, които са запленени от тайните на древните траки и техните жреци, задължително трябва да видят чудото Беглик Таш край Приморско. Магическото място е скътано в дебрите на Странджа и до него се стига само пеша. То представлява внушителни мегалити, чийто произход и предназначение са неразгадани до днес. Счита се, че съществува от XIV в. пр. н. е. и е било обсерватория на траките. Местните хора вярват, че тайнственото светилище сбъдва желания. Скалната композиция на българския Стоунхендж се намира в непристъпна местност на 6 км северно от Приморско и е разположена върху 6 дка площ. Внушителните канари с причудлива форма не са природен феномен, убедени са учените. В плоските скали са изсечени кръгове, вани и стъпки, които маркират пътя на жреците до свещеното пространство. Целият мегалитен ансамбъл представлява астрономически часовник. В средата е жертвеникът с форма на легло. \\\\"Спалнята\\\\" е обградена от камъни с издълбани улеи, използвани при обредите за жертвоприношения. Тук отбран кръг от посветени извършвали тайнствени обреди и вероятно гадаели бъдещето.
На връщане от острова не пропускайте да видите най-прочутите минерални бани в древността \\\\"Аква Калиде Терморолис\\\\". Внушителните разкопки на римския СПА център се намират край бургаския квартал Ветрен. Лечебните свойства на горещия извор били известни още в неолита, когато тук възникват три селища от VI-V хилядолетие пр. Хр. През I в. пр. Хр. траките превърнали извора в най-почитаното светилище на Трите нимфи, което векове наред привличало много поклонници. Те хвърляли във водата монети като дар. Първите бани тук са изградени от римските завоеватели в средата на I век. Опасността от варварските нападения накарало византийския император Юстиниян I /527-565г./ да защити за първи път с крепостна стена града Акве калиде и прочутите бани. В чудодейните извори през вековете се лекували императори, крале и султани. Тук дошла и императрица Анастасия, съпруга на императора Тиберий Мавриций, и аварския Хан Баян. След създаването на Българската държава градът на топлите извори вече носи името Термополис. Изградени били няколко басейна за топла и студена вода, които са запазени и до днес. Селището имало ключова роля по времето на великия българския владетел Тервел. През 708 г. по тези места се разиграла най-съкрушителната битка за византийците и техния император Юстиниян II. Пагубни за древния СПА център се оказали нападенията на рицарите кръстоносци през 1204 г. Латинският императорът Хенри II заповядал да изгорят града, след като брат му Балдуин Фландърски бил пленен от българския цар Калоян. През 1562 г. тук пристигнал султан Сюлейман II. Като благодарност за излекуваната подагра той заповядал да бъде изградена нова баня върху опожарените римски басейни.
Още по-на юг, точно до курорта Синеморец се извисяват руините на един от най-древните дворци на траките. На това приказно място, на морския бряг преди 2300 години е бил построен разкошният палат на прочутия тракийски владетел Кортодзунтос. Местният вожд е бил с огромна мощ и богатство за своето време. Доказва го златната пластина с надпис, намерена през 2006 г. в могилата край владетелския дом. Посланието, гласи: \\\\"Деметриус направи за Кортодзунтос тези накити\\\\". Сред погребалните дарове за господарската съпруга бяха открити над 180 златни украшения, сребърни предмети и керамични съдове. В невероятното съкровище се отличават масивни златни обеци с изображение на крилатата богиня на победата Нике, която препуска на колесница. Изящна златна огърлица и царствена диадема са красили още господарката. Върху тях древният майстор е инкрустирал полускъпоценни камъни, които наредиха тези бижута сред шедьоврите на античното ювелирно изкуство. Великият тракийски владетел Кортодзунтос е живял до средата на III в. преди Хр. Богатството му доказва, че е бил изключително заможен, много силен владетел, който е търгувал с колониите. Той е притежавал и най-древният банков трезор. В непосредствена близост до охранителната кула на двореца е открит античен сейф, вграден в скалите. Векове наред монетите са останали непокътнати и скрити в голям керамичен съд, запечатан с олово. В него господарят скътал над 200 монети. Древното съкровище може да се види в Историческия музей в Царево. Bgchudesa.com/ ndt


















 


Сходни връзки

ГОСТИ ОТ МИНАЛОТО ОЖИВЯВАТ ПО "ВИА ПОНТИКА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди