изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 22:34 EEST
ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ ОТНОСНО ТРОЛЕЙБУСНИЯ ТРАНСПОРТ В ДОБРИЧ    
Общество УВАЖАЕМИ  ГРАЖДАНИ  НА  ГРАД  ДОБРИЧ,
Измина  повече  от  година  от  поредното заседание  на  Общински съвет - Добрич, на което  се  взе решение  за премахване на тролейбусната транспортна схема  от  градската транспортна схема за обществен превоз на пътници в  града ни.

Всичкото  това  време беше  използвано за  мълчаливо  унищожаване на тролейбусния транспорт. Назначената комисия за проформа разглеждане на състоянието на тролейбусния транспорт в Добрич  и вероятните възможности за неговото бъдеще, след многомесечно  чудене  коя версия да приеме, в края на краищата призна че не е  компетентна да вземе каквото и да е разумно решение. На практика  излиза, че тази комисия умишлено е съставена от общински съветници, които не търсеха истината за това състояние на тролейбусен транспорт, за да могат възможно по-правилно да формират предложението, а през цялото време са търсили начини как да изпълнят поръчката за унищожаването на тролейбусната дейност.
Имало един римски император, който, за да остане в историята, запалил Рим. Днес в Добрич имаме едни общински съветници, които искат да останат в историята на нашия европейски град с  унищожаването на тролейбусната дейност, когато целият свят възражда електротранспорта и, когато Европейският съюз отпуска целево средства за това. Особено, след  като град Добрич е в списъка на градовете с високо екологично замърсяване. Може би, петролните  интереси и личното облагодетелстване надделяват при вземане на решение от общинската администрация.
В много страни от Европа, Азия и Америка електротранспортът не само  беше запазен, но и се развива, като се обновяват, както транспортните средства, така и инфраструктурата. Най-вече, заради изключителното му влияние на екологията в съвременните български  градове. 
Опазването и развитието на електротранспорта в Република България е жизнено необходимо за бъдещата реиндустриализация и икономическо развитие в условията на жестока петролна и обща криза.
На  база представената от общините информация за фактическото  състояние на градския електротранспорт е направен анализ на икономическата ефективност и изготвен доклад за възможностите за   икономически ефективно увеличаване на участието му във вътрешноградските пътнически превози в страната. Докладът  е  разгледан на заседание на Министерски съвет на 06.06.2012 г. в т.8 и е  приет с решение за активиране на ведомствата, имащи касателство за регионалното развитие и екологията.  Препоръчано е общините, имащи  електротранспорт, респективно техните дружества и Асоциацията на предприятията от градския електротранспорт  в  Република  България  да създадат консорциум, чрез който да се участва  в  европейски  програми за инвестиране в развитието и усъвършенстването  на инфраструктурата и подвижния състав на електротранспорта.    

УВАЖАЕМИ  ГРАЖДАНИ  НА ГРАД   ДОБРИЧ,
    Като имам предвид, че:
/1/ Градската мобилност е жизнено важна за качеството на живот на гражданите и важно условие за правото им на свободно придвижване.
    /2/ Масовият градски транспорт е изправен не само пред множество стари, нерешени проблеми, но и пред нови предизвикателства.
    /3/ В следващите десетилетия петролът ще стане по-оскъден и много по-скъп, а доставките му ще бъдат все по-несигурни. Европейският съюз счита, че ако не се вземат драстични мерки срещу зависимостта от петрола, възможностите на хората да пътуват и икономическата сигурност на ЕС ще претърпят сериозни поражения с тежки последици за инфлацията, търговския баланс и общата конкурентоспособност на икономиката на ЕС.
    /4/ Същевременно ЕС, подкрепен от международната общност, предприема мерки за драстично намаляване на емисиите на въглероден диоксид /респективно – на употребата на въглеродни горива/ с цел да се ограничи изменението на климата под 2 градуса С. От транспортния сектор се предвижда намаляване на парниковите газове с поне 60% до 2050 г.,и с 20% до 2030 г. под нивото им през 2008 г.
    /5/ През следващия финансов период на ЕС се предвижда значимо увеличаване на средствата за масовия обществен транспорт в градовете.
    И в съответствие с:
    /1/ Решение на Министерския съвет от 06.06.2012 г. – Протокол №12 – Приемане на доклад-анализ на МТИТС относно възможностите за икономически ефективно увеличение на участието на тролейбусния транспорт във вътрешноградските пътнически превози в България;
    /2/ Възможностите за отделяне на значими средства от Оперативните програми на ЕС през следващия финансов период  за обновяване на тролейбусния парк и тролейбусната инфраструктура в градовете с тролейбусен транспорт и изобщо за електротранспорта в градовете;
    /3/ Бяла книга. Пътна карта за постигане на Единно съвременно транспортно пространство – към конкурентноспособна транспортна система с ефективно използване на ресурсите /документ на ЕС/;
    /4/ Директива 2009/33/ЕО на Европейския парламент и на Съвета за насърчаването на чисти и енергийно ефективни пътни превозни средства, както и съответстващата Наредба № Н-3/15.03.20112 на МТИТС;
    ПРЕДЛАГАМ:
- обединяване на усилията за драстично и бързо подобряване на техническото и технологично равнище на тролейбусния транспорт чрез използване на създадените възможности за инвестиране на европейски средства за модернизация на тролейбусния парк и мрежа;
- унифициране в голяма степен и ускоряване на разработването на необходимите за тези цели проекти, за да се постигнат бързи резултати в определените срокове за максимално усвояване на средствата;
- нарастване на дела на тролейбусните превози /и другите видове електротранспорт/ в масовия обществен превоз на пътници в  Добрич;
- намаляване на бъдещите разходи на общината за масовия обществен превоз на пътници, драстично подобряване на енергийните разходи и на екологията в нашия град;
- значимо повишаване на качеството на превозите и оптимизиране на разходите за извършване на тролейбусните превози чрез оптимизиране на транспортната  схема за повишаване на ефективността на превозите по съответните линии.
- създаване на адекватна общинска нормативна уредба, отнасяща се до масовия обществен превоз на пътници  стимулираща електротранспорта;
- рационализиране на системата  за масовия обществен превоз на пътници в града, в съответствие с критериите и изискванията на ЕС и модернизация на инфраструктурата на тролейбусния транспорт.
Това изисква възстановяване на тролейбусната транспортна схема и възлагането й на новото дружество за градски транспорт. Възлагане създаването на проект за реконструкция и модернизация на тролейбусите и инфраструктурата по примера на Плевен, Бургас, Варна, Стара Загора и София. Задълбочен анализ на финансовото състояние на тролейбусен транспорт от специалисти по икономика на транспорта и вземане на спешни мерки за оздравяване на   дружеството и прехвърляне на дейностите му на новосъздаденото дружество.
Разработване на нова общинска наредба за разпределение на субсидиите и компенсациите между участниците /превозвачи/ в общинската транспортна схема по основни линии.
Задавайки си въпроса „Какво пък толкова, щом Общинският съвет от  41 наши съграждани и с благоволението на кмета са решили да го унищожат, моето различно мнение има ли някакво значение?“ реших да  споделя с Вас своето мнение. И го направих, защото не искам Добрич от европейски град да се превърне в едно изостанало добруджанско село.    
Днес ще ликвидират тролеите, утре - автобусите, влаковете, града и,  накрая, може би, самите нас, като ни принудят да емигрираме.
Зная, че надеждата умира последна, но всички можем да запазим Добрич и неговите достойнства.
                                  Иван  КОСТОВ
 


Сходни връзки

ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ ОТНОСНО ТРОЛЕЙБУСНИЯ ТРАНСПОРТ В ДОБРИЧ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди