изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:27 EET
ПРОДАВАТ НА ТЪРГ КОНТАКТНАТА ТРОЛЕЙБУСНА МРЕЖА    
Икономика Да се сезира Окръжната прокуратура, която да извърши проверка и да установи кой е виновен за състоянието на общинското дружество „Тролейбусен транспорт“, реши вчера Общинският съвет в Добрич. Предложението бе на общинския съветник от АБВ Владимир Калчев, който попита кой ще носи отговорността за случващото се с общинското дружество – управителят му, Общинският съвет, кметът или пък гражданите, които напускат града в търсене на препитание.

Междувременно кметът Детелина Николова съобщи, че прокуратурата вече извършва проверка в дружеството.
От началото на юли тролейбуси в Добрич не се движат и тролейбусната кабелна мрежа не изпълнява предназначението си, но спецификата на съоръжението изисква непрекъсната поддръжка, свързана с разходи за персонал и консумация на електроенергия, става ясно от докладната записка на председателя на определената от Общинския съвет временна комисия, която се занимава с казуса, Божанка Вуцова. Тя съобщи, че направените разчети сочат, че средно месечният минимален размер на необходимите средства за поддръжката на кабелната мрежа възлиза на 20 хиляди лева.
В резултат на проведените заседания временна комисия предложи два варианта общината да се освободи от кабелната мрежа, която е нейна собственост. И двата предвиждат мрежата, след демонтажа й, да се продаде за скрап. Според Б. Вуцова, мрежата не е преместваема и е морално остаряла, така че не би могла да се използва за тролейбусна мрежа в друг град.
    Б. Вуцова посочи, че в комисията е представено експертно становище за стойността на мрежата, изразена в натурални показатели, поради факта, че металите, от които е изградена, са борсова стока и пазарната им цена се мени непрекъснато. При отчитане на действащите към 08.08.2014 г. изкупни цени на цветните метали, приходите от предаването за скрап възлизат приблизително на 1 440 хил. лв. Стойността на разходите по демонтажа е изчислена на 240 хил.лв. и съответно прихода за Община град Добрич се изчислява приблизително на 1 200 хил. лв., като не е необходимо да се начислява ДДС, тъй като става въпрос за продажба на скрап. С оглед стриктно установяване на действително получените количества метали и добросъвестното им съхраняване до продажбата, комисията счита, че е целесъобразно да бъде назначен контрольор, определен от Общински съвет. В хода на разискванията се е очертало и второ мнение - за продажба на контактната мрежа анблок, чрез обявяване на търг, при което началната тръжна цена ще се определи, като се включи и дължимия ДДС.
Комисията е преценила, че с цел оптимизиране на имущественото състояние и осигуряване на собствени източници на средства за „Градски транспорт Добрич“ ЕООД, е удачно да се извършат разпоредителни действия с активи на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД, които не участват в стопанския оборот и няма перспектива за тяхното бъдещо използване. В тази връзка бе предложено на управителя на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД да се възложи изготвяне и представяне на доклад – предложение, за разпореждане с всички активи на дружеството, придружени с експертна оценка, от които не се очаква бъдеща икономическа изгода.
По въпроса за действията, необходими за определяне статута на общинските фирми, осъществяващи градски транспорт, след проведените коментари, Комисията счита за целесъобразно „Тролейбусен транспорт” ЕООД и „Автобусен транспорт” ЕООД да се влеят в „Градски транспорт Добрич“ ЕООД, след погасяване на задълженията. По този начин, без излишни разпоредителни действия, ще се осигури материално-техническа и ресурсна обезпеченост на дружеството, посочи Вуцова.
От името на комисията тя внесе два варианта за решение на казуса с контактната тролейбусна мрежа. Единият вариант бе контактната тролейбусна мрежа да се продаде на търг с тайно наддаване при начална тръжна цена от 1 200 000 лв. без ДДС. Вторият вариант бе тя да се демонтира от изпълнител, избран по реда на Закона за обществените поръчки, за което да се плати до 240 000  лева, а добитият метал да се предаде за скрап. С приходите от контактната мрежа се предвижда да се покрият задълженията на „Тролейбусен транспорт“ и „Автобусен транспорт“, които след това да се влеят в новото общинско дружество „Градски транспорт“.
Стана ясно, че пазарната оценка на тролейбусната кабелна мрежа, както и обобщена информация за състоянието на дружеството „Тролейбусен транспорт“, е извършена от „ЕЛ” ЕООД град Русе.
Сред основните въпроси, които бяха поставени в залата от общинските съветници от Атака - Атанас Атанасов, и от Коалиция за България – Мая Димитрова, бяха защо оценката на кабелната мрежа не е извършена от лицензирана оценка, както и защо не е потърсена оценка от още една или две фирми. 
Б. Вуцова отговори, че лицензирана оценка се прави само за недвижими имоти. Тя подчерта, че с нерешаването на проблема в «Тролейбусен транспорт» само се утежнява ситуацията в дружеството.
Общински съветници посочиха, че на днешната сесия е трябвало да се представи виждане за бъдещето на обществения транспорт в Добрич, както и за развитието на дружеството «Градски транспорт».
След като бе подложен на гласуване първият вариант – за продажба на кабелната мрежа на търг, той бе одобрен. Така и до гласуване на втория вариант не се стигна, като председателят на Общинския съвет Ангел Табаков заяви, че той поема отговорността за така проведената процедура на гласуване. Общинските съветници решиха още управителя на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД Митко Митев да направи предложение за разпореждане с всички активи на дружеството, придружени с експертна оценка, от които не се очаква бъдеща икономическа изгода. Сред тях са и тролейбусите. Отменени бяха предишни решения на общинските съветници, с които не намаля капиталът на „Тролейбусен транспорт“, тъй като върху тях вече има наложена възбрана.
В края на заседанието си гражданинът Веселин Влаев постави въпроси пред кмета и председателя на Общинския съвет, сред които „Какво ще се случи с тролейбусите и техниката от ТИС?“, „Какво ще се прави със средствата, осигурени от продажбата?“, „Защо кабелната мрежа продължава да е под напрежение?“, „Има ли заявено участие на общината по европейски програми за развитие на тролейбусния транспорт и изключва ли се възможността  за развитие на такъв вид транспорт н нашия град в бъдеще?“ НДТ

ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ ОТНОСНО ТРОЛЕЙБУСНИЯ ТРАНСПОРТ В ДОБРИЧ



 


Сходни връзки

ПРОДАВАТ НА ТЪРГ КОНТАКТНАТА ТРОЛЕЙБУСНА МРЕЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди