изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:30 EEST
Замърсяване грози водата в Добруджа заради търсене на нефт и газ    
Общество

Водата за цяла Добруджа е застрашена от замърсяване заради търсенето и проучването на нефт и газ чрез подземна въглищна газификация. Това предупреждение направиха на пресконференция от политическа партия „Зелените".



Еколозите са се притеснили силно от решение на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) от 26 август, с което се дава „зелена светлина" за съгласуване на проект със задача търсене и проучване на нефт и газ в границите на блок „1 - 11 Вранино" в района на Добрич.

Освен „Зелените" притеснение от това решение на служебния министър на околната среда и водите Светлана Жекова изразиха и редица природозащитници в социалните мрежи. Там дори се организира протест в неделя, който ще се състои в София и други градове на страната, именно заради проучвания и добив на шистов и въглищен газ в България.

„Зелените" от своя страна са сигурни в това, че във въпросното находище няма газ, който да подлежи на нормално извличане. „Единственият газ там е въглищен газ и той може да бъде получен само чрез метода подземна въглищна газификация", посочи юристът към партията Свилен Овчаров.

За да обяснят сериозността на проблема еколозите разказаха какво точно представлява подземната въглищна газификация, а именно неконвенционален метод за добив на газ. Газът се добива чрез подземно изгаряне на въглищни пластове, а самото запалване на голяма дълбочина става с инжектиране на кислород. Така се получава нискокалоричен газ, който се извлича от земята чрез сондажи.

„Зелените" подчертават, че тази технология е била изоставена досега заради мащабното замърсяване на подземните водоизточници с бензен. Именно заради това тя не е прилагана до момента в България. Друго възможно последствие, освен замърсяването на водата, може да бъде и пропадането на земните пластове.

 


Сходни връзки

Замърсяване грози водата в Добруджа заради търсене на нефт и газ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди