изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:30 EEST
ДОБРУДЖАНЦИ ЗАЯВИХА: НЕ ИСКАМЕ ДА ТРОВЯТ ЗЕМЯТА НИ    
ОбществоНяколко десетки добричлии излязоха на мълчалив протест, за да защитят земята на Добруджа. Те бяха организирани само чрез социалната мрежа. Заявиха готовност отново да протестират, за да защитят Житницата на България



Няколко десетки добричлии излязоха спонтанно в неделната вечер на мълчалив протест против проучването и добива на шистов и въглищен газ в Добруджа. Те се събраха пред храм „Свети Георги”, за да изразят гражданската си позиция. Всички споделиха, че са научили за протеста от фейсбук и са се отзовали. Правеше впечатление, че сред протестиращите има много млади хора, студенти, семейства, дошли с малките си деца, представители на интелигенцията, млади специалисти от високотехнологични сектори.
Нямаше организатори на протеста, мегафони, плакати, дори полиция. Отсъстваха и обичайните протестиращи, които сме свикнали да виждаме на всевъзможни протести през последните години.
В 19 часа пред храма на групички се бяха събрали сравнително малко хора, но след това към тях се присъединиха и други. Млади хора споделиха, че едва днес следобед са научили за протеста и веднага са се организирали със свои приятели. Всички присъстващи бяха категорични, че ще продължат да участват и в следващи протести против проучването и добива на шистов и въглищен газ, за да защитят земята на Добруджа.
"Тук сме, за да изразим гражданската си позиция -  като граждани,  и най-вече като родолюбци, които не искаме да тровят земята ни. Защото, може би, земята е най-важната за нас – добруджанци. В нашия регион – Добруджа, разчитаме главно на земеделието", каза един от протестиращите - Желязко Асенов. И допълни, че е жалко е, че няма водачи на листи и представители на политически партии.
"Тук сме, защото искаме да изразим нашата позиция против проучването и добива на шистов газ, и на-вече, на тези неконвенционални методи. Фирмата „Парк Плейс Енерджи” е регистрирана в  САЩ като фирма за добив с неконвенционални методи. Считаме, че това ще е пагубно за региона, който е житницата на България. Това ще даде отражение и върху туризма, т.е. върху основния поминък на хората, които живеят в област Добрич", каза Красимир Станков.
Протестиращите заявиха, че нямат вяра на служебния министър на екологията, която заяви, че за блок Вранино няма да се използват неконвенционални методи. "Имал съм разговори с експерти, които са ми казвали, че от близо 30 години се извършват проучвания в региона  от различни фирми, включително и японски, които са доказали, че тези въглищни пластове са на 4-5 хиляди метра дълбочина. Няма друг метод, по който газта може да бъде извлечена от тях", каза още Красимир Станков.
Трябва по-активно гражданско общество, не само относно добива на газ в Добруджа, а за всичко, категоричен бе Желязко Асенов. Техен  приятел обърна внимание и върху това, че служебното правителство трябва само да организира изборите, а не да провежда политика, която е с дългосрочна насоченост.
"Тук сме, за да защитим земята на Добруджа. Решението за проучване и добив в газ в блок Вранино няма да е полезно за Добруджа. То ще е за определено време, след което фирмата ще се изнесе от България, а последиците ще са за нас – хората, на които ще бъде унищожена земята", обясни млада жена, софтуерен специалист.
Това, което виждаме тук е поредното доказателство, че сме по-активни в социалната мрежа, сподели Любомира, която е  начална учителка Тя се надява занапред все повече хора да излизат, за да заявят позицията си явно, а не скрити зад аватара си.
Решението за проучване и добив на въглищен газ носи изключително сериозни и необратими поражения върху нашата красива природа, обясни студентка. Тя е категорична, че ще участват и в следващи протести, за да отстояват земята на Добруджа.
Протести "Против проучвания и добиване на шистов и въглищен газ в България!" се проведат на много места в страната в събота и неделя.
Те бяха провокирани от решението на министъра на околната среда и водите Светлана Жекова за съгласуване на цялостния проект – за периода 2014-2019 г., както и годишния работен проект за 2014 г. за търсене и проучване на нефт и природен газ  в границите на блок „1-11 Вранино”. Договор за лиценз за тази дейност подписа на 1 април американската компания „Парк Плейс Енерджи” въз основа на решение на Министерски съвет от 4 октомври 2010 г. Блокът, където ще се извършват проучването и добивът на нефт и газ, е на територията на общините Каварна, Шабла, Балчик и Генерал Тошево.
Исканията, които протестиращите поставиха, са за прекратяване и анулиране на договора за проучване и обработка, както и оставка и търсене на отговорност от Светлана Жекова. НДТ

БЪЛГАРИЯ СЕ ВДИГНА СРЕЩУ ДОБИВА НА ШИСТОВ И ВЪГЛИЩЕН ГАЗ В ДОБРУДЖА

Граждани се събраха на мълчалив протест в Добрич срещу евентуално решение за проучвания за добив на газ в Добруджа


ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ


 


Сходни връзки

ДОБРУДЖАНЦИ ЗАЯВИХА: НЕ ИСКАМЕ ДА ТРОВЯТ ЗЕМЯТА НИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди