изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:06 EET
ОТКРИХА ЗЛАТНИ МОНЕТИ НА КАЛИАКРА    
История Археологическото лято на нос Калиакра за екипа на доц. д-р Бони Петрунова приключи, като в рамките на юли и август тази година бяха проучени спасително три нови сектора във Вътрешния град на Калиакра. Това разкри доц. Петрунова, която е ръководител на екипа, работещ на носа. След подмяна на водопровод през миналата година, близо до средновековната крепостна стена, това лято екипът е извършил спасително проучване, тъй като с машина са били нарушени културни пластове.

Проучването е показало, че изграждането на съвременния водопровод е нарушило антична постройка, която е вкопана в руините на още по-ранна сграда. Тяхната датировка и план могат да се уточнят по-категорично след цялостно проучване на разкритите градежи, казва доц. Петрунова. Екипът е допроучил това лято и Църква № 4, която е била консервирана в средата на ХХ в., но на няколко места се беше разрушила както оригиналната зидария така и консервацията. "Желанието ни беше да възстановим добрия й вид, защото асфалтовия път, по който влизат туристите, буквално минава върху апсидата на тази църква. Освен това, искахме да си изясним, защо тази църква е построена толкова близо до крепостната стена, кой е бил погребан в гробницата, разположена в предверието и от кое време е този религиозен комплекс" - разказва специалистът.



Заедно с нея на обекта е работил и проф. Хитко Вачев от Великотърновския музей, който е един от изтъкнатите специалисти по археология на църковната архитектура. Те стигат до до изводите, че Църква № 4 е строена в средата на XIV в. и очевидно, причината за нейното изграждане е да обслужва гробницата, която е изградена малко преди църквата. Предположенията са, че в нея е бил погребан виден жител на Калиакра или може би дори някой от управителите, или свят човек, чийто гроб е осигурявал божествена защита на средновековната крепостна стена и на портата. Интересен е бил и третият сектор във Вътрешния град на Калиакра, който се намира на стръмния източен бряг на носа. Посетители на Калиакра са съобщили, че са видели там оголен от дъждовете череп.



Предприетите разкопки са довели до откриването на нов, богат некропол от ХІV век, от времето когато Калиакра е столица на княжеството на деспот Добротица. Намереното доц. Петрунова определя с висока историческа стойност. Най-много са монетите, като сред намерените са и три златни монети, хиперперон нумизма, от времето на Никейската династия при управлението на Йоан III Дука Ватаци, (1222-1254). "Две от тях бяха намерени  в гроб, в пръста  под черепа, като вероятно са били поставени върху очите на погребаната жена. Монетите са от тип Б на Йоан III, тяхното отсичане е датирано 1232-1254г. Хиперпероните на Никейската държава съдържат 18 каратово злато, като в следствие на  тогавашната криза, постепенно спадат до 16 карата. Въпреки това, те остават в продължение на дълги години най-стабилните златни знаци на пазара, с които се съобразяват такива сериозни търговски сили като Венеция и Генуа" - казва историкът - археолог. И добавя: "Равносметката е, че колкото и средства да се вложат в проучването на крепостта Калиакра, те се възвръщат многократно, защото ни разкриват нови и нови тайни от богатата история на този изключителен природен и археологически феномен – нос Калиакра". НДТ




 


Сходни връзки

ОТКРИХА ЗЛАТНИ МОНЕТИ НА КАЛИАКРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди