изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:04 EET
Най-много сбъркани преференции - в ГЕРБ    
КоментариИзбирателите на ГЕРБ в над една пета от страната са изстреляли на втора позиция в партийните листи за новия парламент кандидатите под №9. Феноменът е същият, който на евровота прати червения Момчил Неков в Брюксел - номерът му в листата съвпадаше с този на левицата в бюлетината. Тогава от ГЕРБ обясняваха случката с бойкот срещу лидера Сергей Станишев в БСП, който водеше списъка. Сега в 7 региона явно избирателите на ГЕРБ са харесвали повече №9 в партийните листи, вместо подредените от централата в София кандидати. Това бе номерът на ГЕРБ в бюлетината.

Водач на кандидатски списък не е детрониран в никоя от формациите на вота, защото на парламентарни избори бюлетините без преференция се броят като подкрепа за първия.

В Добрич, Пазадржик, Плевен, Сливен, Стара Загора, Пловдив и София-област \"деветките\" от ГЕРБ влизат в парламента - това са съответно Стилиян Митев, Десислава Гушева, Дочко Дочев, Петко Ненов, Димитър Желев, Катя Попова и Петър Боков. В Пазарджик и Стара Загора разместването е за сметка на бивши депутати - Дончо Баксанов и Пламен Йорданов, а в Пловдив - бившия областен управител Здравко Димитров-Зико. За малко и в Бургас, и в 25 МИР в София да има изненада, но се е разминала на косъм, показва протоколът от вота. \"Нарочна\" префенерция в ГЕРБ е сработила в Шумен - там седмият Ралица Ангелова ще е депутат, ако ГЕРБ имат два мандата. Вторият в листата във Враца Тотю Младенов пък е изместен от третия - Красен Кръстев. Така ако Кръстев не се откаже от мястото си, бившият социален министър няма да бъде депутат в новия парламент, защото не е дублиран в нито една друга листа.

Неофициално от партията намекват, че не е изключено \"деветките\" да се откажат \"доброволно\" от местата си.

По ирония на съдбата в БСП също има успяла \"деветка\", но съвсем не по случайност. \"Опозиционерът\" Георги Кадиев беше под този номер в лявата листа в 23 МИР в София, но преференцията го подреди втори. Групата на социалистите в парламента заради преференциална кампания ще се лиши и от бившата образователна министърка Анелия Клисарова, изместена от четвъртия в листата във Варна Красимир Янков. Този път в БСП феномен 22/22 почти отсъства или не води до разместване. Дори в Благоевград, където неуспелият водач на листата Емил Костадинов правеше лична кампания, късметлийският №22 не му помогна.

В ДПС само във Варна има явление 18/18 - последният Алеко Атанасов се нареди след водача Йордан Цонев. Но там вероятно депутатският мандат ще е един. В Благоевград пък Муса Палев изместни бившия кмет на Гърмен и депутат Ахмед Башев, въпреки че Башев успя в предизборната битка да извоюва второто място в листата.
Явление 13/13 не подмина и \"България без цензура\" - в Пловдив, София-област.

При Реформаторския блок в Ловеч също има разместване от вида 7/7 заради номера на коалицията в бюлетината. Преференцията в случая обаче е за лидера на СДС Божидар Лукарски, което може и да не е късмет. Листите на реформаторите са най-изпъстрени с преференции, но целенасочени. Така в Благоевград Борислав Миланов има шанс за депутат, макар да бе на 4-то място. Мартин Димитров пък се пребори за второто място в 24 МИР в София. Ожесточена преференциална битка имаше и в Хасково между сина на кмета Иванов и втория - бившия кмет на Димитровград Стефан Димитров. Но разместване няма.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Най-много сбъркани преференции - в ГЕРБ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди