изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:56 EEST
Къде зимуват нощните пеперуди    
Общество Лятото свърши окончателно. От туристическия бизнес отчитат резултати - по-ниски от миналата година. Според Евростат в България ръст има само в доходите от проституция и наркотици. Смята се, че общата сума от двете дейности възлиза годишно на 160 млн. лв.

В бранша с платената любов няма сезонни работници. През зимата част от нощните пеперуди и техните сводници заминават за чужбина, други се местят от морските по планинските барове и хотели. Трети се крият на завет - по закътани отбивки на магистрали, в бунгала край ТИР паркингите и в салони за красота. Или предпочитат надомна работа - да търсят клиенти по обяви в интернет.

Жрици от Варна с обяви в интернет

Средно по 150 обяви месечно за сексулуги се публикуват зиме в интернет във Варна. След края на лятото продавачките на любов работят обикновено по обяви онлайн.

Най-много от момичетата се трудят на "роднински принцип" - сутеньор им е съпругът. Те се предлагат за 70-80 лв. за час. В глобалната мрежа има и елитни компаньонки, които не падат под 200-300 лв. на час.

Според варненските ченгета сексуслугите във Варна са по-скъпи от тези в София заради раздробеното предлагане. Толкова много малки играчи нямало как да се картелират, за да наложат единни цени. Прогнозата е, че суровата зима и ниската платежоспособност на населението ще ги накара да свалят цените. Пазарът е раздробен от няколко години, когато бе разбита организирана група за проституция, която бе монополизирала бизнеса във Варна.

След края на летния сезон почти няма търсене на проститутки. Уличните жрици, които са разположени по протежението на булевард "Владислав Варненчик" (от автогарата до Катедралата) в горещите не падат под 30 лв. за секс на открито и 60 лв. на час на "техен терен". От октомври до май те работят само с определени хотели, които предоставят стаи за "почивка" и плащат по 10 лв. за настаняването. Печалбата извън сезона е въпрос на пазарлък.

След сезона - на гинеколог

Проститутките в Слънчев бряг тия дни вече се броят на пръсти. В момента са останали към десетина, които се въртят около хотелите с израелски туристи. Надяват се да намират клиенти чак до януари, тъй като израелци ще има в курорта и през зимата заради казината.

Най-големите групи от жрици летовнички вече са по родните си места в Сливенско и Старозагорско. Ще останат по домовете си до началото на декември, когато се готвят за нови подвизи в Пампорово, Банско и Боровец. Преди това имат да свършат две много важни неща. Първо - да отидат на гинеколог за профилактичен преглед, за да са във форма за зимните туристи, и второ - да осигурят дърва за огрев на близките си с част от лятната печалба.

Както "Труд" пръв писа, заедно с квалифицираните кадри - бармани и сервитьори, за чужбина в началото на лятото се изнесоха и елитните проститутки. За сезона в Слънчев бряг останаха не толкова вещи в най-стария занаят. Забегналите на гурбет изобщо нямали намерение да се връщат по морето, казаха запознати с бизнеса им. За тази година най- голяма далавера била в Холандия. Сутеньор, който държал само две проститутки в Ротердам, си докарвал чисто по 12 хил. евро на месец. В други пристанищни градове, например в Германия, заработката била почти двойно по-ниска.

Нашенските ромки дори не трябвало да се изрусяват. Те идеално пасвали на вкусовете на моряците, които търсели нещо по-мургаво и екзотично.

Маскират се на сервитьорки в Сандански

Проститутките в Слънчев бряг тия дни вече се броят на пръсти. В момента са останали към десетина, които се въртят около хотелите с израелски туристи. Надяват се да намират клиенти чак до януари, тъй като израелци ще има в курорта и през зимата заради казината.

Най-големите групи от жрици летовнички вече са по родните си места в Сливенско и Старозагорско. Ще останат по домовете си до началото на декември, когато се готвят за нови подвизи в Пампорово, Банско и Боровец. Преди това имат да свършат две много важни неща.

Първо - да отидат на гинеколог за профилактичен преглед, за да са във форма за зимните туристи, и второ - да осигурят дърва за огрев на близките си с част от лятната печалба.

Както "Труд" пръв писа, заедно с квалифицираните кадри - бармани и сервитьори, за чужбина в началото на лятото се изнесоха и елитните проститутки. За сезона в Слънчев бряг останаха не толкова вещи в най-стария занаят. Забегналите на гурбет изобщо нямали намерение да се връщат по морето, казаха запознати с бизнеса им. За тази година най- голяма далавера била в Холандия. Сутеньор, който държал само две проститутки в Ротердам, си докарвал чисто по 12 хил. евро на месец. В други пристанищни градове, например в Германия, заработката била почти двойно по-ниска.

Нашенските ромки дори не трябвало да се изрусяват. Те идеално пасвали на вкусовете на моряците, които търсели нещо по-мургаво и екзотично.

На завет край Дунав мост

Настъпващата зима и масовите присъди за по 1000-1500 лв. глоба за "нетрудови доходи, придобити по неморален начин" извадиха проститутките в Русе от обичайните им явки по околовръстния бул. "България". Те вече причакват клиенти на ТИР паркингите в началото на града и край Дунав мост, където е завет и има бунгала.

Други предпочитат да не мръзнат и пускат телефоните си в интернет.

"Наемаме си две-три жени квартири за по-евтино през зимата, хем предлагаме тройки, хем включваме и хазяина, ако иска, че да мине токът или парното на аванта", признават секструженички.

"Най-зиморничавите колежки вече стегнаха куфарите за Испания и Италия, ама там те натискат сводници и заработката пада", обясниха момичета от ТИР паркинг до Дунав мост. Гурбетчийките престояват в топлите страни до пролетта и се връщат. Някои обаче си намират постоянна клиентела зад граница и остават за постоянно.

Цената на сеанса пада заради студа

Проститутките от двете най-популярни пиаци за в Пловдив - "Алеята на любовта" и "Скобелева майка", работят целогодишно. Но се оплакват, че като застудее, са принудени да свалят цените.

"Алеята на любовта" се намира близо до Централна гара и живеещите в близките блокове са се видели в чудо. Жените водят клиенти във входовете и мазетата на блоковете. Някои от жилищните сгради вече са обградени с мрежи, за да се спре достъпът на проститутките.

"Скобелева майка" или "Скобата" е на изхода на Пловдив в посока към Капитан Андреево. Преди 2-3 години момичета от района се обявиха за създаване на синдикат на проститутките в България, но по-късно инициаторките заминаха на гурбет в чужбина.

През зимата, за да не остават без клиенти, стандартният сеанс пада от 20 до 4 лв. "Зависи какво иска клиентът. Най-евтино е, когато сеансът е в колата му", обясняват жриците. Те са категорични, че цените им няма накъде повече да се понижават.

До Белгия и назад

Да работят в чужбина - това е мечтата на повечето български проституки и сводници. В Белгия, Холандия и Германия те изкарват пари в пъти повече, отколкото по нашите курорти и то целогодишно. Нашенка, прекарала около 5 години в Брюксел и сводник от Пловдив разказаха за проблемите си пред репортерката на "Труд" Анелия Георгиева.

Ц.К., 27-годишна от Ямбол:

Прибрах се в моето студио за маникюр

- Какво те накара да влезеш в тази професия?

- Доста време живеех в мизерия и лишения. Родителите ми се разведоха, когато бях на 6 години, и оттогава баща ми не ме е потърсил. Много от моите приятелки можеха да си позволят нови дрешки, денем да излизат по кафенета и нощем по дискотеките.
На мен това ми беше далечно. Много рядко обличах нещо ново или пък излизах. Още преди абитуриентския си бал реших, че няма да следвам в университет. Нямах и пари за това.

- Как се случи, някой накара ли те?

- При мен започна, когато бях почти на 18 г. Сприятелих се с едно момиче. То ме покани на купон в тяхната вила. Беше доста луксозна и голяма, имаше много хора, там срещнах едно момче, което ми допадна.

Започнахме да се срещаме, изградихме връзка, аз се влюбих в него. Той имаше заложна къща, правеше ми подаръци, водеше ме на вечеря на готини места, излизахме по нощни заведения.
Заедно харчехме много. Нещо стана с работата му и останахме за дълго без един лев. Каза ми, че знае едно място, където се изкарват бързи и лесни пари. Постоянно ми обясняваше колко ме обича и че иска да натрупаме състояние, за да направим сватба, да сме семейство, да имаме дете. Такива бяха сладките приказки, докато заминем за Брюксел. Там с 300 уговорки аз станах една от многото български проститутки на витрините на улица "Аершот".

- Как свърши всичко?

- Доста време ми трябваше да си отворя очите, за да видя, че за него не съм нищо повече от една работничка. От познати разбрах, че ме е използвал и има друга връзка. Исках да скъсаме.

Г.Т., 33-годишен от Пловдив:

Натискат се за проститутки през лятото, а зимата - у дома

- Кое те накара да станеш сводник?

- За мен главният стимул за сводничеството е държавата. Цялото безпаричие, безработица, дългове, в които изпадат младите хора, а в същото време няма институции и програми, които да им помогнат. Рано останах без баща, работех за без пари, трябваше да помагам на майка ми и сестра ми. Не можех да излизам, чувствах се изолиран и пренебрегнат и така реших и аз да постъпя като тях - другите, които се връщаха с момичетата си от чужбина с много пари. И ненадейно срещнах жена, която ми предложи да си оправим заедно бъдещето, да работим. Заминахме за един пристанищен град в Белгия, тя започна работа като проститутка. Аз бях по цял ден в квартирата, готвех, чистех, като една камериерка.

- По колко печелехте?

- С всеки ден натрупвахме чисто по 200-300 евро. Купихме си жилище, кола, оправих си борчовете към приятели. За час тя изкарваше от 40 до 70 евро. 40 евро струва обикновен секс - с една поза. С десетарка повече излиза, ако клиентът поиска разнообразие. От полученото през смяната трябваше да се отделят и 230 евро за наем на витрината.

- Имаше ли момент, в който да поискате да се откажете?

- След като бяхме натрупали добро състояние, исках да прекратим всичко. Бях влюбен в нея и можехме да заживеем като нормално семейство. В случая беше късно. При нея стана начин на живот. Имаше смени от 6 до 12 ч сутрин. Вземаше до 20 клиента. Случвало се е да разбирам, че след работа дори на паркинга си е намирала някой, който ей така да я прекара за без пари. Не искаше да спира. Такива като нея остават "промоционално работещи" без пари цял живот. При мен нещата бяха много по-трудни, защото, освен че я мислех, се опитвах да я пазя. Всичко беше на моя гръб.

- В България бил ли си сводник?

- Не, но имам представа от този бизнес. Тук работят и момичета между 15 и 18 години. Предлагат се по Черноморието или в клубове. За тях е голяма гордост да са проститутки, да носят силикон, да имат татуировки. Натискат се за работа особено през лятото, зиме са си у дома. Чувстват се над другите, искат да изпъкват със скъпите си дрехи. Знам и случаи, когато жени на нормална работа за по 300 лв. заплата, са подтикнати да изкарват допълнително, като спят с шефа или с негови приятели. Това дори не е сводничество, а направо тормоз.
Не беше лесно, той ме заплашваше, удряше ме. Говореше, че ще каже на майка ми, а аз крия от нея. Две години ми трябваха, докато събера смелост.

- Сега с какво се занимаваш?

- След като поработих още, се върнах в Ямбол. Имам три салона за красота.
Много момичета като мен влагат парите си в такъв бизнес. Имам колежка, която откри солариум, а друга работи като маникюристка в единия ми салон.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Къде зимуват нощните пеперуди | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди